Dilema in Europa: la pensie sau la munca?
Cum o dai nu e bine! In unele state europene oamenii protesteaza cand guvernul creste varsta de pensionare, in altele le sare tandara ca nu mai sunt lasati sa munceasca. E si cazul asa-numitei generatii de baby-boomeri.
Baby-boomerii (adica cei nascuti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial) nemultumiti sunt oameni care implinesc anul acesta 65 de ani si nu este vorba despre personalitati precum Bill Clinton, Steven Spielberg ori Donald Trump, ci de marea masa de anonimi, fortati la inactivitate inca vreo trei decenii de viata.
De pilda, la 68 de ani, Jean Rumbold, din Marea Britanie, inca lucreaza cu jumatate de norma, pentru ca ii place munca si pentru ca a dorit sa-si pastreze nivelul de viata neschimbat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jean s-a vazut nevoita sa renunte la slujba ei si asta numai si numai din cauza varstei din buletin.
„Au fost cele mai rele sase luni din viata mea cand am predat stafeta invatand pe altcineva sa faca ceea ce eu adoram sa fac", povesteste Jean.
Abia in acest an, pensionarea fortata pentru limita de varsta va fi abolita in Marea Britanie.
„In privinta pensionarii, atitudinile au ramas intepenite in secolul trecut, desi speranta de viata si felul in care piata muncii ii ajuta pe oameni sa lucreze mai mult timp s-au modificat substantial", sunt de parere militantii pentru drepturile varstei a treia.
In opinia specialistilor, angajarea unor persoane de varsta a treia n-ar trebui sa coste mai mult decat a unor proaspeti absolventi.
Analistii economici sunt de parere ca realitatea este ca pe la 50-60 de ani, oamenii incep sa fie platiti mai prost decat in fazele anterioare ale carierei lor, aproape la acelasi nivel cu incepatorii, dar in cazul lor angajatorul poate profita de avantajul experientei.
De exemplu, un fost profesor de matematica, proaspat pensionar, Geoff Woodhouse, isi bate capul cum sa-si umple timpul liber de care dispune. Se gandeste ca voluntariatul ar fi o solutie pentru el.
Economistii sunt categorici: acestor oameni ar trebui sa li se permita sa castige bani ca sa aiba ce cheltui. Daca nu au bani, pensionarii nu-si permit sa iasa la restaurant ori sa mearga la coafor, caz in care pierd si restaurantele si saloanele
Economia va suferi mutatii fundamentale pe masura ce consumatorii varstnici vor avea bani de cheltuit. Vom vedea aparand pe piata produse si servicii noi pentru ca oamenii ca Jean Rumbold sau ca Geoff Woodhouse sunt hotarati sa nu-si petreaca deceniile de pensie rezolvand puzzle-uri.