Kaspersky: Kit de jefuire a bancomatelor, vândut pe Internet cu 5.000 de dolari
Cutlet Maker, un kit malware care permite jefuirea ATM-urilor și care se vinde pe piața DarkNet cu 5.000 de dolari a fost descoperit de cercetătorii Kaspersky Lab.
Acesta cuprinde un ghid detaliat de utilizare, format din trei componente și permite jefuirea ATM-ului, dacă atacatorul este capabil să obțină accesul fizic la aparat, informează Agerpres.
„ATM-urile continuă să fie ținte generatoare de profit pentru infractori. Dacă unii se bazează pe metode de distrugere la nivel fizic, precum utilizarea unor instrumente de metal ascuțite, alții aleg infectarea cu malware, care le permite să manipuleze ATM-urile din interior. Deși se cunosc de mai mulți ani instrumente malware pentru atacarea ATM-urilor, ultimele descoperiri arată că dezvoltatorii de malware investesc din ce în ce mai multe resurse ca să facă 'produsele' lor disponibile pentru infractorii care nu sunt foarte familiarizați cu domeniul informaticii", precizează experții Kaspersky Lab.
Potrivit sursei citate, la începutul anului, „un partener Kaspersky Lab a furnizat unui cercetător (...) o mostră de malware necunoscută anterior, făcută, probabil, pentru a infecta PC-urile care funcționează în interiorul ATM-urilor".
„Cercetătorii au fost curioși să vadă dacă acest malware sau ceva similar era disponibil la vânzare pe forumuri underground. Astfel, au descoperit pe DarkNet (AlphaBay) o reclamă care făcea referire la un fragment din malware-ul ATM și au aflat că mostra inițială aparținea unui întreg kit malware, creat pentru a jefui ATM-urile. O postare publică a vânzătorului de malware, descoperită de cercetători, conține nu doar descrierea malware-ului și instrucțiuni referitoare la modul în care poate fi obținut, ci și un ghid pas cu pas despre cum se poate folosi kit-ul malware în atacuri, cu instrucțiuni și tutoriale video", mai precizează specialiștii.
Cutlet Maker a fost pus în vânzare din 27 martie 2017, dar, după cum au descoperit cercetătorii, cea mai veche mostră a apărut pe radarele comunității de securitate cibernetică în iunie 2016.
Momentan, nu se știe cine este în spatele acestui malware, iar referitor la potențialii vânzători ai pachetului, limba, gramatica și greșelile stilistice indică faptul că aceștia nu sunt vorbitori nativi de limba engleză.
În acest context, pentru protejarea ATM-urilor de atacuri realizate cu instrumente malware, precum Cutlet Maker, și o mai bună securitate fizică a acestora, specialiștii Kaspersky Lab le recomandă echipelor de securitate ale organizațiilor financiare o serie de măsuri, printre care: implementarea de politici stricte default-deny pentru a împiedica orice software neautorizat să ruleze pe ATM, să permită mecanismelor de control ale dispozitivului să restricționeze conectarea oricăror dispozitive neautorizate la ATM, să folosească o soluție de securitate personalizată pentru a proteja ATM-urile de acest malware.