Ibiza-gate aduce sfârșitul guvernului Kurz. Premieră în istoria post-belică a Austriei
Președintele austriac a destituit guvernul, după ce parlamentul a votat două moțiuni de neîncredere, una împotriva cancelarului Sebastian Kurz și alta împotriva cabinetului.
Kurz, al cărui partid tocmai obținuse o victorie clară, în alegerile europarlamentare de duminică, a devenit primul cancelar din istoria post-belică a Austriei care pierde un vot de înceredere în legislativul de la Viena. I se trage de la scandalul botezat Ibiza-gate.
Heinz-Christian Strache - fost vice cancelar şi lider al Partidului libertăţii, de extremă dreaptă - a fost filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă de la Ibiza, în 2017. Promitea contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus. Înregistrarea a apărut în presa vinerea trecută, cu câteva zile înaintea alegerilor pentru parlamentul european. Şi a declanşat un scandal care a bulversat scena politică din Austria.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Strache a demisionat imediat din toate funcțiile şi, ulterior, au plecat din guvern toţi miniştrii Partidului libertăţii. Cancelarul conservator Sebastian Kurz a anunţat alegeri anticipate....
Numai că, opoziţia a susţinut că şeful guvernului trebuie, la rândul său, să-şi depună mandatul. Victoria neaşteptat de clară la europarlamentarele de duminică - 35 la sută din voturi - nu a fost suficientă ca să-l salveze pe tânărul şi caristmaticul lider al Partidului Popular - care devenea cancelar al Austriei în decembrie 2017, când avea numai 31 de ani.
Alexander Van der Bellen: „Majoritatea aleșilor din parlament și-au retras încrederea acordată guvernului. Așa că voi destitui guvernul. Nu este o situație cu care ne întâlnim în fiecare zi, dar este o procedură democratică absolut normală.”
Luni, doua moţiuni de neîncredere - una chiar împotriva cancelarului şi una împotriva cabinetului său - au trecut în parlament, cu voturile opoziţiei social-democrate, dar şi ale extremei-drepte, Partidul libertăţii. Adică, nimeni alţii decât foştii parteneri de coaliţie ai lui Kurz.
Sebastian Kurz a ţinut un miting electoral la mai puţin de trei ore după ce guvernul său a căzut. Eu nu pot opri schimbarea pe care am început-o. Partidul popular se va întoarce la putere încă şi mai puternic - le-a spus el susţinătorilor.
Cei care nu-l mai vor au recurs la proteste, cu manifestări simbolice. Au dansat pe ritmurile hitului "Mergem la Ibiza" şi au scris pe bannere "A fost scurt", aluzie la numele lui Kurz care înseamnă "scurt", în limba germană.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: scandal, austria, oligarhi, sebastian kurz, cancelar,
Dată publicare:
28-05-2019 19:53