În timp ce noi tremurăm din cauza gerului, Grecia și Turcia au fost lovite de furtuna denumită ''Epida''.

Un strat serios de zăpadă a acoperit Atena de pe colina Acropole și până pe coasta de sud. Traficul aerian a fost perturbat, transportul public a paralizat iar sute de oameni au rămas în mașini pe autostrada din jurul capitalei elene.

La Istanbul, drumurile au fost blocate de zăpadă și toate zborurile au fost oprite pe marele aeroport internațional.

Echipe de salvare, inclusiv ale armatei elene, au intervenit toată noaptea pentru a evacua mii de greci blocați în mașini, ore în șir, pe autostrada de centură a Atenei. Soldații le-au împărțit oamenilor apă, alimente și pături.

La Atena, Acrople a fost acoperită de zăpadă, iar soldații în uniforme tradiționale, de gardă din fața parlamentului, au înfruntat cu greu ninsoarea care nu se mai oprea.

Iulia Belogianni este din Piteşti şi este căsătorită cu un grec, care a făcut facultatea în România. De 30 de ani, de când este în Grecia nu a văzut o asemenea ninsoare.

Costa Belogianni: "Niciodată nu am crezut să trăiesc o ninsoare ca asta. Mi-am adus aminte zilele frumoase din România. Ca student. A fost o cantitate foarte mare de zăpadă, într-un timp foarte scurt. Şi nu au avut timp nici plugurile care există, să intre să cureţe drumurile”.

Autoritățile le-au cerut locuitorilor capitalei elene să rămână acasă. Au fost închise școlile, centrele de vaccinare, instituțiile publice și afacerile private în zona metropolitană a Atenei, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor și benzinăriilor.

A nins peste măsură și în insulele grecești din Marea Egee, unde a fost decisă o mobilizare specială a protecției civile din cauza "riscului crescut de dezastre naturale", după cum avertiza alerta meteo.

Mihaela Stamatiou este din Piatră Neamț și locuieşte de 24 de ani în insula Evia.

Mihaela Stamatiou: "De 3 zile la noi ninge, căderi mari de ninsoare, pomii sunt înfloriţi, unii, alţii sunt cu portocali, măslini, florile sunt înflorite. Mai la deal, la munte s-a oprit lumina, apa a îngheţat. Nu doar potopul de zăpadă i-a speriat pe localnici, ci și o trombă marină”.

La Istanbul, viscolul a închis unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din Europa. Acoperișul unuia dintre terminalele cargo s-a prăbușit, sub greutatea zăpezii, din fericire fără să fie victime. A fost pentru prima oară când s-a închis noul aeroport internațional al metropolei cu 16 milioane de locuitori, întinsă pe două continente. A fost inaugurat în 2019.

Guvernatorul Istanbului a anunțat că funcționarii publici pot sta acasă cu excepția celor angajați în domeniile securității, sănătății și transporturilor. Școlile din Turcia sunt închise, pentru că este perioada vacanței de iarnă, dar univeristățile au sistat cursurile pentru două zile.