Guvernul Macron a supraviețuit moțiunilor de cenzură. Reforma pensiilor continuă în Franța
Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit la limită, luni, moţiunii de cenzură care avea cele mai multe şanse de a fi adoptată în Adunarea Naţională, moţiune depusă de grupul LIOT, al unor deputaţi centrişti şi independenţi.
UPDATE: Un număr de 278 de deputaţi au votat în favoarea acestei moţiuni de cenzură transpartinice, ceea ce înseamnă că au fost doar câteva voturi lipsă faţă de majoritatea necesară pentru ca aceasta să reuşească. Ar fi fost nevoie de 287 de voturi favorabile pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.
O a doua moţiune de cenzură, depusă de RN, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a fost respinsă şi ea, dar nu avea oricum nicio şansă de a mai trece, întrucât alte partide din opoziţie declaraseră deja că nu vor vota pentru ea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Moţiunile au fost depuse după ce guvernul premierului Elisabeth Borne a decis să recurgă la prevederea din Constituţie care îi permite să-şi asume răspunderea pentru legea pensiilor, fără a mai fi nevoie să treacă proiectul prin parlament.
Rezultatul este o uşurare pentru Macron, pentru că un vot de neîncredere care ar fi reuşit ar fi dus la căderea guvernulului şi ar fi anulat legea ce urmează să crească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.
Dar asta nu înseamnă că preşedintele Macron a scăpat de greutăţi. În primul rând, eşecul preşedintelui de centru de a găsi suficient sprijin în parlament pentru a supune la vot reforma sa privind pensiile a subminat agenda sa reformistă şi i-a slăbit conducerea, notează Reuters, citată de News.ro.
Știrea inițială
Calculele arată că sunt puține șanse că guvernul să cadă, dar în atmosfera încordată din Franța orice este posibil. Inclusiv, ca unii deputați din partidul lui Macron să-și sfideze liderul, și să contribuie la destituirea guvernului și demolarea reformei.
Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură trebuie votată de 287 din cei 573 de deputați. În caz de respingere a celor două moțiuni, proiectul legii de reformă a pensiilor se consideră adoptat, dar opoziția a amenințat că îl va contesta la Consiliul Constituțional. În cazul în care vreuna dintre moțiuni trece, guvernul este demis, iar președintele Emmanuel Macron, spunea toamna trecută, că va dizolva Adunarea Națională și va convoca alegeri parlamentare anticipate.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: Franta, proteste, criza politica, reformare,
Dată publicare:
20-03-2023 19:46