Scandal in coalitia din Grecia. Televiziunea publica a fost INCHISA din cauza pierderilor uriase
Guvernul a anuntat marti, pe neasteptate, inchiderea imediata a televiziunii publice ERT si a postului national de radio.
Cu o ora inaintea miezului noptii, emitatorul principal a fost oprit, dar transmisia a continuat prin intermediul unui canal digital.
"Proasta gestiune, lipsa totala a transparentei si cheltuielile incredibil de mari", sunt argumentele guvernului.
Insa decizia inchiderii a provocat un seism in coalitia de la putere: doua dintre cele trei partide care o compun au anuntat ca nu vor vota decretul cand va fi prezentat in parlament, pentru validare.
Euronews: "Va oferim ultima transmisie de la televiziunea publica din Grecia, ERT. Tehnicienii si jurnalistii continua sa transmita pe canalul digital. Sindicatele spun ca decizia guvernului de inchidere a ERT este o masura dictatoriala, demna de Ceausescu."
O multime impresionata s-a adunat in fata televiziunii publice elene, in semn de solidaritate cu jurnalistii si tehnicienii. Emitatorul principal, situat pe un munte de langa Atena, a fost scos din functiune sub supravegherea politiei. Iar cele trei canale Tv, dar si posturile publice de radio, au incetat sa emita putin dupa ora 23.
Potrivit guvernului, acest serviciu public, unde grevele s-au multiplicat in ultimele zile, pentru a se opune planurilor de restructurare se va redeschide sub o alta forma, cu un numar redus de salariati.
Iar actualii angajati, peste 2.600 la numar, vor primi o compensatie financiara si vor avea dreptul sa se prezinte pentru angajare in noua structura.
Aceasta masura radicala si fara precedent a fost anuntata fara preaviz in momentul in care la Atena se afla din nou reprezentantii creditorilor internationali, asa-numita "troika" formata din Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
"Transmiterea semnalului televiziunii si radioului public e o chestiune de democratie. Mai bine "inchideau" troika si memorandumul incheiat cu ei.", a spus Alex Tsipras, liderul principalului partid de opozitie.
In virtutea acordului asumat de guvernul elen, televiziunea publica se numara printre numeroasele institutii de stat care trebuie restructurate sau privatizate. Sindicatele spun insa ca restructurare nu inseamna inchidere brutala si anunta ca vor porni lupta cu toate mijloacele pentru apararea televiziunii. Mai ales ca sunt sprijinite de organizatii jurnalistice internationale.