Protestatarii din Rusia, amenințați că vor ajunge direct pe frontul din Ucraina. Manifestări violente în zeci de orașe

×
Codul embed a fost copiat

Mii de bărbați sunt încorporați în diferite părți ale Federației Ruse, după ce președintele Putin a anunțat decretul de mobilizare.

Până la 300.000 de ruși cu o anumită experiență militară urmează să treacă printr-un program scurt de instrucție, înainte să fie trimiși pe front, în Ucraina. Planul de mobilizare a fost întâmpinat cu proteste violente în zeci de orașe.

Peste 1.300 de demonstranți au fost arestați, cei mai mulți la Moscova și la Sankt Petersburg. Cei care cutează să mai iasă la proteste sunt amenințați că nu vor fi trimiși la închisoare, ci direct la război, în Ucraina.

În zeci de orașe din Rusia - începând cu Siberia și Orientul îndepărtat, la Moscova și Sankt Petersburg, și până la Belgorod, aproape de granița cu Ucraina - mii de oameni au ieșit în stradă și au îndrăznit să înfrunte regimul.

Pe rețelele sociale, au circulat numeroase imagini cu protestatari trântiți la pământ, loviți și împinși în autobuze de către forțele de ordine.

Citește și
Rusia, proteste
GALERIE FOTO. Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cele mai multe arestări au fost la Moscova și la Sankt Petersburg.

Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!”, a spus o protestatară.

Cu riscul de ajunge în arest, oamenii au continuat să își strige nemulțumirea față de deciziile luate la Kremlin.

Unii dintre cei arestați - 16, cel puțin - ar fi primit deja ordin de încorporare, potrivit unei organizații pentru apărarea Drepturilor Omului.

Soțul meu a fost arestat pe strada Arbat, la Moscova, și dus la o secție de poliție, unde a primit un ordin de chemare la biroul de încorporare pentru a doua zi. L-a semnat. Era un comisar militar acolo", a declarat soția persoanei în cauză pentru un portal de știri.

Este o rușine. Prietenul meu lucrează în armată. Este la graniță acum. Cel mai probabil va muri. Nu vreau ca băieții care primesc aceste scrisori de mobilizare să ajungă acolo și să moară”, a opinat un rus.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mii de bărbați mobilizați, în diferite locuri din Federația Rusă. Rudele își iau rămas bun.

Ordinul de mobilizare, anunțat, miercuri, de Putin, este formulat în cei mai vagi termeni, permițând Ministerului Apărării să decidă cine și câți oameni vor fi trimiși pe front, a atras atenția un avocat rus, care conduce o organizație pentru Drepturile Omului.

Serghei Șoigu a avansat, miercuri, un număr: 300.000 de rezerviști, dar în orice moment se poate decide moblizarea chiar mai multor ruși. Experții care urmăresc modul în care este constituită armata rusă spun că, teoretic, două milioane de oameni care "au făcut armata" - cum se spune, în ultimii cinci ani, adică au avut o oarecare instruire militară, ar putea fi considerați eligibili pentru mobilizare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat raportările despre un exod al bărbaților ruși care ar putea fi chemați ca rezerviști, în cadrul unor noi planuri de mobilizare.

Informațiile despre o anume aglomerație în aeroporturi, etc, sunt mult exagerate. Sunt vehiculate multe falsuri în privința acestei chestiuni”, a spus Peskov.

Fiul lui Peskov, victima unei farse 

Pe de altă parte, gazda unei emisiuni difuzată pe YouTube, „Politica populară”, l-a sunat în direct chiar pe fiul lui Dmitri Peskov, Nikolai (foto jos). Jurnalistul a pretins că este recrutor militar și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical a doua zi, la ora zece dimineața. A fost o farsă, dar răspunsul lui Peskov junior este grăitor: Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am”.

nikolai peskov

Un apropiat al lui Putin a murit în condiții suspecte

Pe de alta parte, în ziua în care Vladimir Putin anunța mobilizarea parțială, un apropiat de-al său a murit după ce a căzut "mai multe etaje pe scări". Anatoli Gherașcenko, în vârstă de 72 de ani, a fost șeful institutului de aviație din Moscova până în 2015.

Decesul său este considerat un accident. Dar Gherașcenko este ultimul dintr-un șir oameni de afaceri, figuri proeminente și foști aliați ai lui Vladimir Putin care au murit în circumstanțe misterioase de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Al treilea doar în această lună.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 211. Zelenski a cerut ONU înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele comise de Rusia

Erdogan a anunțat ce va vorbi cu Putin. ”Îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ce trebuie”
Reacția Turciei după referendumurile de anexare „ilegitime” ale Rusiei în Ucraina

Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare "ilegitime" ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina.

zelenski
Zelenski, discurs încheiat cu ovații și aplauze. „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri în faţa ONU o "pedeapsă justă" împotriva Rusiei, denunţând cu fermitate invadarea ţării sale de către trupele ruse şi lansând un apel la înfiinţarea unui tribunal special.

prizonier de razboi
Ucraina a anunţat schimbul a 215 prizonieri militari, printre care şefi ai apărării de la Azovstal

Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

localnica kupiansk
Mărturia unei localnice din Kupiansk, oraș ucrainean bombardat zilnic: „Nu mai avem un loc de muncă, nu mai avem bani”

„O formulă pentru pace”, cu cinci condiții - este ceea ce a prezentat preşedintele Volodimir Zelenski în fața adunării generale de la ONU.

Ben Hodges
General american: SUA vor riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva armatei ruse dacă Putin va folosi arme nucleare

America va riposta cu „o lovitură devastatoare” împotriva armatei ruse dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, a avertizat miercuri fostul şef al armatei americane din Europa, Ben Hodges, potrivit Daily Mail.

volodimir zelensi, onu
Volodimir Zelenski a prezentat, în fața ONU, cele cinci condiții non-negociabile pentru a obține pacea cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat liderilor mondiali cele cinci condiții non-nenegociabile pentru a obține pacea cu Rusia, după aproape șapte luni de război.

nancy faeser
Germania este gata să primească dezertori din armata rusă „ameninţaţi de o reprimare gravă”

Germania a anunțat că este pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Vladimir Putin în Ucraina.

viktor medvedchuk, prizonieri ucraina
Cumătrul lui Putin, „trădătorul” pe care Kievul l-a oferit Moscovei, în schimbul a 200 de cetățeni ucraineni

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună Rusiei „o pedeapsă dreaptă” pentru invazia din Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

lavrov
Lavrov, în fața ONU: Prin ajutorul militar oferit Kievului, Occidentul a devenit parte a conflictului în Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, joi, Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin ''parte'' în conflict.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Volodimir Zelenski a prezentat, în fața ONU, cele cinci condiții non-negociabile pentru a obține pacea cu Rusia
Volodimir Zelenski a prezentat, în fața ONU, cele cinci condiții non-negociabile pentru a obține pacea cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat liderilor mondiali cele cinci condiții non-nenegociabile pentru a obține pacea cu Rusia, după aproape șapte luni de război.

GALERIE FOTO. Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare
GALERIE FOTO. Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare

Rusia a dat în clocot, după anunţul de mobilizare parțială, făcut miercuri la Moscova. Au izbucnit proteste în peste 30 de orașe, iar mișcările de revoltă au continuat până aseară târziu.

Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO
Proteste în Rusia după mobilizarea parțială. Ce riscă persoanele care participă la mitingurile „ilegale” | GALERIE FOTO

În Rusia au început protestele după anunțarea mobilizării parțiale a lui Vladimir Putin.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.