Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice. "Este o incalcare clara a tratatelor"

Ultima actualizare: 21-06-2016 00:22
cover parada militara Piata Rosie Moscova

Presedintia rusa a reactionat sambata la planul NATO de a crea forte multinationale in estul Europei, inclusiv in Romania.

Serghei Ivanov, seful cancelariei presedintelui Vladimir Putin, a declarat ca din punctul de vedere al Rusiei , orice desfasurare de forte NATO la granitele Rusiei reprezinta o incalcare a tratatelor, chiar daca aceste forte sunt rotationale.

La inceputul saptamanii, seful Aliantei, Jens Stoltenberg, a anunta ca Lituania, Letonia, Estonia si Polonia vor fi intarite fiecare de un „batalion multinational robust” iar Romania va gazdui o brigada multinationala. Aceste forte ar urma sa fie rotationale si nu permanente, deoarece Alianta trebuie sa respecte Actul Fondator NATO-Rusia din 1997 care interzice "stationarea suplimentara permanenta a unor forte militare substantiale" in estul Europei.

Kremlinul nu este insa de acord nici cu aceasta varianta, potrivit lui Ivanov (foto sus), care considera aceasta situatie o incalcare “clara” a tratatelor. El spune ca nu exista nicio diferenta inbtre situatia in care fortele NATO sunt stationate permanent sau se schimba odata la fiecare 6 luni. “Azi pleaca spaniolii, maine vin portughezii”, a glumit oficialul de la Kremlin, care a sugerat ca tarile est-europene, mai ales statele baltice, folosesc amenintare rusa pentru a obtine avantaje economice si politice.

Joi i reprezentantul permanent al Moscovei pe langa NATO a transmis un mesaj similar referitor la posibilitatea infiintarii unei flote aliate in Marea Neagra. Ministrul apararii de la Sofia a descris aceste amenintari drept “razboi de propaganda cu elemente de tactica de razboi hibrid”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO