Afla la ce varsta te pensionezi! Parlamentul a adoptat legea

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Dupa multe scandaluri, legea pensiilor este foarte aproape de finalul unui lung drum prin Parlament. Deputatii au votat cererea de reexaminare a presedintelui si au fost de acord cu reducerea varstei de pensionare pentru femei, la 63 de ani.

Deputatii puterii le dau vesti proaste romanilor ajunsi la final de cariera. Cei mai loviti sunt barbatii, pentru care varsta de pensionare a crescut cu cativa ani: de la 58 la 63 de ani pentru femei, de la 62 de ani la 65 pentru barbati.

Si stagiul de cotizare este mai mare - merge pana la 35 de ani de munca. Astfel, nu vor primi pensie cei care au platit asigurari mai putin de 15 ani.

Daca vreti sa va retrageti mai tarziu din activitate, nu va ganditi ca o sa luati alti bani. Opozitia ar fi vrut ca punctul de pensie sa creasca la 45% din salariu mediu brut. Nu s-a intamplat. In forma finala, legea stabileste la 732,8 valoarea punctului de pensie, adica 39,9% din salariul mediu brut. Majorarea lui, cel mult in raport cu inflatia, ramane strict la mana guvernului, care ar putea interveni anual.

Cei care vor dori sa se pensioneze anticipat pot face asta cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si numai daca au platit contributii cel putin 43 de ani.

Citește și
Deputati
Deputatii: varsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 la barbati
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Nici pensii speciale nu mai exista. Militarii, politistii, functionarii din penitenciare, fostii piloti, procurorii, demnitarii (in total 7500 de oameni) vor fi integrati in sistemul unitar.

In schimb, statul va primi mai multi bani pentru ca au intrat in randul contribuabililor cei platiti din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate.

Modificarea ceruta de presedinte nedreptateste femeile, au strigat cei din opozitie. Daca nu modificam si nivelul contributiilor, femeile vor munci mai putin, dar vor primi si mai putini bani, au spus cei de la PNL si PSD.

"Formula de calcul e corecta. O sa multumiti multi de aici cand veti ajunge sa primiti o pensie pentru care altii au fost responsabili", a declarat, in schimb, ministrul Ioan Botis.

Din acest moment, parlamentarii au la dispozitie 3 zile sa conteste legea la Curtea Constitutionala. De altfel, social-democratii si liberalii au anuntat deja ca vor recurge la acest demers pe motiv ca legea este discriminatorie.

Daca judecatorii Curtii constata vreo problema, legea se intoarce in Parlament pentru a fi modificata. Daca nu, ea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, care - potrivit Constitutiei - nu mai poate cere pentru a doua oara reexaminarea legii.

Va reamintim, Fondul Monetar International a conditionat acordarea urmatoarei transe de imprumut Romaniei de adoptarea in Parlament, pana la finele anului, a legii pensiilor, alaturi de cea a salarizarii unitare, dar si a bugetului de stat pe 2011.

In Europa este prevazut ca numarul pensionarilor sa se dubleze pana in 2060, in raport cu numarul persoanelor care le finanteaza pensiile.

In prezent, raportul este de patru persoane active la un pensionar cu varsta de peste 65 de ani in Europa. In 2060, acest raport va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani, arata Comisia Europeana.

In aceste conditii, Franta a anuntat ca vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62, de ani pana in 2018. De asemenea, Spania vrea sa ridica varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.

Nu toate tarile au reusit sa legifereze aceste intentii, astfel ca multe dintre propuneri sunt, deocamdata, la stadiul de proiecte legislative.

Iata care sunt varstele de pensionare in tarile din Europa, conform unui studiu publicat de Comisia Europeana.

Tara

  Anul 2009

  barbati/femei

   Anul 2020

  barbati/femei

BELGIA 65/65 65/65
BULGARIA 63/60 63/60
REPUBLICA CEHA 62/60,8 63,8/63,4
DANEMARCA 65/65 67/67
GERMANIA 65/65 65,9/65,9
IRLANDA 65/65 65/65
GRECIA 65/60 65/60
SPANIA 65/65 65/65
FRANTA
intre 60 si 65 de ani
(dupa un stagiu de cotizare
de 41 de ani)
intre 60 si 65 de ani
(dupa un stagiu de cotizare
de 41 de ani)
 
ITALIA 65/60 65/60 (functionarii publici)
UNGARIA 62/62 64/64
OLANDA 65/65 66/66 (in stadiu de propunere)
POLONIA 65/60 65/60
ROMANIA 63,8/58,8 65/63 (propunere)
MAREA BRITANIE 65/60 66/66

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Legea pensiilor, urgent in dezbaterea deputatilor. Marti se da votul final
Legea pensiilor, urgent in dezbaterea deputatilor. Marti se da votul final

Aglomeratie in procesul legislativ pe final de an. Parlamentarii se grabesc sa adopte legile angajate in acordul cu FMI. Astfel legea pensiilor va fi dezbatuta luni si votata marti, de plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii: varsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 la barbati
Deputatii: varsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 la barbati

Deputatii din Comisia de munca au aprobat solicitarea presedintelui Traian Basescu, de a modifica Legea pensiilor. Acestia au votat pentru schimbarea varstei de pensionare la femei, de la 65, la 63 de ani.

Recalcularea pensiilor speciale, contestata in instanta de
Recalcularea pensiilor speciale, contestata in instanta de "beneficiari"

Instantele de judecata lucreaza la foc continuu. Dupa bugetarii care cheama statul in instanta pentru salariile taiate, vin acum cei cu pensii speciale.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.