"Il aducem pe Dumnezeu langa noi". Romanii din Italia si-au adus langa ei, bucata cu bucata, o biserica maramuresana
"Il aducem pe Dumnezeu langa noi" - asa spun romanii din Italia, fericiti ca o autentica biserica maramuresana este asamblata bucata cu bucata intr-un orasel de langa Torino.
Va fi primul lacas romanesc de cult ortodox din peninsula care este ridicat din temelii. Primele barne si grinzi cu ornamente, aduse tocmai din Maramures cu camioanele, au ajuns deja la Moncalieri. Mai multi romani, dar si cativa italieni, au dat o mana de ajutor la descarcarea lemnelor cioplite cu mestesug, care sunt tinute, provizoriu, intr-un depozit al Crucii Rosii.
Marius Floricu, preot paroh: "Poarta maramureseana, partea de deasupra, are inscriptia hramului bisericii: Cei 40 de mucenici de la Sevastia. Sa avem aici o biserica maramureseana e o minune si o mare realizare pentru comunitatea romaneasca din Italia".
Romanii, care in prezent vin la slujbe tinute de preoti ortodocsi in biserici catolice italiene, sunt fericiti ca vor avea, in sfarsit, propriul lor lacas de cult.
Doamna Liliana, moldoveanca din Suceava, cu sot italian si doi copii, e stabilita de multi ani in peninsula. Cu greu isi stapaneste emotia.
Ionut Ionita a condus unul din camioanele cu pretioasa incarcatura."Ne aducem biserica si pe Dumnezeu langa noi, aici, unde stam si traim", spune el.
Terenul de 2.500 metri patrati, abandonat de prin anii '80, a fost pus la dispozitie, gratuit, de primaria orasului Moncalierii, unde, dintre cei aproape 60.000 de localnici, 3.000 sunt romani. In toata regiunea de nord, numita Piemont, traiesc 65.000 de romani.
Giancarlo Chiapello, consilier local: "E uluitoare maestria si iscusinta maestrilor. Moncalieri, gratie comunitatii ortodoxe romanesti, intra in aceasta extraordinara dimensiune artistica si istorica".
Traditia seculara a bisericilor de lemn maramuresene ajunge in Italia si prin intermediul mijloacelor de comunicare moderne. Constructorii italieni au tinut legatura cu mesterii romani prin Skype si Facebook.
Andrea Cavaliere, arhitect: "Cel mai greu a fost sa transpunem in calcule arta si talentul lor vechi de secole. Pentru noi nu a fost deloc simplu, am invatat de la ei cum se fac imbinarile perfecte ale lemnului, fara sa bata un cui".
Biserica ar urma sa fie gata pana la Paste, cand se va tine prima slujba, pentru inceput doar in curtea exterioara.