Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest
Situatia ramane tensionata la Kiev, chiar si dupa ce spiritele s-au potolit in strada. Guvernul interimar care se va forma saptamana aceasta nu va avea o misiune deloc usoara, prins intre presiunile ruse si amenintarea falimentului.
Ministrul rus de externe a avertizat deja ca ar fi periculos ca Ucraina sa fie fortata sa aleaga intre Rusia si Occident, iar presedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgenta la Kremlin pentru a discuta situatia din Ucraina.
Pe strazile Kievului, autoritatile cauta acum raspunsuri. Din ordinul cui s-a tras si cine este vinovat pentru moartea a zeci de oameni, in confruntarile care au zguduit Ucraina saptamana trecuta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Multe din gloantele care au facut victime joia trecuta la Kiev au fost trase de lunetisti. Acum, o echipa britanica de experti criminalisti a venit in capitala Ucrainei pentru a aduna probe.
"Glontul care a lasat urme aici avea viteza mare, adica a fost mai probabil tirul unui luntetist, decat o rafala de AKM", a declarat unul dintre experti.
"Investigatorii spun ca au descoperit cel putin patru pozitii ale unor lunetisti: Una la nivelul solului, langa o baricada, si alte trei pe cladirile inalte din spatele meu. Iar lunetistii au tras direct de-a lungul strazii, in directia hotelului unde stam si noi si a pietei", a declarat Gabriel Gatehouse, coresponent al BBC News.
In piata Maidan, cativa membri ai infamelor unitati anti-revolta, Berkut, si-au cerut aseara iertare in genunchi in fata protestatarilor pentru baia de sange de saptamana trecuta.
Dincolo de pierderile de vieti omenesti, Ucraina este acum un stat in pragul falimentului. Noile autoritati interimare spun ca au nevoie de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, pentru a evita dezastrul.
La fel de necesara va fi si stabilitatea politica, un vis inca indepartat, atata timp cat in Ucraina raman inca regiuni care nu vor sa accepte schimbarea. In Crimeea, oamenii nu recunosc legitimitatea noilor guvernanti.
"Noi consideram ca Ianukovici este in continuare presedintele legitim al Ucrainei", a declarat Leonid Slutsky, parlamentar.
Mai mult, acesta sustine ca la Moscova se va vota o lege care sa permita locuitorilor din Crimeea, dar si din alte regiuni ale Ucrainei, sa obtina rapid cetatenie rusa.
Dupa ce luni protestatarii pro-rusi au arborat steagul Rusiei in locul celui al Ucrainei in apropierea primariei din Sevastopol, aseara au facut acelasi lucru pe cladirea parlamentului din Crimeea.