Imaginea care anunta necazuri. Iranul raspunde Europei, iar americanii trimit artileria grea

23-01-2012 17:23


portavioane americane

Acestea sunt poortavioanele nucleare USS Abraham Lincoln si USS John C. Stennis, doua dintre cele mai temute arme ale marinei americane. Privelistea anunta necazuri mari pentru intreaga lume.

Acestea sunt doua dintre cele zece portavioane care au la bord incarcatura nucleara de clasa Nimitz, aflate acum in serviciul Marinei SUA. Au ajuns in stramtoarea Ormuz, locul in care tensiunea creste de la o ora la alta.

Stramtoarea Ormuz este o zona geografica foarte importanta. Pe aici trece 40% din titeiul transportat pe mare zi de zi, extras din Orientul Mijlociu. Cine controleaza aceasta stramtoare, poate spune ca detine controlul asupra unei parti importante din economia mondiala.

Potrivit Washington Post, Iranul a amenintat luni din nou cu inchiderea stramtorii Ormuz, ca raspuns la embargoul petrolier discutat zilele acestea la Bruxelles si aprobat de catre Uniunea Europeana, care a urmat deciziei asemanatoare a SUA. Toate acestea pentru a sanctiona faptul ca Iranul nu renunta la programul sau nuclear.

Sosirea acestor doua nave in zona Stramtorii Ormuz vine la putin timp dupa ce Iranul a testat mai multe rachete capabile sa loveasca bazele militare si navele de razboi americane prezente in zona.

Pretul petrolului a crescut cu peste un dolar dupa embargul UE impus Iranului

Pretul petrolului a crescut luni cu peste un dolar dupa ce ministrii de Externe din Uniunea Europeana au convenit sa interzica importurile de petrol iranian.

Aprecierea cotatiilor este sustinuta si de deprecierea dolarului.

La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pietei londoneze, era tranzactionat in crestere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 99,8 dolari pe baril.

UE a decis luni interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.

Iranul vinde in statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales in Italia, Spania si Grecia. 

Sursa: Washington Post

VIDEO PROTVPLUS.RO