Germania critica politica NATO fata de Rusia. "Trebuie sa evitam sa inflamam situatia cu strigate razboinice"

Vladimir Putin

 Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, critica politica NATO fata de Rusia, pe care o considera razboinica, intr-un interviu ce urmeaza sa apara duminica in cotidianul Bild, transmite sambata AFP.

 "Ceea ce ar trebui sa evitam azi este sa inflamam situatia cu strigate razboinice si zanganit de sabii", a declarat Steinmeier, criticand in mod specific desfasurarea de forte NATO in apropierea frontierelor Rusiei.

"Cine crede ca se creeaza mai multa securitate in alianta cu parade simbolice de tunuri, in apropierea frontierelor in est, se insala", afirma ministrul german de externe dupa ce NATO a anuntat luni ca urmeaza sa deplaseze patru batalioane in tarile baltice si Polonia pentru a face fata "actiunilor agresive ale Rusiei", potrivit termenilor utilizati de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a estimat joi, tot intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, ca Rusia incearca sa creeze 'o zona de influenta prin mijloace militare', informeaza AFP.

'Rusia incearca sa creeze o zona de influenta prin mijloace militare. Cu incalcarea dreptului international, Moscova a anexat Crimeea si ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei. Observam, de asemenea, o militarizare masiva a frontierelor NATO: in regiunea arctica, in regiunea baltica, in Marea Neagra si pana la Marea Mediterana', a subliniat Stoltenberg.

Citește și
Norvegia
Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

'Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa si trebuie sa reactionam la aceasta', a adaugat el, in contextul in care NATO a anuntat luni ca va desfasura patru batalioane in tarile baltice si in Polonia.

'Ceea ce facem noi are un caracter defensiv; nu dorim sa provocam un conflict, noi incercam sa-l evitam', a explicat secretarul general al NATO, care a estimat ca 'stationarea trupelor in est constituie un raspuns adaptat la actiunile agresive ale Rusiei'.

Ingrijorate de criza ucraineana si de potentialul militar in crestere al Rusiei la frontierele lor, fostele tari din blocul sovietic care au aderat la NATO dupa incheierea 'razboiului rece' ii cer Aliantei Nord-Atlantice sa-si suplimenteze prezenta militara pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intentie de atac din partea Moscovei.

In acest context, ministrii apararii ai tarilor membre ale NATO, reuniti marti si miercuri la Bruxelles, si-au dat acordul pentru desfasurarea a patru batalioane a cate 800-1.000 de oameni fiecare, pe baza de rotatie, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, cu trei saptamani inaintea Summitului de la Varsovia din 8-9 iulie, care ar urma sa confirme inasprirea liniei adoptate de NATO fata de Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice.
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice. "Este o incalcare clara a tratatelor"

Presedintia rusa a reactionat sambata la planul NATO de a crea forte multinationale in estul Europei, inclusiv in Romania.

Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta:
Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"

In fata unei Rusii 'tot mai imprevizibile', Norvegia a dezvaluit planul pentru modernizarea armatei cu noi submarine si avioane de lupta, cel mai substantial efort militar pe care tara membra a NATO il va intreprinde dupa terminarea Razboiului Rece.

Ministru: Romania si Bulgaria, tintele razboiului de propaganda rusesc. NATO si Moscova joaca
Ministru: Romania si Bulgaria, tintele razboiului de propaganda rusesc. NATO si Moscova joaca "vapoarele" in Marea Neagra

Rusia nu va lasa fara reactie activitatea militara a NATO in Marea Neagra, a declarat joi reprezentantul permanent al Moscovei pe langa NATO. La randul lor, bulgarii spun ca e doar propaganda a Kremlinului

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.