Guvernul austriac a fost înlăturat de la putere de moţiunea de cenzură. Alegeri, în septembrie

27-05-2019 19:31


sebastian kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost înlăturat de la putere de o moţiune de cenzură la o zi după ce partidul său de centru dreapta a obţinut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare.

Politicienii din opoziţie au afirmat că şi-au pierdut încrederea în felul în care guvernul gestionează un scandal în care este implicat Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreapta), cel care se afla în coaliţia de guvernare, conform The Guardian.

Noi alegeri sunt programate pentru septembrie, iar Austria va fi guvernată până atunci de o echipă de tehnocraţi.

Într-o dezbatere în care delegaţii FPO au refuzat ferm să îl aplaude pe Kurz, aşa cum este obiceiul, politicienii populişti l-au acuzat pe Kurz că a încercat să se folosească de „scandalul Ibiza” pentru a-şi consolida puterea.

Este vorba de scandalul care l-a îndepărtat pe fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care a demisionat sâmbătă după difuzarea unei înregistrări video filmate cu camera ascunsă în 2017, în care propune, în schimbul unei susţineri politice şi financiare, contracte publice unei femei care susţine că este nepoata unui oligarh rus, scrie News.ro.

Delegaţii din opoziţie au afirmat că Kurz, liderul Partidului Poporului Austriac (OVP) nu a arătat destulă determinare în a intra într-un dialog cu parlamentul în timpul mandatului său de cancelar: “Ai arătat doar sfidare pentru parlament şi democraţia austriacă”, a afirmat Jorg Leichtfried, parlamentar membru SPO.

Dreapta conservatoare a lui Kurz şi dreapta naţionalistă cu tendinţe eurosceptice încarnată de FPÖ, aliate din 2017, s-au unit într-o linie dură împotriva imigraţiei.

Liderii celor două formaţiuni îşi afişează bucuroşi înţelegerea ca pe un model care poate fi urmat la nivelul Uniunii Europene (UE), unde fornaţiuni naţionaliste şi-au multiplicat succesele elctorale în ultimii ani şi speră să-şi consolideze poziţia în Parlamentul European (PE), în urma scrutinului din UE de joi şi până duminică.

După criza politică declanşată de ”Ibiza-gate", lideri europeni au pus în gardă împotriva votării extremei drepte în alegerile europarlamentare care au avut loc duminică.

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la rezistenţă împotriva ”politicienilor care sunt de vânzare”, o trimitere directă la scandalul austriac.

Înregistrarea video de la Ibiza arată un lider politic ”care nu are în mod clar interesul Europei la suflet”, a comentat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

Liderul conservatorilor europeni, germanul Manfred Weber, a declarat că a învăţat o ”lecţie clară”, şi anume că ”nu trebuie să le dăm acestor radicali vreo influenţă asupra Europei noastre”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO