Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in "Batalia pentru Ormuz"
Daca Iranul si-ar pune in aplicare amenintarea si ar decide sa inchida stramtoarea Ormuz, ar putea face acest lucru in doar cateva ore. Insa, in acelasi timp, s-ar vedea in situatia de a face fata unui conflict regional de scurta durata.
In ultima perioada, mai multi oficiali iranieni, militari si civili, au avertizat ca Teheranul ar putea folosi forta pentru a bloca intrarea de 54 de kilometri in Golful Persic, daca statele occidentale vor impune sanctiuni care vor bloca exportul lor de petrol.
Timp de 10 zile, Iranul a efectuat niste exercitii militare care au fost foarte mediatizate de televiziunea nationala. Toata lumea a vazut astfel cum rachetele amplasate in lansatoare terestre au lovit apele internationale, iar elicopterele au transportat echipe de comando navale. Foarte putini cred insa ca Teheranul ar putea sa tina stramtoarea blocata pentru un timp indelungat - probabil ca nu mai mult de cateva zile - suficient insa pentru ca transporturile de petrol sa fie blocate, iar preturile sa explodeze, afectand economia globala, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa o astfel de actiune ar atrage un raspuns sever din partea SUA si a altor tari, care ar putea lasa Republica islamista a Iranului, intr-un final, cu o armata si o economie schilodite. "Depinde de cata durere sunt ei dispusi sa accepte" a declarat Nikolas Gvosdev, profesor la Colegiul US Naval War College din Rhode Island. El mai este de parere ca Teheranul va adopta o astfel de pozitie numai ca o ultima solutie. "Ei mai mult ameninta decat actioneaza" a mai spus profesorul, citat de Reuters.
Rachete, torpile si submarine
Constienti de pozitia militara dominanta a Statelor Unite in regiune, Iranul a adoptat o miscare pe care strategii o caracterizeaza ca fiind una de apropiere "asimetrica". Rachetele montate pe camioanele civile pot fi ascunse de-a lungul coastei maritime, iar barcile mici de pescuit pot fi folosite pentru plasarea minelor. De asemenea, submarinele de mici dimensiuni se pot ascunde cu usurinta pentru a lansa "mine inteligente" si torpile teleghidate.
Tara care ameninta cu razboiul isi va lansa propriul internet si va renunta la www
De asemenea, se banuieste ca Iranul a construit flote sau poate doar sute de mici nave capabile de atacuri rapide, inclusiv barci-sinucigase - asemenea rebelilor din Sri Lanka, Tigrii Tamil, care au folosit aceste metode intr-un razboi cu Guvernul. In cel mai rau caz, fortele iraniene ar putea lovi simultan navele maritime care trec prin Golf, lasand un sir de transportoare in flacari si chiar nave de razboi occidentale. Insa cel mai plauzibil scenariu este acela al blocadei, cateva focuri de avertizare si un anunt de amplasare a unor mine.
Escaladarea conflictului
SUA si celelalte forte militare se vor gasi in situatia de a incerca sa forteze blocada si de a trece prin campul de mine si nave de razboi - punand Teheranul sa aleaga: ori intra in razboi ori a mintit cand a amenintat. In timpul "razboiului tancurilor" dintre Iran si Irak de la mijlocul anilor '80, cele doua tari si-au bombardat reciproc transporturile de petrol.De aceasta data represaliile ar putea merge mult mai departe. In incercarea de a bloca stramtoarea, Teheranul ar comite o declaratie de razboi, situatie foarte tentanta pentru dusmanii sai, care vor profita de aceasta oportunitate. "Am putea profita de oportunitate ca sa le doboram intreg sistemul lor de aparare" a declarat un fost ofiter al serviciilor americane de informatii, Anthony Cordesman.
"Si, cu siguranta, vom vedea atacuri serioase asupra facilitatilor lor nucleare. Odata ce Iranul a declansat ostilitatile, nu mai exista nicio limita in privinta escaladarii conflictului" - a mai spus Anthony.
Sursa: Reuters
Etichete: razboi, SUA, iran, armata, soldati, conflict, teheran, ormuz,
Dată publicare:
06-01-2012 13:11