ZF.ro: 40% dintre romanii cu varsta intre 45 si 65 de ani nu lucreaza

Romani Italia

Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive.

Ziarul Financiar.ro: Suma reprezinta aproape jumatate din pensionarii din Romania, care anul trecut au fost in numar de aproape 5,5 milioane de persoane. Spre comparatie, numarul angajatilor la finele anului trecut era de 4,3 milioane. In aceasta perspectiva, discutia de zilele trecute privind decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a opri recalcularea pensiilor speciale ale militarilor, fostilor politisti sau ale fostilor lucratori in serviciile speciale nu reprezinta decat varful aisbergului. Nu doar cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor care trebuie subventionat direct si din bugetul de stat (din impozite, practic), ci situatia pe ansamblu despre care este prea greu de afirmat ca ar mai putea continua asa. "Din '90 pana acum, am pierdut patru milioane de locuri de munca. O parte din fostii salariati au plecat in afara, o parte au intrat in somaj, o parte pur si simplu nu lucreaza, iar altii lucreaza la negru. O solutie ar fi sa se construiasca din nou fabrici, pentru ca nu toata lumea poate lucra ca vanzator in hipermarket", crede Vladimir Pasti, sociolog si politolog specializat in studierea evolutiilor politice si sociale ale tranzitiei romanesti. Daca in 1990, in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani.

EVZ.ro: Magistratii Tribunalului Alba l-au condamnat, la 30 de ani de inchisoare pe Stelian Nicolae, zis "Spanac", pentru savarsirea infractiunii de viol si pentru savarsirea infractiunii de detinere fara drept de materiale pornografice cu minori intr-un sistem informatic sau un mijloc de stocare a datelor informatice. Spanac a fost antrenor de karate si colaborator, in calitate de preparator fizic, la una sectiile de juniori ale clubului de fotbal Unirea Alba Iulia. Judecatorii au decis ca, pe o durata de 10 ani, lui Stelian Nicolae sa-i fie interzise dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie implicand exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a desfasura activitatea de antrenor sportiv la grupe de copii si juniori sau orice alta activitate de acelasi gen, precum si dreptul de a fi tutore sau curator. El va trebui sa le plateasca reclamatilor si daune morale de 295.000 de lei. Surse din interiorul anchetei anuntau ca barbatul ar fi avut relatii cu 10 baieti din echipa.
 

Gandul: 72 de parlamentari au afaceri cu statul, insumand peste 258 de milioane de euro, conform ultimelor declaratii de interese, publicate in baza Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. 24 din 137 de senatori au afaceri declarate in suma de 33,4 milioane de euro, iar 48 de deputati din 334 au afaceri de 224,8 milioane de euro. Din punct de vedere al repartitiei politice, afacerile merg aproape simetric cu repartizarea mandatelor: 24 de parlamentari avand afaceri cu statul sunt ai PDL, 20 de la PSD, 15 PNL, 9 UDMR, iar cate unul au conservatorii, progresistii, independentii si Forumul Democrat al Germanilor din Romania. In lista figureaza nume sonore, precum Elena Udrea, Sorina Placinta, Silviu Prigoana, Valeriu Tabara, Verestoy Attila, Dan Nica, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu. Insa pomenitii, cu exceptia ultimului, desi se pozitioneaza in jumatatea superioara a clasamentului, intre cei 72, din punctul de vedere al valorii contractelor cu statul, nu ocupa primele pozitii. Acestea le revin unor parlamentari mai putin cunoscuti, dar care au incasat si mai incaseaza sume de zeci de milioane de euro de la autoritati locale sau centrale, companii de stat, regii autonome. Asa sunt senatorii Ion Toma (afaceri de 22,5 milioane de euro) si Florin Constantinescu (16 milioane de euro) si deputatii Constantin Mazilu (13,5 milioane de euro), Florin Anghel (11,7 milioane de euro), Horia Teodorescu (9 milioane de euro), Gheorghe Ana (5 milioane de euro). Un alt gen de campion absolut este senatorul democrat-liberal Petru Basa, care are nu mai putin de 617 contracte incheiate in ultimii doi ani cu institutii ale statului, aproape toate aceste contracte fiind obtinute prin incredintare directa.

Adevarul: Un roman a sunat la 112 de 17.185 de ori intr-un an. Dumitru Covaci, din Husi, detine recordul absolut in Romania in ceea ce priveste telefoanele date la numarul unic de urgenta. Barbatul bolnav de diabet a ajuns la spital in 2010 de patru ori in fiecare zi, dupa ce operatoarele de la 112 i-au directionat catre Ambulanta 1 din 17 apeluri. Asta inseamna ca a sunat de 47 de ori in fiecare zi. A fost preluat de ambulanta „doar" de 1.000 de ori intr-un an. Pentru a incerca sa-l domoleasca pe barbat, care refuza de fiecare data sa fie internat, s-a cerut sprijinul politistilor. Cei de la Ambulanta estimeaza ca au cheltuit cu batranul peste 30.000 de lei in 2010. Precedentul „record" la nivel national ii apartine unui bolnav din Teleorman, care a sunat la 112 de 5.000 de ori intr-un an. "Pacientul ajunge de 3-4 ori pe zi la spital, iar atunci cand nu il aduce ambulanta vine singur cu taxiul", spune Lucia Rotaru, director Spitalul Husi.

Citește și
Medic
Cozi interminabile la cabinetele de stat. Bolnavii pierd timp si bani
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Romania libera: Pana cand nu va aparea cardul national de sanatate, nu va exista un control riguros al neasiguratilor care se trateaza in sistemul public, fara sa reprezinte urgente medicale. Cei care nu isi platesc contributiile la sanatate se pot trata linistiti in spitalele din Romania, pentru ca autoritatile sanitare nu detin mecanisme riguroase de control, iar medicii interneaza, de regula, atat cazurile de urgenta, cat si pe cele mai putin grave. Legea spune insa ca doar in situatiile de urgenta neasiguratii pot primi tratament gratuit, pe principiul solidaritatii sociale. In Spitalul Universitar din Bucuresti sunt internate in fiecare luna in jur de 300 de persoane neasigurate. Cam tot atatia neasigurati ajung si in celelalte spitale bucurestene cu profil de urgenta, majoritatea fiind persoane fara domiciliu, straini sau romani care lucreaza la negru ori pentru firme care nu platesc contributiile la Sanatate.Intr-un spital public ziua de spitalizare variaza intre 200 si 1.000 de lei, in functie de medicamentele prescrise, materialele sanitare folosite si cheltuielile de cazare. Spre comparatie, ziua de spitalizare intr-un spital privat ajunge sa coste minimum 300 de lei, insa nu toate afectiunile se pot trata la particulari.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
ZF.RO: 1 miliard de Euro pe an - costul pensiilor militare speciale
ZF.RO: 1 miliard de Euro pe an - costul pensiilor militare speciale

Adevarul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armata si Securitate arata ca 3% din pensionari consuma 10% din bugetul total.

Cozi interminabile la cabinetele de stat. Bolnavii pierd timp si bani
Cozi interminabile la cabinetele de stat. Bolnavii pierd timp si bani

Limitarea numarului de pacienti pe care ii poate vedea intr-o zi un medic de policlinica face ca in cabinetele de stat bolnavii sa piarda si timp si bani.

Kelemen Hunor catre contestatari:
Kelemen Hunor catre contestatari: "Nu Budapesta alege presedintele UDMR"

Favorit in cursa pentru sefia UDMR, Kelemen Hunor pledeaza pentru o relatie de independenta fata de FIDESZ si sustine ca Marko Bela nu va interveni in deciziile viitoare ale UDMR.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.