Misterul disparitiei lui Viktor Ianukovici. Ce ipoteze exista despre locul in care se afla fostul presedinte ucrainean
"Este periculos ca Ucraina sa fie fortata sa aleaga intre Rusia si Occident", a avertizat ministrul rus de externe.
SUMARUL EVENIMENTELOR
• Peste 50 de persoane vor fi puse sub acuzare pentru uciderea manifestantilor in Ucraina
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
• Ianukovici este cautat pentru "omor in masa". Nimeni nu stie cu exactitate unde se afla fostul sef de stat. Sunt zvonuri ca nu ar fi parasit tara.
• Ucraina, lasata de Ianukovici in pragul falimentului, are nevoie de 35 de miliarde de dolari si lanseaza un apel catre donatori
• Dmitri Medvedev: Decizia Occidentului de a recunoaste noile autoritati de la Kiev este "o aberatie"
• Mii de persoane au protestat la Kiev fata de revenirea Iuliei Timosenko in politica
• Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a anuntat ca a trecut in opozitie
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE MARTI, 25 FEBRUARIE
UPDATE 20:54 In plus, acesta spune ca Moscova nu este de acord cu organizarea de alegeri anticipate, pe 25 mai, pentru ca o asemene graba contravine acordului incheiat saptamana trecuta, sub mediere internationala.
Multe din gloantele care au facut victime joia trecuta la Kiev au fost trase de lunetisti. Acum, o echipa britanica de experti criminalisti a venit in capitala Ucrainei pentru a aduna probe.
La Kerci, in Crimeea, in fata multimii de sustinatori ai lui Ianukovici, cativa pro-europeni s-au incumetat sa-si prezinte argumentele. Unii au fost batuti. Altii au fost loviti cu oua si alungati de la tribuna.
Crimeea este legata geografic si istoric de Rusia si peste jumatate din cei 2 milioane de oameni care traiesc acolo se considera rusi. Acum politicienii locali, favorabili Moscovei, cer autonomia fata de Kiev daca nu direct unirea cu Rusia.
Unii analisti avertizeaza ca nu este exclus ca Moscova sa profite de situatia din Ucraina ca sa revendice Crimeea.
Luxul din palatul lui Viktor Ianukovici nu este nimic pe langa ce au gasit ucrainenii in resedintza fostului procuror general, cel care a instrumentat procesul impotriva opozantei Iulia Timoshenko. Vila dintr-o comuna de langa Kiev este, in acelasi timp, un templu al opulentzei, dar si al prostului gust.
UPDATE 14:33 "Sunt sigur ca nu il vom gasi. Atatia oameni il cauta de atatea zile", explica Vitali, pompier in Ministerul Situatiilor de Urgenta. El a insotit echipa AFP pana la acest ansamblu de vile cochete, unde strazile inguste sunt complet goale, la circa zece kilometri de centrul orasului.
"Daca as sti ceva, as spune si as primi o recompensa substantiala", adauga acest barbat in varsta de 37 de ani, care locuieste la periferia orasului Donetk. Acest oras industrial se afla in centrul regiunii miniere Donbas, unde Viktor Ianukovici s-a nascut in 1950.
Justitia ucraineana a emis un mandat de arestare impotriva lui pentru "ucidere in masa" si Parlamentul tocmai a votat o rezolutie care cere Curtii Penale Internationale de la Haga sa il urmareasca in cadrul unei anchete pentru "crime impotriva umanitatii".
In asteptare, este imposibil de pastruns pe vastul domeniu de la numarul 65 de pe strada Rainisa, care este incadrat de pini aliniati de-a lungul gardului inalt din caramizi, beton si piatra. Nimeni nu raspunde la soneria amplasata in partea dreapta a impozantei porti de intrare, in timp ce in ghereta cu geamuri fumurii nu este nimeni.
Doar latratul indepartat al unui caine rupe linistea care invaluie aceasta insula de "lux". Zvonuri dintre cele mai incredibile circula cu privire la Viktor Ianukovici, despre care nu se mai stie nimic de cand a incercat in zadar, sambata, sa fuga din Donetk la bordul unui avion particular.
Fostul presedinte a parasit puterea sub presiunea strazii, dupa ce peste 80 de persoane au murit in decurs de trei zile in confruntarile de la Kiev, unde politia a tras cu munitie de razboi.
Pentru numerosi locuitori din acest oras cu peste un milion de locuitori, el se ascunde probabil in imprejurimi. "Cred ca este la Donetk si se ascunde", a declarat Mark, un student, in imensa piata Lenin, unde circa 20 de persoane manifestau marti dimineata, ca in fiecare zi de la schimbarea puterii la Kiev, in apropierea statuii fondatorului URSS, din care a facut parte Ucraina.
Altii susotesc ca este posibil sa fie la Sevastopol, in peninsula ucraineana prorusa Crimeea, unde se afla navele Flotei ruse la Marea Neagra. Altii ca ar fi reusit deja sa paraseasca Ucraina. Dar un lucru este sigur: practic toate persoanele intalnite in fieful sau de la Donetk il critica.
"Fuga sa din Kiev este un act de tradare. Si-a abandonat poporul", afirma Dmitri, un student in varsta de 22 de ani, care recunoaste ca a votat pentru el.
O schimbare totala de situatie daca ne gandim ca Viktor Ianukovici, fost viceguvernator apoi, din 1997 si pana in 2002, guvernator al provinciei Donetk, a fost puternic sustinut de populatia locala, care se opune nationalistilor din vestul Ucrainei, la alegerile prezidentiale din 2010.
UPDATE 11:30 Formarea unui Guvern de tranzitie in Ucraina, anuntata initial pentru marti, a fost amanata pentru joi, a anuntat presedintele interimar Oleksandr Turcinov in Parlament, relateaza AFP. "Ma adresez liderilor factiunilor si grupurilor parlamentare si va cer sa procedati astfel incat votul (pentru un guvern) sa aiba loc joi", a declarat Turcinov, fara sa precizeze motivul amanarii.
UPDATE 11:00 Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, dupa ce a semnat in cartea de condoleate deschisa la Ambasada Ucrainei, ca problema acestei tari ne preocupa si a aratat ca a avut trei sedinte de lucru pe situatia din Ucraina, la Palatul Cotroceni si vor mai fi si alte intalniri.
Intrebat despre sedintele de lucru care au avut loc in weekend, la Palatul Cotroceni, pe tema situatiei din Ucraina, presedintele Traian Basescu a spus: "Problema Ucrainei ne preocupa, pentru ca avem 640 de kilometri de frontiera cu Ucraina si nu au fost doua, au fost trei ( sedinte - n.r.) si or sa mai fie".
Referitor la romanii din Ucraina, seful statului a aratat ca situatia este buna si ca acestia nu sunt angrenati in conflicte. "Deocamdata sunt intr-o situatie buna, adica nu sunt angrenati in conflicte, problema este sa se revina la dreptul de a utiliza limba romana, pentru ca numai asa Ucraina va reusi sa stea unita, daca minoritatile vor avea respectul cuvenit din partea puterii. Inclusiv minoritatea rusa trebuie sa aiba dreptul sa se exprime in limba materna", a comentat presedintele Traian Basescu. Seful statului a semnat, marti, in cartea de condoleante deschisa la sediul Ambasadei Ucrainei in Romania, in memoria victimelor evenimentelor din Ucraina.
UPDATE 10:40 Washingtonul pare sa aiba o atitudine concesiva in fata furiei Rusiei in dosarul ucrainean, prin declaratii masurate, prudenta pe tema noului regim si o insistenta asupra cooperarii cu Moscova, departe de o atmosfera caracteristica Razboiului Rece, comenteaza AFP.
UPDATE 08:00 Viktor Ianukovici se afla in continuare pe teritoriul Ucrainei, a anuntat luni seara consilierul sau Anna Gherman, care a refuzat sa precizeze localitatea in care se afla presedintele destituit, relateaza agentia Ukrinform. "El se afla in Ucraina. Stiu asta. Intotdeauna am avut metodele mele de a afla unde el se afla, desi multi au incercat sa minimizeze influenta mea asupra lui", a declarat Gherman.
"Eu nu il caut, voi sunteti cei care-l cautati", a afirmat ea intr-un interviu, adaugand insa ca nu a discutat cu Ianukovici in ultimele zile."In urma cu cateva zile, cand Viktor Ianukovici se afla la Harkiv, i-am trimis niste declaratii pe care trebuia sa le pronunte in fata presei, dar Ianukovici a ales o alta cale. Imi pare rau ca nu am fost alaturi de el in acel moment. Nu i-as fi permis sa spuna anumite cuvinte", a declarat Gherman.
UPDATE 07:00 Victoria manifestatiilor pro-europene de la Kiev nemultumeste o mare parte din populatia Ucrainei. Luni si in weekend, in mai multe orase din est si mai ales in Peninsula Crimeea, au avut loc demonstratii ale sustinatorilor lui Ianukovici.
"Noi suntem rusi", au declarat raspicat multi, cerand Moscovei sa intervina sa-i salveze. N-au lipsit nici incidentele violente. Duminica la Kerci, in Crimeea, in fata multimii de sustinatori ai lui Ianukovici, cativa pro-europeni s-au incumetat sa-si prezinte argumentele. Unii au fost batuti.
Altii au fost loviti cu oua si alungati de la tribuna. In toata Crimeea, politicienii pro-rusi scot oamenii in strada, si cer si mai multa autonomie fata de Kiev si chiar unirea cu Rusia. Peninsula Crimeea este separata de restul Ucrainei geografic, istoric si politic, iar peste jumatate din populatia de 2 milioane de oameni se considera cetateni rusi.
Este una dintre temerile analistilor, care spun ca nu este exclus ca Moscova sa profite de situatia din Ucraina ca sa revendice Crimeea. Rusia a anuntat deja ca nu recunoaste noile autoritati de la Kiev, iar presa speculeaza ca Flota rusa din Crimeea il va ajuta pe Ianukovici sa fuga din tara, daca nu a facut-o deja.
Si le va folosi cu certitudine, cum a mai facut-o si altadata, scumpind gazele, marind taxele vamale, interzicand importurile din Ucraina. "Sanctiunile" Rusiei ar veni insa in conditiile in care economia ucraineana risca sa intre in faliment in cateva saptamani. Noul ministru de finante a cerut deja Occidentului acordarea unui credit intr-o saptamana sau doua si a propus organizarea unei conferinte mondiale a donatorilor, ca sa ajute Ucraina sa se indeparteze de faliment. Insa, banii occidentali vor veni cu conditia unor reforme nepopulare ce risca sa destabilizeze si mai mult Ucraina.
UPDATE 06:30 Peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang inalt din cadrul fortelor de ordine, vor fi acuzate pentru uciderea demonstrantilor la Kiev, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica. "O ancheta a fost lansata impotriva unor oficiali de rang inalt pentru organizarea unor crime masive, vizand aproximativ 50 de persoane", a declarat Oleh Mahnitki, care a fost numit procuror general al Ucrainei luni.
UPDATE 06:00 Presedintele francez François Hollande l-a indemnat luni pe omologul sau rus Vladimir Putin, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa sustina o "tranzitie pasnica" in Ucraina si "integritatea teritoriala" a acestei tari, a anuntat presedintia franceza.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE LUNI, 24 FEBRUARIE
UPDATE 21:00 Prin vocea premierului Medvedev, Rusia nu recunoaste legitimitatea guvernului interimar de la Kievsi considera ca sprijinirea lui de catre occidentali este o "aberatie". Intre timp, noile autoritati ucrainene au lansat un mandat de arestare, impotriva lui Viktor Ianukovici, care n-a mai dat semne de viata de sambata. Presedintele destituit este acuzat de "crime in masa". Pe de alta parte, Ucraina este amenintata de faliment, iar noii conducatori au cerut un ajutor international urgent de 35 de miliarde de dolari.
Dinspre Uniunea Europeana, noile autoritati de la Kiev primesc, deocamdata, doar incurajari si promisiuni, iar de la Moscova - avertismente. Situatia din Ucraina constituie o "amenintarea reala" pentru interesele Rusiei - a mai declarat premierul Medvedev, care a adaugat ca noile autoritati ucrainene folosesc metode "dictatoriale si teroriste" pentru capturarea presedintelui destituit Viktor Ianukovici.
Oamenii continua sa vina in numar mare la palatul prezidential de la marginea Kievului, incercand sa surprinda in poze un crampei din opulenta in care traia fostul presedinte. Jurnalistii au avut privilegiul unui tur al somptuoasei resedinte.
"Cand in lunile urmatoare ucrainenii vor da piept cu problemele economice si se vor intreba unde s-au dus banii, iata aici o particica din raspuns. Presedintele avea propria marca de vodca", a relatat Nick Palton, corespondent CNN.
Holurile imense sunt impodobite cu decoratiuni si statui aurite. Scarile au balustrade cu sculpturi migaloase din lemn. Intr-un dormitor, la capatul palatului se afla un clopotel rosu pe care scrie "sex" si unul alb cu inscrisul "alcool".
Probabil un suvenir amuzant, dar banii inghititi de aceasta luxoasa resedinta n-au fost, cu siguranta, o gluma. Printre documentele gasite se numara si cateva chitante: 110.000 dolari pentru draperi si perdele in sala numita "a cavalerilor"; 115.000 de dolari pentru o statuie si 1,5 milioane de dolari pentru plante si aranjament florale.
In schimb s-a dovedit un fals, fotografia cu presupusul tron care ar fi servit pe post de toaleta la resedinta lui Ianukovici. In alta parte a vastului domeniu se afla masinile de colectie ale lui Ianukovici: printre care un Banteley din anii '50, masini de poca din ultimul razboi mondial. Dar si o corabie transformata in sala de petreceri
Emotionatul apel al unei fete a facut ocolul Internetului, in timpul cicnirilor sangeroase de la Kiev. Acum, s-a simtit in siguranta sa-si dezvaluie si numele. "Sunt ucraineanca, am 24 de ani, si ma numesc Yulia Marushevskaya."
UPDATE 20:37 Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko va pleca in Germania pentru a primi ingrijiri medicale, a anuntat luni partidul acesteia, citat de AFP.
Iulia Timosenko, artizana "revolutiei portocalii" in 2004 si fost premier, care sufera de hernie de disc, a aparut intr-un scaun cu rotile dupa eliberarea sa surpriza din inchisoare, sambata, la scurt timp dupa destituirea presedintelui Viktor Ianukovici.
UPDATE 14:30 Decizia Occidentului de a recunoaste noile autoritati din Ucraina este "o aberatie", afirma premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, ridicand "serioase semne de intrebare" in legatura cu legitimitatea puterii de la Kiev. "La modul concret, astazi nu mai avem cu cine sa vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridica dubii serioase", a explicat Dmitri Medvedev, citat de AFP. "Unii dintre partenerii nostri occidentali considera ca este legitim. Nu stiu ce Constitutie au citit ei, dar mie mi se pare o aberatie sa consideri legitim ceea ce este rezultatul unei revolte", a subliniat Medvedev.
UPDATE 14:00 Eventuale perturbari in livrarea gazelor catre Europa prin Ucraina, principala ruta de tranzit din Rusia catre clientii europeni, nu vor conduce probabil la cresterea preturilor in regiune, aflate la minimul a 20 de luni, potrivit bancii germane Commerzbank, citata de Bloomberg.
UPDATE 13:00 Justitia rusa a prezentat luni condamnarea a sapte opozanti la pedepse cu inchisoarea de pana la patru ani, pentru violente in cursul unei manifestatii anti-Putin, in 2012, o hotarare denuntata de catre opozitie si aparatori ai drepturilor omului, relateaza AFP.
UPDATE 12:30 Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeana in viitor, in termen mediu sau lung, daca va indeplini anumite conditii, afirma Olli Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice si Monetare, citat de site-ul agentiei Interfax Ukraine.
UPDATE 12:00 Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina in cazul in care Kievul decide apropierea tarii de Uniunea Europeana, avertizeaza ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de AFP. "Noi transmitem Ucrainei urmatorul lucru: bineinteles ca aveti dreptul sa va alegeti drumul", a declarat Aleksei Uliukaev intr-un articol de opinie publicat in cotidianul Handelsblatt pe tema eventualului acord de asociere intre UE si Ucraina. "Dar, in cazul apropierii de UE, vom fi nevoiti sa majoram taxele vamale la importuri", a avertizat oficialul rus, justificand o astfel de masura prin faptul ca Ucraina ar deveni o cale de aducere in Rusia a produselor fabricate in state membre UE.
UPDATE 11:00 - Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani si solicita organizarea unei conferinte internationale a donatorilor in acest sens, a anuntat luni ministrul interimar al Finantelor Iuri Kolobov, relateaza AFP. "Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari in perioada 2014-2015", a anuntat Kolobov.
UPDATE 10:40 Aproximativ 5.000 de persoane au protestat duminica seara in Piata Independentei din Kiev fata de revenirea fostului premier Iulia Timosenko in politica, relateaza agentia rusa Itar-Tass in pagina electronica.
"Revenirea Iuliei Timosenko nu s-a aflat pe lista de solicitari a manifestantilor din Piata Maidan. S-a cerut schimbarea intregului sistem de conducere a tarii", se arata intr-o rezolutie adoptata la finalul manifestatiei din capitala Ucrainei.
UPDATE 10:30 Partidului Regiunilor a trecut in opozitie, a anuntat luni, in Verhovna Rada, Aleksandr Efremov, liderul grupului parlamentar al formatiunii fostului presedinte Viktor Ianukovici, relateaza postul Russia Today in pagina electronica.
UPDATE 10:00 Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din functia de presedinte al Ucrainei sambata, pentru "uciderea in masa" a civililor, a anuntat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov intr-un mesaj postat pe Facebook, relateaza AFP.
"O ancheta penala a fost deschisa, pentru uciderea in masa a civililor, impotriva lui Ianukovici si mai multor functionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.
Dupa ce a fost destituit sambata de catre Parlament, Ianukovici nu a mai dat vreun semn de viata. El s-ar putea ascunde in estul tarii.
"Pe 22 februarie, Victor Ianukovici a parasit orasul Donetk insotit de o coloana de 20 de masini si, pe 23, a ajuns in Crimeea, unde a evitat resedintele oficiale si s-a cazat intr-o statiune privata", a declarat, pe Facebook, ministrul interimar de interne, Arsen Avakov.
Dupa ce a aflat de decizia Parlamentului de a-l desemna oe Turcinov presedinte interimar, Ianukovici a parasit in graba hotelul privat, indreptandu-se catre aeroportul Belbek, din Sevastopol.
Inainte de a ajunge la aeroportul din Sevastopol, a renuntat in scris la garda care il insotea si, impreuna cu cativa oameni loiali, a plecat catre o destinatie inca necunoscuta, la bordul a trei masini", a mai scris Avakov pe Internet.
Violentele care au avut loc in centrul Kievului s-au soldat cu 82 de morti si sute de raniti.
Ucraina are un presedinte interimar: Aleksandr Turcinov
Presedintele Ianukovici a fost demis de Rada (Parlamentul Ucrainei).
Presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov a fost numit presedinte interimar al Ucrainei. Constitutia ucraineana prevede ca presedintele Parlamentului sa asume functia de sef de stat in cazul vacantei postului.
Alegeri prezidentiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.
Fuga lui Ianukovici, surprinsa de camerele de supraveghere de la resedinta sa
Presedintele demis Victor Ianukovici ar fi incercat sa fuga din tara la bordul unui avion privat.
Fostului presedinte al Ucrainei i s-a refuzat permisiunea de a zbura in afara tarii, dupa ce ar fi parasit deja capitala, in urma protestelor violente.
Potrivit oficialilor de la granita, citati de Sky News, un charter despre care se crede ca l-ar fi avut la bord pe Ianukovici a fost oprit sa decoleze din Donetk, estul Ucrainei, sambata seara.
Un purtator de cuvant al lui Ianukovici a declarat duminica, pentru Sky News, ca nici macar el nu stie unde se afla in acest moment presedintele demis.