Vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna sunt vândute pe Darknet la prețuri uriașe

Dată publicare: 10-03-2021 10:40
Dată actualizare: 10-03-2021 10:42


vaccin

Trei vaccinuri impotriva Covid-19 sunt promovate spre vânzare pe darknet - partea internetului care nu este vizibilă pentru motoarele de căutare și care necesită accesarea unui software specializat, a constatat o analiză a specialiștilor de la Kaspersky. 

Cercetătorii de la compania globală de securitate Kaspersky au găsit reclame pentru vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna, precum și vânzători care promovează vaccinuri neconfirmate, scrie The Guardian.

Majoritatea vânzătorilor erau din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză au variat de la 250 dolari până la 1.200 dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 dolari.
„Comunicațiile se fac prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, cum ar fi Wickr și Telegram, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonedă, în principal bitcoin”, a constatat analiza.

„Majoritatea acestor vânzători au efectuat între 100 și 500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar ceea ce cumpără exact utilizatorii darknet rămâne neclar. Cu informațiile disponibile experților Kaspersky, este imposibil să se spună exact câte dintre dozele de vaccinuri publicate online sunt doze reale și câte reclame sunt o înșelătorie”, se mai arată în analiză.

Un cercetător în domeniul reglementării și guvernanței globale al Universității Naționale Australiene, Roderic Broadhurst, și colegii săi au efectuat o analiză similară darkweb în aprilie, examinând echipamentele de protecție personală și noile „tratamente” Covid-19 vândute pe 20 de piețe darknet.

Studiul a constatat că 12 vânzători postează produse Covid-19, trei dintre aceștia reprezentând 85% din toate cele 645 de anunțuri. Broadhurst a găsit vânzători care tranzacționa vaccinuri, dintre care cel mai scump era listat la 24.598 dolari. Vaccinuri despre care se presupune că provin din China au fost, de asemenea, costisitoare, la 23.000 de dolari.

Broadhurst a declarat pentru Guardian Australia că majoritatea vaccinurilor de pe darkweb ar putea fi escrocherii, fără să se ofere niciun vaccin sau să fie vândute flacoane care conțineau de fapt soluție salină - un amestec de clorură de sodiu în apă.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO