De ce preferă acum românii să muncească în agricultură, deși se simt nedreptățiți de patronii germani. Pățania unui român
Aproximativ opt milioane de români muncesc în străinătate.
Sunt cifrele avansate de reprezentanţii Departamentului Românilor de Pretutindeni, care spun că doar în Germania, de exemplu, am avea aproape un milion de cetățeni, care activează în agricultură, construcții, în domeniul sanitar și de îngrijire.
Din păcate, mulţi nu sunt asigurați, iar angajatorii nu le plătesc salariile integral şi nici nu le acordă zile de odihnă.
În Germania, la cules de sparanghel, chiar dacă ploua, era frig și bătea vântul, muncitorii români dădeau la o parte pământul de pe foliile care înconjurau plantațiile. Printre ei, și Emanuel. Patronii nemți i-au promis că îl plătesc la oră și în funcţie de kilogramele culese, însă abia a primit jumătate. După o lună și două săptămâni, s-a întors acasă, alături de alți 40 de români.
Emanuel: „Când veneau pe deal, țipau la tine, vorbeau vulgar. Țipau în gura mare la oameni, România, ați venit să faceți bani, dar care bani, că nu ies orele și kilogramele. Eu mi-am făcut calculul şi trebuia să iau 3.800 de euro într-o lună de zile. Când m-au plătit, am luat 2200”.
Săptămâna viitoare, va merge din nou în Germania, de data aceasta la cules de căpşuni. Pleacă împreună cu prietena și cu părinții lui, care muncesc aşa din 2014. În Germania, potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale, iar 200.000 muncesc sezonier.
Emanuel arată pe telefon imaginile din satelit în care se văd câmpurile. Se observă, pentru sunt cu folii negre pentru a crește sparanghelul mai repede și așa a descoperit fiecare câmp, spune el: „Eu bănuiesc că sunt cel puțin două mii de muncitori români În toată zona aceasta.”
Germania a devenit atractivă după ce economiile din Spania și Italia, unde trăiau mari comunități de români, nu și-au revenit din cauza pandemiei. În multe oraşe, ai noștri au devenit cei mai numeroși, după turci și polonezi. Românii care lucrează sezonier nu au niciun fel de protecție, iar angajatorii nu plătesc contribuții pentru ei.
Marius Hanganu, consilier pentru rețeaua Faire Mobilitaet: „Muncitorii sezonieri din Germania sunt acei zilieri din România care lucrează la negru. În Germania se spune că lucrează la gri, pentru că au contract de muncă şi vin acasă cu bani. Spun că e singura lor sursă de venit.”
Reporter: Ce aveți de gând să faceți, concret?
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Nu pot să îi asigur eu din România. Concret e să discut cu partea germană, e pe ordinea de zi”.
Cele mai recente date arătau ca aproape șase milioane de români erau plecați la muncă în străinătate, însă oficialii avansează acum cifre și mai mari.
Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni: „Vreau să vă spun că, cu siguranță, avem cel puțin opt milioane, o să vă dau un exemplu foarte simplu – Franța numără 106.000 de români, Franţa are astăzi cel puțin 600 -700.000 de români.”
În teorie, autoritățile încearcă să îi aducă acasă măcar pe cei care muncesc în agricultură şi în construcţii. Practic, trebuie să le şi ofere salarii aproximativ egale cu cele din străinătate.