Germania critica politica NATO fata de Rusia. "Trebuie sa evitam sa inflamam situatia cu strigate razboinice"

Vladimir Putin

 Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, critica politica NATO fata de Rusia, pe care o considera razboinica, intr-un interviu ce urmeaza sa apara duminica in cotidianul Bild, transmite sambata AFP.

 "Ceea ce ar trebui sa evitam azi este sa inflamam situatia cu strigate razboinice si zanganit de sabii", a declarat Steinmeier, criticand in mod specific desfasurarea de forte NATO in apropierea frontierelor Rusiei.

"Cine crede ca se creeaza mai multa securitate in alianta cu parade simbolice de tunuri, in apropierea frontierelor in est, se insala", afirma ministrul german de externe dupa ce NATO a anuntat luni ca urmeaza sa deplaseze patru batalioane in tarile baltice si Polonia pentru a face fata "actiunilor agresive ale Rusiei", potrivit termenilor utilizati de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a estimat joi, tot intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, ca Rusia incearca sa creeze 'o zona de influenta prin mijloace militare', informeaza AFP.

'Rusia incearca sa creeze o zona de influenta prin mijloace militare. Cu incalcarea dreptului international, Moscova a anexat Crimeea si ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei. Observam, de asemenea, o militarizare masiva a frontierelor NATO: in regiunea arctica, in regiunea baltica, in Marea Neagra si pana la Marea Mediterana', a subliniat Stoltenberg.

Citește și
Norvegia
Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

'Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa si trebuie sa reactionam la aceasta', a adaugat el, in contextul in care NATO a anuntat luni ca va desfasura patru batalioane in tarile baltice si in Polonia.

'Ceea ce facem noi are un caracter defensiv; nu dorim sa provocam un conflict, noi incercam sa-l evitam', a explicat secretarul general al NATO, care a estimat ca 'stationarea trupelor in est constituie un raspuns adaptat la actiunile agresive ale Rusiei'.

Ingrijorate de criza ucraineana si de potentialul militar in crestere al Rusiei la frontierele lor, fostele tari din blocul sovietic care au aderat la NATO dupa incheierea 'razboiului rece' ii cer Aliantei Nord-Atlantice sa-si suplimenteze prezenta militara pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intentie de atac din partea Moscovei.

In acest context, ministrii apararii ai tarilor membre ale NATO, reuniti marti si miercuri la Bruxelles, si-au dat acordul pentru desfasurarea a patru batalioane a cate 800-1.000 de oameni fiecare, pe baza de rotatie, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, cu trei saptamani inaintea Summitului de la Varsovia din 8-9 iulie, care ar urma sa confirme inasprirea liniei adoptate de NATO fata de Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice.
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice. "Este o incalcare clara a tratatelor"

Presedintia rusa a reactionat sambata la planul NATO de a crea forte multinationale in estul Europei, inclusiv in Romania.

Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta:
Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"

In fata unei Rusii 'tot mai imprevizibile', Norvegia a dezvaluit planul pentru modernizarea armatei cu noi submarine si avioane de lupta, cel mai substantial efort militar pe care tara membra a NATO il va intreprinde dupa terminarea Razboiului Rece.

Ministru: Romania si Bulgaria, tintele razboiului de propaganda rusesc. NATO si Moscova joaca
Ministru: Romania si Bulgaria, tintele razboiului de propaganda rusesc. NATO si Moscova joaca "vapoarele" in Marea Neagra

Rusia nu va lasa fara reactie activitatea militara a NATO in Marea Neagra, a declarat joi reprezentantul permanent al Moscovei pe langa NATO. La randul lor, bulgarii spun ca e doar propaganda a Kremlinului

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.