Germania majorează salariul minim la 12 euro pe oră, din octombrie

Ultima actualizare: 03-06-2022 17:28
Germania majorează salariul minim la 12 euro pe oră, din octombrie
Getty

Salariul minim legal în Germania va creşte la 12 euro pe oră în octombrie, după un vot al Bundestagului de vineri, relatează dpa.  

Creşterea salariului minim a fost aprobată cu voturile coaliţiei de centru-stânga - social-democraţi (SPD), Verzi şi liberal-democraţi - precum şi ale formaţiunii de stânga Die Linke.

Opoziţia conservatoare şi formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania s-a abţinut.

În prezent, salariul minim în Germania este de 9,82 euro, iar de la 1 iulie va creşte la 10,45 euro.

În acelaşi timp, remuneraţia maximă pentru aşa-numitele "joburi cu timp redus" va creşte de la 450 de euro, la 520 de euro în octombrie.

Ministrul muncii Hubertus Heil a spus că femeile şi lucrătorii din fosta Germanie de Est vor fi principalii beneficiari ai creşterii salariului minim.

Opoziția spune că salariul minim nu va proteja oamenii de scumpiri

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a făcut din creşterea salariului minim una dintre promisiunile-cheie ale campaniei sale electorale de anul trecut.

Mai mulţi vorbitori au afirmat în cadrul dezbaterii că inflaţia ridicată este unul dintre motivele pentru care creşterea este vitală.

Partidele de opoziţie au argumentat că salariul minim nu va proteja oamenii de noi creşteri ale preţurilor şi că există alte moduri de a creşte puterea de cumpărare menţinând economia Germaniei competitivă.

Un milion de români muncesc oficial în Germania

Potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar 200.000 muncesc sezonier.

Germania a devenit atractivă după ce economiile din Spania și Italia, unde trăiau mari comunități de români, nu și-au revenit din cauza pandemiei.

În multe oraşe, ai noștri au devenit cei mai numeroși, după turci și polonezi.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO