În timp ce noi tremurăm din toate încheieturile din cauza gerului, Grecia și Turcia au fost lovite de furtună denumită „Epida”.

 

Zăpada a paralizat Grecia

Un strat serios de zăpadă a cotropit Atena de pe colina Acropole și până pe coasta din sud. Traficul aerian a fost perturbat, transportul public a paralizat, iar mii de oameni au rămas blocați în mașini, peste noapte, pe autostrada de centură a capitalei elene. Și pe marele aeroport al Istanbulului au fost oprite toate zborurile din cauza ninsorii abundente.

Echipe de salvare, inclusiv ale armatei elene, au intervenit toată noaptea pentru a evacua mii de greci blocați în mașini, ore în șir, pe autostrada de centură a Atenei.

Soldații le-au împărțit oamenilor apă, alimente și pături

Aproximativ 1.200 de mașini au rămas pe autostrada înzăpezită Attiki Odos, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului și peste 3.500 de oameni au fost evacuați până marți dimineață, unii abandonându-și mașinile și plecând pe jos.

La Atena, Acrople a fost acoperită de zăpadă, iar soldații în uniforme tradiționale de gardă din fața Parlamentului, au înfruntat cu greu ninsoarea care nu se mai oprea.

Iulia Belogianni:Gândește-te că eu îți arăt departe, la 2 km vezi marea și ăsta e drumul de la noi spre mare."

Iulia Belogianni este din Pitești și este căsătorită cu un grec, care a făcut facultatea în România. De 30 de ani de când este în Grecia, nu a văzut o asemenea ninsoare.

Costa Belogianni: Niciodată nu am crezut să trăiesc o ninsoare ca asta. Mi-am adus aminte zilele frumoase din România. A fost o cantitate foarte mare de zăpadă, într-un timp foarte scurt. Și nu au avut timp nici plugurile care există să intre să curețe drumurile, iar lumea nu este învățată cu zăpada și a fost foarte mare aglomerație. Eu am rămas blocat 7 ore."

Autoritățile au declarat zi liberă pentru marți și le-au cerut locuitorilor capitalei elene să rămână acasă

Au fost închise școlile, centrele de vaccinare, instituțiile publice și afacerile private în zona metropolitană a Atenei, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor și benzinăriilor.

A nins peste măsură și în insulele grecești din Marea Egee, unde a fost decisă o mobilizare specială a protecției civile din cauza „riscului crescut de dezastre naturale", după cum avertiza alerta meteo.

Mihaela Stamatiou este din Piatra Neamț și locuiește de 24 de ani în insula Evia. Nu doar potopul de zăpadă i-a speriat pe localnici, ci și o trombă marină.

Mihaela Stamatiou: De 3 zile la noi ninge, căderi mari de ninsoare, pomii sunt înfloriți, unii, alții sunt cu portocali, măslini, florile sunt înflorite. Mai la deal, la munte s-a oprit lumina, apa a înghețat.

Viscolul a închis unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din Europa

Acoperișul unuia dintre terminalele cargo s-a prăbușit sub greutatea zăpezii. Din fericire, fără să fie victime. A fost pentru prima oară când s-a închis noul aeroport internațional al metropolei cu 16 milioane de locuitori întinsă pe două continente.

Guvernatorul Istanbului a anunțat că funcționarii publici pot sta acasă marți, cu excepția celor angajați în domeniile securității, sănătății și transporturilor. Școlile din Turcia sunt închise pentru că este perioada vacanței de iarnă, dar univeristățile au sistat cursurile pentru două zile.