Germania critica politica NATO fata de Rusia. "Trebuie sa evitam sa inflamam situatia cu strigate razboinice"

Ultima actualizare: 21-06-2016 00:22
Vladimir Putin

 Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, critica politica NATO fata de Rusia, pe care o considera razboinica, intr-un interviu ce urmeaza sa apara duminica in cotidianul Bild, transmite sambata AFP.

 "Ceea ce ar trebui sa evitam azi este sa inflamam situatia cu strigate razboinice si zanganit de sabii", a declarat Steinmeier, criticand in mod specific desfasurarea de forte NATO in apropierea frontierelor Rusiei.

"Cine crede ca se creeaza mai multa securitate in alianta cu parade simbolice de tunuri, in apropierea frontierelor in est, se insala", afirma ministrul german de externe dupa ce NATO a anuntat luni ca urmeaza sa deplaseze patru batalioane in tarile baltice si Polonia pentru a face fata "actiunilor agresive ale Rusiei", potrivit termenilor utilizati de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a estimat joi, tot intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, ca Rusia incearca sa creeze 'o zona de influenta prin mijloace militare', informeaza AFP.

'Rusia incearca sa creeze o zona de influenta prin mijloace militare. Cu incalcarea dreptului international, Moscova a anexat Crimeea si ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei. Observam, de asemenea, o militarizare masiva a frontierelor NATO: in regiunea arctica, in regiunea baltica, in Marea Neagra si pana la Marea Mediterana', a subliniat Stoltenberg.

'Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa si trebuie sa reactionam la aceasta', a adaugat el, in contextul in care NATO a anuntat luni ca va desfasura patru batalioane in tarile baltice si in Polonia.

'Ceea ce facem noi are un caracter defensiv; nu dorim sa provocam un conflict, noi incercam sa-l evitam', a explicat secretarul general al NATO, care a estimat ca 'stationarea trupelor in est constituie un raspuns adaptat la actiunile agresive ale Rusiei'.

Ingrijorate de criza ucraineana si de potentialul militar in crestere al Rusiei la frontierele lor, fostele tari din blocul sovietic care au aderat la NATO dupa incheierea 'razboiului rece' ii cer Aliantei Nord-Atlantice sa-si suplimenteze prezenta militara pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intentie de atac din partea Moscovei.

In acest context, ministrii apararii ai tarilor membre ale NATO, reuniti marti si miercuri la Bruxelles, si-au dat acordul pentru desfasurarea a patru batalioane a cate 800-1.000 de oameni fiecare, pe baza de rotatie, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, cu trei saptamani inaintea Summitului de la Varsovia din 8-9 iulie, care ar urma sa confirme inasprirea liniei adoptate de NATO fata de Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO