Care va fi salariul minim brut pentru angajații din agricultură. Măsura are ca scop stimularea acestui domeniu

×
Codul embed a fost copiat

Deputații comisiei de agricultură au avizat proiectul de lege care propune stabilirea unui salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajații din agricultură.

Măsura - care se aplică în prezent în domeniul construcțiilor - are despre scop stimularea agriculturii și atragerea unui număr cât mai mare de lucrători în acest domeniu. România are 40 de mii de hectare de teren agricol pe care cresc doar buruieni, iar Ministerul Agriculturii vrea să îi convingă pe oameni să le cultive pe toate, ca să producem mai multă hrană.

În Bolovani, Dâmbovița zone întinse de teren bun pentru agricultură au fost date uitării. Acesta, de pildă, nu a mai fost lucrat de 8 ani după ce proprietarii au plecat la muncă în străinătate și nu s-au mai interesat de el.

Situații similare găsim peste tot în țară. România are 40 de mii de hectare de teren pe care nu cultivă nimic.

În realitate, numărul este mai mare dacă punem la socoteală și terenurile care nu se află în evidența statului. Chiar și așa, însumate, ele reprezintă până în 2% din totalul terenului agricol al României.

Ca să producă mai multă hrană și să nu mai depindă de importuri România ar trebui să folosească pentru agricultură fiecare petic de pământ. Ar trebui, de asemenea, folosite acele bucăți de teren pe care fermierii cu culturi ecologice sunt obligați să le lase necultivate pentru biodiversitate.

Suntem una dintre țările care susținem să cultivăm fiecare metru de pământ să putem asigura securitatea alimentară, inclusiv pentru alte țări. Să nu mai lăsăm o suprafață de 4% teren neproductiv”, a declarat ministrul Agriculturii.

Soluții să producem mai multă mâncare pot fi găsite și local.

Primăria din Brasov, de pildă, va transforma terenurile nefolosite dintre blocuri și de la marginea unor străzi în grădini de cartier, unde se vor cultiva legume.

Programe pentru cultivarea terenurilor care nu sunt lucrate sunt finanțate și de Uniunea Europeana. Cu 500 de mii de euro, bani europeni, Ionela Morar a amenajat pe o pârloagă din Stăuini, Alba, o livadă cu peste o sută de mii de pomi fructiferi.

Când am venit noi aici din Spania nu era absolut nimic, erau pur și simplu bălării, mulți spini. Sunt multe terenuri care ar putea fi valorifocate și care ar putea fi lucrate. Așa ne putem produce hrana cea de toate zilele”, a spus proprietara unei livade.

Momentan, la nivelul Uniunii Europene sunt peste 30 de milioane de tone de hrană, care, potrivit comisarilor europeni, sunt suficiente pentru populația statelor membre.

Citește și...
Guvernul a aprobat o finanțare de 7,5 miliarde de lei pentru IMM-uri. Care sunt domeniile de activitate vizate
Guvernul a aprobat o finanțare de 7,5 miliarde de lei pentru IMM-uri. Care sunt domeniile de activitate vizate

Ministrul Finanţelor a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern s-a aprobat o Ordonanţă de Guvern care prevede finanţarea cu 7,5 miliarde de lei a IMM-urilor din construcţii, agricultură, zona de producţie şi zona de intermediere, potrivit News.ro.

Comisar european:
Comisar european: "Va fi dificil ca UE să găsească surse alternative de cereale pentru a le înlocui pe cele ucrainene"

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia, joi, că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importa până acum din Ucraina.

Recomandări
Senatul a votat legea pensiilor speciale. Opoziția susține că se menține sistemul de ”pensii nesimțite”
Senatul a votat legea pensiilor speciale. Opoziția susține că se menține sistemul de ”pensii nesimțite”

Senatul a votat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate de coaliţia PSD-PNL-UDMR.

 

Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina
Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina

”Războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile din Occident în conflictul din Ucraina ”va dura mult timp”, estimează miercuri Kremlinul, la mai bine de un an după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupele ruse în această ţară vecină, relatează AFP.

Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă
Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă

Guvernul a amânat, din nou, proiectul de Hotărâre privind limitarea tarifelor RCA, ”pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”.