Imagini șocante în Franța. Protestatarii au incendiat primăria din Bordeaux. Sute de răniți și arestați GALERIE FOTO
Protestele din Franța ating un nou nivel. Primăria din Bordeaux a fost incendiată de protestatari.
Se anunță o nouă zi cu probleme în Franța, cu perturbări de trafic, din cauza grevelor. Joi, pe bulevardele din marile orașe au fost din nou violențe și tensiuni între forțele de ordine și protestatarii radicali, care au incendiat inclusiv poarta primăriei din Bordeaux.
În total, 457 de arestări au avut loc în Franţa joi, iar 441 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, a anunţat ministrul francez de Interne Gérald Darmanin.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ministrul de Interne i-a numit "huligani de extremă stânga", iar premierul francez a condamnat actele de vandalism.
Sindicatele vor să organizeze noi proteste, care vor coincide cu vizita în Franța a regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, programată între 26 și 29 martie.
Violențe la Paris
Tensiunea a crescut la Paris, iar în Piața Operei mișcarea de protest a devenit violentă. Manifestanții au aruncat cu pieţe şi materiale pirotehnice spre forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.
În unele locuri, demonstranții au incendiat pubelele de gunoi, necolectate de pe străzi din cauza grevelor în curs.
Scene similare s-au petrecut în multe alte orașe franceze, precum Strasbourg, Lyon sau Nantes. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu poarta primăriei din Bordeaux... în flăcări.
Printre protestatari au fost văzuți și grupuri de anarhişti. Unii au ajuns în arest.
Sute de proteste, în toată țara
În tot Hexagonul au fost peste 300 de acţiuni de protest, după ce preşedintele Emmanuel Macron a declarat - fără drept de apel - că legea pensionării va intra în vigoare până la sfârşitul anului.
Maher Tekaya, CFDT Union: “Fapt este că vorbim de cea mai amplă mişcare socială de la începutul anilor '80 încoace. Evident, e complicat. Foarte mulţi oameni fac grevă deşi, în actualele condiţii e greu să pierzi salariul pe zile întregi.”
Grevele, care durează de mai bine de o săptămână, au perturbat activitatea în școli și transportul public. Unii manifestanți blochează, de asemenea, liniile de cale ferată și gările. Alte acțiuni de protest sunt la rafinăriile de petrol și afectează aprovizionarea cu benzină, dar și cu combustibil pentru avioane.
Sindicatele se tem că demonstrațiile ar putea deveni şi mai violente dacă nu va veni un răspuns din partea guvernului.
Mesajul lui Macron
Emmanuel Macron, președintele Franței: "Nu vom tolera niciun fel de escaladare. Ne vom asigura că viaţa continua cât mai normal cu putinţă în pofida celor care blochează acest lucru."
În prezent, francezii se pensionează mult mai devreme decât vecinii lor europeni. Față de anul 2000, când 2,1 angajaţi plăteau pensia unui om, în prezent, doar 1,7 salariaţi achita o pensie. Iar Franta nu-şi mai permite acest lucru, explică neobosit preşedintele Macron.
Macron: “Pe ce lume trăiesc oamenii ăştia? Pandemia, războiul, inflaţia... Frânța a cheltuit zeci de miliarde de euro pentru a proteja populaţia. Am făcut datorii, pe care trebuie să le amortizăm în timp. Conturile ţării nu arată prea bine. Şi, bașca, toate expertizele ne spun că avem probleme cu sistemul de pensii. Deci trebuie să ducem asta la capăt, să fim consecvenţi şi coerenţi. Reforma este foarte dificilă, de acord, cerem oamenilor un efort semnificativ. Nu va fi niciodată un demers popular. Îmi asum această criză, spre binele celorlalţi."
În Franța sunt așteptate noi perturbări, în special în transporturi. Iar sindicatele au anunţat o nouă mobilizare, în 28 martie