Ucraina, lasata de Ianukovici in pragul falimentului. Ce se va intampla daca Rusia nu reia ajutorul financiar
Ucraina se afla pe marginea prapastiei unui default, a declarat duminica presedintele interimar Oleksandr Turcinov, intr-un discurs televizat adresat natiunii, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, este pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plati", a declarat Turcinov, denuntand guvernanta lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte, si a premierului sau Mikola Azarov care, in opinia sa, au "ruinat tara".
Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani si solicita organizarea unei conferinte internationale a donatorilor in acest sens, a anuntat luni ministrul interimar al Finantelor Iuri Kolobov, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari in perioada 2014-2015", a anuntat Kolobov.
"Le-am propus partenerilor nostri occidentali organizarea unei mari conferinte internationale a donatorilor", a adaugat el.
UE este pregatita sa ajute Ucraina sa-si onoreze angajamentele financiare si sa negocieze calea politica dupa destituirea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, a declarat luni ministrul britanic de Finante George Osborne.
"Este necesar sa fim pregatiti sa oferim o asistenta financiara prin intermediul unor organizatii ca Fondul Monetar International (FMI)", a declarat Osborne, la Singapore, precizand ca este vorba despre imprumuturi.
"Sunt primele zile, primele ore, dar ucrainenii par ca si-au demonstrat vointa de a-si proteja tara in viitor si de a se apropia de Europa. Nu cred ca ar trebui sa le intoarcem spatele, ci din contra".
Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton este asteptata luni la Kiev pentru a discuta despre masurile care urmeaza sa fie adoptate pentru calmarea atomosferei politice si stabilizarea economiei tarii.
Ucraina risca falimentul, dar Rusia, aflata in conflict cu UE in criza ucraineana, a promis acordarea unui credit in valoare de 15 miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor naturale. Ea a platit trei miliarde de dolari la sfarsitul lui decembrie, dar a anulat, saptamana aceasta, o noua plata, in valoare de doua miliarde. Astfel, acordarea restului ajutorului este foarte incerta.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat vineri ca in cazul in care Moscova revine asupra sustinerii, Kievul - care este necesar sa ramburseze anul acesta suma de 13 miliarde de dolari reprezentand datorii - va intra in default.
UE a promis deja o asistenta financiara, insa mult inferioara acestui nivel, fiind evocata in acest sens suma de aproximativ 610 milioane de euro.
Secretarul american al Trezoreriei Jack Lew a oferit asigurari in weekend, in cadrul summitului G20, la Sydney, ca "Statele Unite si alte tari sunt pregatite sa ajute Ucraina in eforturile catre democratie, stabilitate si crestere".
Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina in cazul in care Kievul decide apropierea tarii de Uniunea Europeana, avertizeaza ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de Mediafax.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, fmi, faliment, donatori, incapacitate de plata,
Dată publicare:
24-02-2014 10:58