Bancile grecesti ar putea sa-si vanda toate afacerile din Romania
Un articol, publicat in presa elena, sustine ca Fondul Monetar International si Comisia Europeana le-au cerut asta ca sa faca rost de bani.
Seful Asociatiei Romane a Bancilor da asigurari ca o eventuala tranzactie nu va avea influente negative pentru clienti.
Informatia despre vanzarea bancilor a aparut vineri intr-un cunoscut ziar grecesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana acum nu a fost confirmata, dar nici infirmata de vreun oficial elen. La noi in tara, bancile cu actionariat grecesc sunt evaluate la 10 de miliarde de euro, aproape cat imprumutul Romaniei de la FMI.
Cele 4 banci vizate reprezinta 12% din sistemul bancar romanesc. Asadar, o parte importanta a economiei noastre. Ele se afla sub supravegherea si controlul BNR.
Decoamdata, oficialii BNR nu vor sa comenteze informatiile aparute pe surse in presa elena. Probabil ca asteapta o confirmare oficiala din partea autoritatile elene.
Cert este ca in luna iunie, BNR va fi vizitata de o delegatie a Bancii Nationale a Greciei, pentru a discuta si despre acest subiect, vanzarea bancilor grecesti din Romania.
Bancpost, Alpha Bank, Piraeus si Banca Romaneasca au aproximativ 3 milioane de clienti. Ei au la pastrare in cele 4 banci peste 4 miliarde si jumatate de euro.
Razvan Voican, redactor sef adjunct Ziarul Financiar: "Grecii au fost printre primii investitori straini care au venit pe piata bancara romaneasca, chiar inaintea austriecilor si ca atare au fost si in pozitia de a profita printre primii de cresterea dupa 2000, la jumatatea anilor 2000 dominand realmente piata, atat pe partea de credite, imediat dupa aparitia crizei pozitia lor a inceput sa se erodeze".
Grecii au fost printre bancherii care inainte de criza dadeau imprumuturi in franci elvetieni sau credite doar cu buletinul.
Unele banci grecesti au mizat sute de milioane de euro pe piata imobiliara, care acum s-a prabusit.
Reprezentantii din Romania ai celor 4 banci nu comenteaza informatiile despre vanzare.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancherilor: "Nu cred sa avem vreo influenta, cu atat mai mult nu cred sa avem influente negative".
Chiar daca vor fi scoase la vanzare, situatia celor 4 banci grecesti nu se compara in niciun fel cu cea a Bank of Cyprus, deoarece in Grecia nu s-a pus niciodata problema impozitarii depozitelor.
In plus, bancile cu actionariat grecesc de la noi din tara sunt entitati juridice romanesti, care se afla sub directa supraveghere a BNR.