Propunerea vicecancelarului austriac pentru nepoata unui magnat rus: „Am mai făcut asta”


Ultimul update: Duminica 19 Mai 2019 09:55
Data publicarii: Duminica 19 Mai 2019 09:16
Categorie: Stiri externe

Vicecancelarul austriac Heinz Christian Strache a demisionat sâmbătă seară din funcţie, după ce a fost implicat într-un scandal major de corupţie.

Mai multe publicaţii de la Viena au difuzat un filmuleţ în care acesta pare că oferă contracte de stat unei companii ruseşti.

Imaginile au fost filmate în urmă cu doi ani, în Ibiza, iar la discuţii participă un coleg de partid şi o femeie despre care se spune că ar fi nepoata unui magnat rus.

Întâlnirea a avut loc în Ibiza, în urmă cu aproximativ 2 ani. În imagini apar vicecancelarul austriac Heinz Christian Strache, colegul său de partid Johann Gudenus și o femeie despre care se ştie doar că ar fi nepoata unui influent afacerist rus.

Printre altele, Strache îi sugerează femeii că ar putea obţine contracte importante cu statul austriac dacă va cumpăra un tabloid austriac şi va susţine partidul vicecancelarului la alegeri.

Heinz-Christian Strache, vicecancelarul Austriei: „Dacă ziarul ne susţine dintr-o dată, cu două-trei săptămâni înainte de alegeri, atunci da. Atunci nu vom obţine 27%, ci 34%.”

Explicația vicecancelarului demisionar

 

În plus, vicecancelarul discută cu cei prezenţi şi despre o serie de donaţii care ar putea ajunge în vistieria Partidului Libertăţii de la companii puternice, în schimbul unor reduceri de taxe. Ca să ocolească legislaţia austriacă în domeniu, banii ar fi urmat să ajungă la un ONG.

Strache: „Sunt nişte oameni foarte bogaţi. Oferă între 500.000 şi 1,5, două milioane (de euro, n.r.)”
Gudenus: „Pentru alegerile următoare?”
Strache: „Da. În orice caz, nu plătesc către partid, ci către o asociaţie non-profit. Trebuie să explici asta unei asociaţii.”
Gudenus: „Am mai făcut asta până acum.”
Strache: „Trebuie să le explici că nu se va ajunge la Curtea de Audit.”

La câteva ore de la apariţia înregistrărilor, Heinz Strache şi-a anunţat demisia din funcţia de vicecancelar. În faţa jurnaliştilor, a declarat că nu a mai avut nicio altă discuţie cu femeia care apare în imagini şi că discuţiile nu s-au concretizat.

Heinz-Christian Strache, vicecancelarul Austriei: „Da, a fost o întâlnire la care s-a consumat mult alcool, într-o atmosferă intimă, şi am fost tentat să vorbesc despre orice și despre toată lumea, fără să gândesc prea mult. Și da, privind înregistrarea treaz, comentariile mele au fost catastrofale și extrem de jenante.”

Vicecancelarul austriac susţine însă că tot scandalul a fost de fapt o execuţie politică şi înregistrarea a fost o capcană întinsă de serviciile secrete. Politicianul nu a precizat, însă, despre ce servicii secrete este vorba.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Vicecancelarul austriac a demisionat, după apariţia unor imagini compromiţătoare
Suma uriasa platita de sotia unui oligarh rus ca sa participe la o cina cu Theresa May
Vice-cancelarul Germaniei:
VIDEO PROTVPLUS.RO