Germania a închis Hydra, cea mai mare piață ilegală darknet din lume, controlată de ruși. Legătura cu războiul din Ucraina
Autoritățile din Germania au anunțat că au închis Hydra, serviciul în limba rusă despre care se crede că este cea mai mare piață ilegală darknet din lume. Rețeaua cu vânzări anuale de 1,23 miliarde de euro vindea inclusiv droguri și acte false.
Biroul Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania a anunțat marți că a confiscat activele bitcoin ale Hydra în valoare de 23 de milioane de euro și a închis rețeaua după preluarea controlului asupra serverelor sale din Germania, scrie The Moscow Times.
Fondată în 2015, Hydra vindea incusiv droguri, dar se ocupa și de furtul datelor cărților de credit, tranzacționarea de monedă falsă și documente de identitate false, mascând identitățile celor implicați prin rețeaua de criptare Tor.
Hydra a avut venituri de 1,23 miliarde de euro în 2020
Utilizatorii puteau cumpăra în mod anonim medicamente ilegale care erau livrate printr-o rețea vastă de „operatori”.
Adesea, un pachet de droguri (sau „zakladka” în rusă) era ascuns în locuri publice, cum ar fi în spatele unui tomberon sau sub o piatră, de unde era ridicat de către cumpărător.
Veniturile anuale ale Hydra s-au ridicat la cel puțin 1,23 miliarde de euro în 2020, rețeaua rusă având aproximativ 17 milioane de conturi de clienți și 19.000 de conturi de furnizori, a mai spus BKA.
Anchetatorii nu știu dacă Hydra are și servere în alte țări, dar presupun că ”acesta a fost principalul hub” al infrastructurii rețelei, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al procuraturii din Frankfurt.
Ancheta rușilor asupra Hydra, oprită după ce li s-au dat mită anchetatorilor mașini și vile
Unii experți speculează însă că Hydra s-ar putea întoarce în curând, în ciuda acțiunii Germaniei, restabilind accesul clienților săi la droguri și alte bunuri și servicii ilegale.
„Nu este atât de greu de făcut restaurarea Hydra. Software-ul ar putea fi încărcat într-o altă sursă de internet, cu măsuri de siguranță mai bune”, a declarat Igor Bederov, fondatorul companiei ruse de securitate cibernetică Internet-Rozysk, pentru The Moscow Times.
Iar administratorii Hydra susțin deja că se vor întoarce în curând, a spus Bederov.
„Hydra nu produce și nu cumpără medicamente”, a spus Bederov. „Doar le distribuie. Stimulează puterea de cumpărare”.
Investigațiile asupra pieței ilegale Hydra au început în august 2021 și au implicat mai multe autorități din SUA, potrivit BKA.
Autoritățile ruse au investigat și ele Hydra, încă de la înființare, a spus Bederov, dar eforturile lor au fost în zadar, din cauza corupției.
„După cum putem vedea, acea anchetă nu a dat niciun rezultat, cu excepția faptului că s-au dat câteva vile și mașini scumpe unor oficiali”, a spus Bederov.
Rețeaua Hydra s-a poziționat împotriva războiului, blocând accesul clienților din Rusia și Belarus
„În ultimii opt ani, nu s-a făcut nimic pentru a opri Hydra. Știm cine a sponsorizat crearea Hydra, cunoaștem programatorii, știm despre evenimentele offline care au avut loc acum câțiva ani pentru a aduce dependenții de droguri pe această nouă platformă”.
În timp ce Bederov spune că Hydra a încercat să rămână în afara politicii de la înființare, rețeaua a luat o poziție în urma invadării Ucrainei de către Rusia, făcând mai dificilă comerțul utilizatorilor din Rusia și Belarus.
„Platforma a anunțat noi reguli comerciale în urmă cu aproximativ o săptămână”, a spus Bederov. „Oricine poate deschide gratuit un magazin pe Hydra acum, cu excepția utilizatorilor din Rusia și Belarus”.