Violențele stradale continuă în Franța, după ce moţiunea de cenzură împotriva guvernului a căzut la vot | VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

La scurt timp după ce guvernul frances a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură în parlament, introduse din cauza unei reforme a pensiilor, străzile din mai multe oraşe ale Franţei au fost luate cu asalt, luni seară, de manifestanţi.

Numeroşi protestatari au ieşit pe străzile din capitala franceză, în special în cartierele Opéra şi Saint-Lazare, după respingerea celor două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, dar manifestaţii au avut loc şi la Strasbourg, Rennes, Bordeaux, Lyon.

Deputaţii francezi au respins la limită, luni, moţiunea de cenzură depusă de grupul parlamentar LIOT, după ce guvernul a decis să-şi asume răspunderea guvernamentală şi să nu mai treacă prin parlament controversata reformă a pensiilor, a cărei principală măsură este creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Nouă voturi i-au lipsit moţiunii ca să determine blocarea acestei reforme.

Citește și
avion aripa
Atenționare MAE de călătorie în Franța. S-au anulat foarte multe zboruri

Premierul Elisabeth Borne va sesiza "direct Consiliul Constituţional" pentru o examinare "cât mai curând posibil" a textului reformei pensiilor, a anunţat luni seară Palatul Matignon după adoptarea proiectului de lege. Premierul doreşte ca "toate problemele ridicate în timpul dezbaterilor să fie examinate", a precizat Guvernul francez, referindu-se la contestarea de către unii parlamentari a constituţionalităţii anumitor măsuri.

Partidele de opoziţie vor contesta, de asemenea, proiectul de lege la Consiliul Constituţional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege - dacă va considera că acesta încalcă Constituţia.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din Franţa, inclusiv la Paris, a urmat o nouă seară de violenţe şi devastări. Peste 140 de arestări au fost făcute în capitala franceză. Manifestanţii au dat foc la pubelele de gunoi, au aruncat cu petarde şi artificii în timp ce scandau lozinci anticapitaliste şi s-au încăierat cu poliţia.

Pe unele dintre cele mai prestigioase bulevarde din Paris, pompierii s-au străduit să stingă grămezile de gunoi în flăcări, lăsate necolectate de zile întregi din cauza grevelor, în timp ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i ţine la distanţă pe protestatari. Cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii, demonstranţii rămaşi se adunaseră în Piaţa Bastiliei, iar poliţia continua să îi urmărească.

Liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon a cerut oprirea imediată a arestărilor.

Şi la Bordeaux, s-a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Aproximativ 200-300 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat şi au scandat: "Macron, demisia!". Câteva coşuri de gunoi au fost incendiate în timp ce mulţimea scanda: "Asta va exploda".

La fel ca în multe alte oraşe, situaţia a fost tensionată şi la Toulouse, unde au fost incendiate containerele de gunoi.

La Montpellier au fost ridicate baricade şi au fost provocate incendii în faţa Prefecturii.

Câteva zeci de manifestanţi s-au adunat şi la Nancy, distrugând obiecte stradale. Coşurile de gunoi au fost răsturnate şi gardurile de protecţie ale poliţiei au fost dărâmate.

La Marsilia, circa o sută de manifestanţi au încercat să invadeze prefectura Bouches-du-Rhône, dar poliţia a intervenit rapid pentru a-i împiedica.

Tensiunea a crescut şi la Lyon, unde un incendiu a fost declanşat în Piaţa Bellecour.

Sute de persoane au continuat să se adune luni seară şi pe străzile din Rennes.

O jurnalistă de la AFP a relatat că o manifestaţie la Strasbourg a fost marcată luni seara de noi incidnete - coşuri de gunoi incendiate, vitrine de magazine atacate cu pietre şi panouri publicitare sparte, la trei zile după evenimente similare în acelaşi oraş.

Sindicatele şi partidele de opoziţie au declarat că vor intensifica protestele pentru a încerca să forţeze o revenire a guvernului asupra reformei pensiilor.

Imediat ce a fost anunţat luni eşecul votului de neîncredere în Adunarea Naţională, parlamentarii de extremă stânga din La France Insoumise (LFI) au strigat "Demisia!" către prim-ministrul Elisabeth Borne şi au afişat pancarte pe care scria: "Demisia!": "Ne vom întâlni în stradă".

În ultimele trei nopţi, ciocnirile din cauza reformei pensiilor, la Paris şi în întreaga ţară, au amintit de protestele Vestelor galbene care au izbucnit la sfârşitul anului 2018 din cauza preţurilor ridicate la carburanţi.

Joi este programată o a noua zi de greve şi proteste la nivel naţional. "Nimic nu descurajează mobilizarea muncitorilor", a declarat sindicatul CGT după vot, făcând apel la muncitori să intensifice acţiunile protestatare.

Citește și...
Guvernul Macron a supraviețuit moțiunilor de cenzură. Reforma pensiilor continuă în Franța
Guvernul Macron a supraviețuit moțiunilor de cenzură. Reforma pensiilor continuă în Franța

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit la limită, luni, moţiunii de cenzură care avea cele mai multe şanse de a fi adoptată în Adunarea Naţională, moţiune depusă de grupul LIOT, al unor deputaţi centrişti şi independenţi.

Atenționare MAE de călătorie în Franța. S-au anulat foarte multe zboruri
Atenționare MAE de călătorie în Franța. S-au anulat foarte multe zboruri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică seara, o atenționare de călătorie valabilă pentru Franța, din cauza anulării mai multor zboruri. 

Recomandări
Regele Charles și-a pupat vecinele din Valea Zălanului. Darul care l-a făcut curios: ”Abia aștept să gust! Pentru ce e bun?”
Regele Charles și-a pupat vecinele din Valea Zălanului. Darul care l-a făcut curios: ”Abia aștept să gust! Pentru ce e bun?”

Regele Charles al III-lea își trage sufletul în aceste zile în locurile de poveste din Transilvania, la care tânjește an de an. Suveranul britanic a zâmbit fericit când a ajuns în Valea Zălanului, unde oamenii l-au așteptat cu bucurie și cu multe flori.  

Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere
Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere

Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul ca șef al statului şi îşi începe noul mandat prezidențial de 5 ani, după alţi 20 în care s-a aflat la putere, întâi ca premier, apoi ca președinte al Turciei.

Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat
Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat

Un incendiu a cuprins, sâmbătă seară, acoperişul unui hotel-restaurant din localitatea Mândra, judeţul Braşov, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Persoanele care se aflau în clădire au reuşit să iasă.