Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea
Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, potrivit BBC News Online.
Rusia a mobilizat nave cu trupe speciale in largul Peninsulei Crimeea, o regiune autonoma a Ucrainei, in contextul in care Moscova refuza sa recunoasca Administratia interimara de la Kiev, afirma surse politice ucrainene.
Locuitorii provinciei Crimeea, care au facut front comun impotriva noului guvern ucrainean de la Kiev, au instalat drapelul de stat al Rusiei pe cladirea Consiliului Suprem al Crimeii, informeaza site-ul news.alcrimeea.net
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Jurnalistul Oleg Kriuchov, aflat la Simferopol, capitala Republicii Autonome a Crimeii, a declarat, pe Facebook, ca demonstrantii pro-rusi au scandat "Putin e presedintele nostru!" si "Indepartati tridentul!", cu trimitere directa la stema de stat a Ucrainei..
Aprope 500 de persoane s-au strans in fata parlamentului regional, pentru a cere autonomia fata de guvernul de la Kiev si organizarea unui referendum regional, in care locuitorii peninsulei sa isi exprime parerea despre viitorul regiunii.
Tatarii nu sustin secesiunea
Pe de alta parte, comunitatea tatarilor din Crimeea nu sprijina secesiunea fata de Ucraina. Refat Chubarov, liderul tatarilor din regiune a declarat ca:
"Cei care invita fortele armate ruse in Crimeea fac o crima la fel de mare ca cei care au deschis focul pe strazile din Kiev."
"Asta este de fapt o frauda politica, intr-o perioada tulbure pentru tara noastra. Tatarii din Crimeea nu vor permite asta. Este casa noastra, casa tuturor celor care locuim in Crimeea, nu avem alt camin. Vom ramane un singur stat", a completat Chubarov.
Tatarii crimeeni si activistii locali care sustin demonstrantii de la Kiev s-au reunit, miercuri, in fata autoritatii legislative locale din Simferopol. In apropiere are loc si o demonstratie prorusa, cele doua grupuri fiind separate doar de un cordon al politiei.
Tatarii crimeeni sustin ca vor rezista oricarei tentative de secesiune orchestrata de fortele politice proruse.
Cele doua manifestatii au loc in timp ce Parlamentul regiunii urmeaza sa se intruneasca si sa discute, cel mai probabil, despre statutul Crimeei.
Peninsula, unde etnicii rusi sunt majoritari, a fost transferata Ucrainei in 1954.
Rusia trimite trupe in regiune
Publicatia britanica The Guardian a informat ca nava ruseasca Nikolai Filcenkov, avand la bord cel putin 200 de militari, este stationata in largul Peninsulei Crimeea, un fief al miscarilor politice proruse. Conform site-ului britanic IBTimes, alte patru nave militare ruse transportand trupe speciale au plecat din portul rus Anapa si se indreapta spre Sevastopol. Informatiile au fost confirmate de Oleh Tiahnibok, liderul formatiunii nationaliste ucrainene Svoboda.
"Am primit un mesaj telefonic de la un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Crimeea. Astazi la ora 12.00, in Portul Sevastopol a ajuns nava militara Nikolai Filcenkov. Are la bord 200 de militari, 328 de membri ai Fortelor Navale si transportoare blindate de tip 10 BTR-80", a precizat el.
Postul Russia Today, citat de ziarul Corriere della Sera, a relatat ca pe strazile din Sevastopol, atat in centru cat si la periferia orasului, sunt tancuri apartinand armatei ruse. Aproximativ 26.000 de militari rusi sunt stationati la Sevastopol, unde se afla nave ale Flotei ruse din Marea Neagra.
Oficiali rusi au sugerat ca Moscova ar putea declansa o interventie militara in sudul Ucrainei, pentru a proteja etnicii rusi precum si obiectivele militare din Crimeea. "Daca Ucraina se va scinda, va fi razboi. Prima data vor pierde Crimeea, pentru ca vom interveni cum am facut in Georgia", a avertizat, sub protectia anonimatului, un oficial rus citat de Financial Times.
Amenintarile rusilor
Andrei Illarionov, un fost consilier prezidential rus, a avertizat ca Rusia ar putea anexa portul ucrainean Sevastopol, din peninsula Crimeea.
Fostul consilier Andrei Illarionov a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin este furios si, nesocotind avertismentele occidentale, a pus armata in stare de alerta, relateaza Daily Mail.
In acest timp, Viktor Ianukovici, presedintele ucrainean demis de Parlament, a fost pus sub paza militara, in Sevastopol, dupa ce a fost emis un mandat de arestare pe numele sau, pentru genocid, mai sustine sursa citata.
Ianukovici, in varsta de 63 de ani, este cautat de sambata, dar a fost zarit in Balaclava, in apropierea cartierului general al flotei ruse din Sevastopol.
In acelasi ton, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat ca nu recunoaste autoritatea celor care au preluat puterea la Kiev, dupa revolta populara in urma careia au murit 88 de persoane.
Reactia Rusiei, fratele cel mare
Rusia nu a facut niciun cometariu in legatura cu locul in care se afla Ianukovici, dar fostul presedinte Medvedev a lansat o tirada de acuzatii la adresa Kievului si a suportului sau occidental:
"Daca considerati ca indivizii care agita un Kalasnikov in Kiev formeaza un guvern, atunci va fi greu sa lucram cu un asemenea guvern."
De asemenea, Medvedev a sugerat ca Rusia ar putea santaja Ucraina prin cresterea pretului la gaze si prin oprirea imprumutului de 15 miliarde de euro pe care l-a promis.
Conducatorii de la Kiev banuiesc ca Putin, infuriat de demiterea lui Ianukovici, si-a pus deja fortele armate in alerta, si se pregateste pentru anexarea armata a Sevastopolului, care ar putea avea loc in cateva saptamani.
Illarionov a mai adaugat ca "Susan Rice, consilierul presedintelui american pe probleme de securitate nationale, l-a avertizat pe Putin sa nu aduca trupe in Ucraina. Nu stiu daca va tine cont de acest avertisment."
La inceputul lunii februarie, Illarionov a avertizat ca rusii vor incerca sa obtina controlul asupra Crimeii si a provinciilor Lugansk si Sumy, in care populatia rusa este predominanta:
"La Kremlin, Ucraina nu este considerata o tara. Din punctul lor de vedere, Ucraina nu va mai fi niciodata atat de slaba in fata Rusiei, Rusia nu va mai fi atat de puternica iar Europa si America nu vor mai nicioadata atat de indiferente la criza ucraineana."
In 2008, sub pretextul protejarii cetatenilor rusi, Putin a ordonat invadarea Georgiei.
Oleg Tiagnibok, seful Partidului Libertatii din Ucraina, a avertizat ca intensificarea activitatii militare a Rusiei in Marea Neagra ar putea fi semnul unei interventii armate in Ucraina:
"Avem informatii ca fortele militare ruse se concentreaza in acea zona. In special, vase cu soldati rusi. Ar putea fi un sprijin pentru Ianukovici dar si inceputul unei interventii militare ruse."
Kievul, contestat de populatia rusofona
Majoritatea celor doua milioane de locuitori ai Crimeii sunt de etnie rusa iar flota rusa din Sevastopol asigura locuri de munca pentru 25.000 de localnici.
Spre deosebire de restul Ucrainei, unde statuile lui Lenin au fost distruse, in Sevastopol, statuia liderului sovietic vegheaza in continuare asupra Marii Negre.
Locuitorii din zona Sevastopolului sprijina ideea inei interventii ruse si au iesit in strada, in oras. Ei resping orice autoritate a guvernului de la Kiev, condus de liderii opozitiei lui Ianukovici.
Simpatizantii pro-Rusia vor ca omul de afaceri rus Alexei Chalov, care sustine unirea cu Rusia, sa devina primarul orasului. Luni, steagul rus a fost arborat pe cladirea primariei din Sevastopol.
In Piata Libertatii din Harkov, un fost ofiter sovietic, in varsta de 80 de ani, si-a imbracat uniforma Armatei Rosii. El a iesit in strada, in fata statuii lui Lenin, pentru a protesta impotriva celor din Maidan.
Dupa aceste miscari, au aparut zvonuri ca regiunea Crimeea si-ar putea declara independenta de Kiev, cautand unirea cu Rusia. In timp ce intentiile Rusiei nu sunt clare iar autoritatea guvernului de la Kiev este contestata, Sevastopol se transforma in cheia Ucrainei spre un viitor ca stat suveran, independent.
Sursa: The Guardian
Etichete: Ucraina, vladimir putin, Kiev, crimeea, Dimitri Medvedev,
Dată publicare:
25-02-2014 13:02