"Infernul" din Guantanamo Bay. Cum erau torturati detinutii pentru informatii ultra-secrete

13-07-2012 07:40

Guantanamo

Prizonierii de la Guantanamo Bay erau interogati numai dupa ce erau dopati cu medicamente "care le afectau functiile cerebrale", potrivit unui raport secret al Pentagonului, facut public sub legile Freedon of Information.

Raportul a fost intocmit dupa doi ani de cercetari desfasurate chiar de inspectorul general al Pentagonului in folosirea antipsihoticelor in timpul interogatoriilor. Concluzia cercetarilor a fost ca detinutii facilitatii militare americane din Cuba erau injectati cu sedative puternice folosite in spitalele de psihiatrie.

"Anumiti detinuti, diagnosticati cu probleme mentale grave, erau tratati cu medicamentatie cu efect psihoactiv in mod continuu, si erau interogati", a concluzionat inspectorul general in raport.

Insa investigatia, desfasurata intre anii 2008 si 2009 la cererea Congresului, nu a putut demonstra ca administrarea fortata a  medicamentelor antipsihotice era menita sa scoata mai multe informatii de la prizonieri.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, locotenent colonel Todd Breasseale, a negat ca prizonierii erau dopati cu medicamente care sa "faciliteze" interogatoriile.

Raportul de 41 de pagini dezvaluie ca prizonierii cu probleme mentale primeau un antipsihotic relativ ieftin, numit Haldol.

Produsul, scos pe piata in anii '60, este in mod frecvent folosit in spitalele de psihiatrie si camerele de urgenta, insa are o lista lunga de efecte secundare, printre care depresie, contractii musculare si tendinte suicidale. Sedativul poate duce, de asemenea, la atacuri de cord.

Un detinut a declarat inspectorului general al Pentagonului ca i-au fost date pastile rosii si albastre in timp ce era transportat de la Bagram Air Base din Afganistan la Guantanamo Bay, in 2002.

"Mi-au spus ca erau bomboane", a marturisit acesta.

Dupa ce a mancat "dulciurile", prizonierul a spus ca "a avut halucinatii" timp de mai multe zile.

Prizonierilor nu li se spunea aproape niciodata ce medicamente primeau sau in ce scop erau administrate acestea, se arata in raport.

Dezvaluirile din raportul Pentagonului au ridicat multe semne de intrebare. De exemplu, daca nu cumva folosirea acestor antipsihotice ar putea duce la declaratii incriminatorii false.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO