Germania este gata să primească dezertori din armata rusă „ameninţaţi de o reprimare gravă”
Germania a anunțat că este pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Vladimir Putin în Ucraina.
Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă „ameninţaţi de o reprimare gravă”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser (foto) într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publicat joi, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.
„Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declară Nancy Faeser în acest interviu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul german al Justţiei, Marco Buschmann, afirmă, la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, cu hashtagul „#mobilizare parţială” că ruşii care fug din ţara lor sunt „bineveniţi” în Germnaia.
El observă că ”mulţi riuşi îşi părăsesc ţara”.
”Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania”, scrie ministrul liberal al Justiţiei.
Obţinerea azilului politic în Germania nu este însă deloc un proces automat.
Este vorba despre decizii individuale, în urma unui control de securitate, precizează ministrul Justiţiei.
Zeci de mii de ruşi au plecat din Rusia după invazia Ucrainei, la 24 februarie, un fenomen care pare că s-a amplificat după ce liderul de la Kremlin a anunţat miercuri o mobilizare parţială a rezerviştilor.
Ce permite ordinul lui Putin
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mii de bărbați mobilizați, în diferite locuri din Federația Rusă. Rudele își iau rămas bun.
Ordinul de mobilizare, anunțat, miercuri, de Putin, este formulat în cei mai vagi termeni, permițând Ministerului Apărării să decidă cine și câți oameni vor fi trimiși pe front, a atras atenția un avocat rus, care conduce o organizație pentru Drepturile Omului.
Serghei Șoigu a avansat, miercuri, un număr: 300.000 de rezerviști, dar în orice moment se poate decide moblizarea chiar mai multor ruși. Experții care urmăresc modul în care este constituită armata rusă spun că, teoretic, 2 milioane de oameni care "au făcut armata" - cum se spune, în ultimii cinci ani, adică au avut o oarecare instruire militară, ar putea fi considerați eligibili pentru mobilizare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat raportările despre un exod al bărbaților ruși care ar putea fi chemați ca rezerviști, în cadrul unor noi planuri de mobilizare.