Generatia Agentului Orange. Copiii vietnamezi, la 40 de ani de la razboi: portrete tulburatoare

Ultima actualizare: 27-08-2013 07:08
vietnam

Un fotograf american a realizat portrete tulburatoare ale asa-numitei "Generatii Orange", victimele vietnameze ale unei substante chimice folosite pe scara larga de SUA in Razboiul din Vietnam.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI!

Fotograful new-yorkez Brian Dricscoll a calatorit in Vietnam pentru a documenta chinurile prin care trece cea de-a treia generatie victima a Agentului Orange - numele de cod al unei substante chimice (ce contine o dioxina periculoasa cunoscuta si ca TCCD) folosite pe scara larga de SUA in Razboiul din Vietnam, relateaza Daily Mail.

La 40 de ani de la folosirea acestuia, vietnamezii inca se lupta cu efectele substantei: diformitati, cancer, maladii, boli mentale, malformatii, orbire.

Intre 1962 si 1971, fortele armate ale Statelor Unite au pulverizat 80 de milioane de litri de Agent Orange, un erbicid si defoliant extrem de puternic deasupra junglei din Vietnam, Laosul de Est si o parte din Cambodgia.

Creata de cele mai mari companii de erbicide din SUA, Dow Chemical si Monsanto, substanta a afectat 3181 de sate. Potrivit Jeanne Stellman, profesor la Columbia University, 4.5 milioane de vietnamezi au fost expusi Agentului Orange. Numele substantei vine de la butoaiele portocalii in care era depozitata.

Scopul acestei operatiuni a fost de a desfrunzi terenurile impadurite in care se ascundea gherila comunista si de a-i lasa fara hrana pe taranii care o sustineau.

Potrivit Crucii Rosii din Vietnam 1 milion de persoane au fost afectate de Agentul Orange, incluzand 150.000 de copii care s-au nascut cu malformatii. Guvernul SUA a negat aceste cifre pe care le considera exagerate.

Printre bolile contractate de victimele expuse la substanta se numara limfomul non-Hodgkin, diferite forme de cancer, diabetul de gradul 2, malformatii, anomalii ale sistemului reproductiv, spina bifida (afectiune congenitala a coloanei vertebrale).

La inceputul acestei luni, Asociatia Victimelor Agentului Orange din orasul Ho Chi Minh a dat in judecata companiile americane care au produs aceasta substanta.

Se estimeaza ca Agentul Orange a afectat si in jur 2.6 milioane de soldati americani. In 2003, S.U.A. au recunoscut implicit efectele devastatoare ale razboiului chimic, U.S. Department of Veterans Affairs incepand sa acorde compensatii mamelor vietnameze pentru fiecare copil nascut cu una sau mai multe dintre cele 18 malformatii pe care le provoaca dioxina.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO