Bunicii romani vor sa-si traiasca batranetea cu demnitate, in tara. Semneaza PETITIA si convinge statul sa actioneze
Batranetea este un chin pentru oricine, insa in Romania este chiar un blestem. Cei cu boli cronice sunt scosi din spitale, in putinele camine de stat nu exista ingrijire paleativa, iar asistenta la domiciliu fac doar cativa voluntari.
Trei milioane de romani, care au plecat la munca in strainatate, au lasat in urma parinti si bunici suferinzi, dar mai ales singuri. Autoritatile inchid ochii si se prefac ca nu avem aceste probleme. Desi copiii trimit bani acasa si ii viziteaza macar vara, mii si mii de batrani pier in umilinta, pentru ca serviciile sociale ii ignora. Mii de emigranti au incercat sa-si duca parintii in strainatate, ca sa-i aiba alaturi. Dar nu aceasta a fost solutia, pentru ca varstnicii vor sa-si duca batranetea cu demnitate, la ei acasa.
E dreptul lor si noi toti ii putem ajuta pe bunici semnand PETITIA online de pe www.stirileprotv.ro, prin care le cerem autoritatilor sa faca un recensamant al batranilor singuri in case, sa conceapa o strategie pentru sustinerea lor, sa infiinteze camine care respecta demnitatea umana si sa incurajeze ingrijirea la domiciliu.
Intr-un mic apartament de bloc de langa Torino, o bunica se foieste de colo-colo si nu-si gaseste locul. Eudochia Mititelu: "Nu pot sa stau la bloc, parca-s la puscarie".
E aici de 3 luni. Fiica ei a adus-o cand a facut cataracta la ochi, iar la Bacau, spitalul i-a cerut sa-si cumpere cristalin, fiindca in Romania Casa de Sanatate nu deconteaza asemenea operatii.
Izabela Mititelu: "I-am facut ei rezidenta si in baza rezidentei, ca locuieste cu mine, i-am luat medic de familie si am facut tot pe gratis".
Izabela traieste in Italia de 8 ani. Nu are timp de mama ei, fiindca lucreaza. Ingrijeste batrani intr-un camin. Izabela Mititelu, infirmiera: "Cand vrei sa faci un viitor copiilor tai, pleci! E unica solutie".
Seniorii pe care ii are in grija au nevoie de asistenta 24 din 24, munceste in trei ture, dar castiga cat un medic in Romania. "Eu cred ca la noi in tara sunt bani, dar nu stiu parlamentarii nostri cum sa-si bage banii in buzunar. Nu-i intereseaza de persoanele in varsta", spune Izabela.
Izabela povesteste ca si in Italia tot autoritatile romane au intarziat operatia de cataracta a mamei. "Trebuie sa te duci sa te plangi pe la ambasadele noastre, la consulatele noastre, sa stai ca cheltui bani, cand ar fi foarte usor sa te duci, sa iei o hartie si sa pleci", a mai spus Izabela.
Si cum mama sufera si de inima, Izabela o roaga sa ramana in Italia. Acasa nu mai are la cine sa se intoarca, pentru ca toti cei trei copii sunt aici. Au fost ani intregi in care n-au mai vizitat-o, fiindca n-au putut. Nu a daramat-o intr-atat boala, cat faptul ca acasa, la Bacau, se simte abandonata, inutila. Si nu mai are pentru cine sa traiasca.
Aici nu se poate adapta si o mustra constiinta ca si-a lasat casa de izbeliste si cainele singur. Eudochia Mititelu: "Da' poti sa stai, ca buruiana creste... Ploua, nu ploua, da buruiana. Daca ai sta la bloc, ai incuiat, dar am caine acolo. Am lasat la o vecina bani de paine, i-am luat buline de-alea, asa, ca nu poti sa lesi casa singura".
La fel ca si mama ei, Izabela e cu sufletul sfasiat. Nu-si arata lacrimile, viata ei e acum in Italia si fiicei sale, Martina, ii datoreaza totul, dar, la fel, ii datoreaza totul si mamei.
Catalin Luca, director Asistenta Sociala: "Lasarea batranilor acasa e similara cu lasarea copiilor acasa. Sentimentul de abandon in randul batranilor are o cu totul si cu totul alta conotatie. Batranul traieste cu o tristete interioara si nu atrage atentie".
Bunica sufera in tacere. In Italia nu-si gaseste rostul, copiii sunt plecati toata ziua si se simte prizoniera in apartament. La Bacau, dorul de copii o omoara si cu toate astea, cand o trece frigul, se va intoarce in singuratatea ei de acasa.
Nu indrazneste sa ceara, dar viseaza ca intr-o zi copiii se vor intoarce la ea. Mii de bunici se sting cu zile in asteptarea unui telefon de la copiii plecati de nevoie, sa-si faca un rost. Statul ii ignora cu totul, Putinii voluntari care ajuta batrani o fac din donatii, fara un leu de la stat.
Mariana Campeanu, ex ministrul Muncii: "Da, este adevarat, am putea face acest lucru si am face-o cu drag daca am avea si fonduri. Ca sa poti sa cresti subventiile trebuie sa ai un buget care sa-ti permita acest lucru".
Deocamdata, pe banii de la buget se construiesc cladiri fara scop, se subventioneaza camine care incalca standardele europene, iar asistentii sociali din primarii plimba hartii, in loc sa-si faca meseria si sa caute batranii care au nevoie de consiliere psihologica si ajutor medical. Vesnica scuza, ca nu sunt bani, e un pretext ieftin pentru dezinteresul autoritatilor fata de parintii nostri.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, batrani, camine, Tu stii ce mai fac parintii tai,
Dată publicare:
28-02-2014 19:13