Galeria ororilor din Libia. Cele mai impresionante imagini din razboiul rebelilor cu Ghaddafi

×
Codul embed a fost copiat

Razboiul din Libia este pe sfarsite, iar ororile acestui conflict incep sa iasa la suprafata. In aceste violente au murit nu numai soldati pro sau contra-Ghaddafi, ci si oameni nevinovati, copiii sau batrani. Libia este acum o tara aproape distrusa.

Ultimele informatii legate de numarul celor care si-au pierdut vietile in conflictul din Libia sunt din luna martie a acestui an. Purtatorul de cuvant al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan, a afirmat atunci ca violentele legate de reprimarea insurectiei in Libia s-au soldat cu 6.000 de morti, dintre care 3.000 doar la Tripoli.

"Numarul victimelor pentru toata tara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi si 1.000 in alte orase", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtatorul de cuvant, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului, la Paris.

Ali Zeidan a declarat ca acest bilant, mult mai mare decat cele care circulau pana in prezent, ar putea fi de fapt si mai mare. "De aceste informatii dispunem, dar (bilantul) ar putea fi mai mare", a spus el.

Intre acelasi timp, Libia are acum mare nevoie de sprijinul comunitatii internationale, pentru a-si reface ranile. Multe orase sunt aproape distruse de bombardamentele NATO, iar ruinele sunt cea mai obisnuita imagine in regiunile unde s-au dus lupte aprige intre rebeli si soldatii lui Ghaddafi.

Citește și
Libia
Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului. "In curand va fi o baie de sange"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De altfel, rebelii libieni au cerut miercuri deblocarea unui ajutor de urgenta de 5 miliarde de dolari, din fondurile regimului libian inghetate in baza sanctiunilor impuse de ONU. In afara necesitatilor umanitare urgente ale populatiei - printre care se numara inclusiv achitarea salariilor restante ale functionarilor -, Consiliului National de Tranzitie (CNT) intentioneaza sa foloseasca banii si pentru operatiuni de deminare a oraselor si de reabilitare a scolilor si spitalelor.

Printre prioritatile CNT se mai numara si relansarea economiei si reluarea productiei si exporturilor de titei si refacerea infrastructurii petroliere a tarii.

Iata, mai jos, doar cateva dintre fotografiile cele mai reprezentative ale razboiului din Libia:

1. Un soldat rebel ocupa un post de observatie, in cel mai indepartat punct al ocupatiei insurgentilor, monitorizand atent fortele lui Ghaddafi, pe 20 iulie 2011. Locatia: la 70 de km sud-vest de Tripoli, in Bir Ghanam.

2. Medicii trateaza un bebelus care a fost ranit de bucati de metal ale unei bombe, care a explodat la fereastra locuintei unde se afla micutul. Fotografia a fost realizata la spitalul din Misrata, Libia, pe 18 aprilie 2011.

3. Razboiul a distrus urmele civilizatiei pe bulevardul Tripoli din Misrata. Dupa doua luni de batalii violente si asediu prelungit, rebelii anti-Ghaddafi au reusit sa impinga armata dictatorului in afara orasului Misrata. Fotografia a fost realizata pe 27 mai 2011.

4. Cartierul El Ruesat din Misrata este imaginea razboiului din Libia. Fortele loiale lui Ghaddafi tin cu dintii de pozitia lor din orasul Zlitan, aflat la doar 15 km. Fotografia a fost realizata pe 4 iunie 2011.

5. O familie de libieni incearca sa se strecoare nevazuta pe langa peretii unei locuinte, in timp ce rebelii marsaluiesc spre bunkerul lui Muammar Ghaddafi, situat in cartierul Bab al Aziziya, pe 23 august 2011 in Tripoli.

6. Localnicii inspecteaza cadavrele soldatilor lui Ghaddafi, in timp ce rebelii ataca ultima reduta a colonelului din Tripoli, pe 22 august 2011.

7. Muncitorii straini din Nigeria, Ghana si alte tari africane se inghesuie in spatele unui camion, incercand cu disperare sa fuga din orasul Misrata, Libia, pe 18 aprilie 2011.

Vezi mai multe fotografii in GALERIA de mai jos.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"...Si Ghaddafi nu mai vine". 2.000.000 de dolari recompensa pentru cel care il gaseste pe dictator

Rebelii care controleaza capitala Libiei ofera doua milioane de dolari, recompensa celor care vor dezvalui unde se ascund Ghaddafi si apropiatii lui. In oras, fidelii colonelului inca opun rezistenta, desi insurgentii au ocupat resedinta acestuia.

Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului.
Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului. "In curand va fi o baie de sange"

Unul dintre fiii liderului libian Muammar Ghaddafi a afirmat ca vrea sa negocieze un acord de incetare a focului in Libia, avand mandat in acest sens din partea regimului de la Tripoli, relateaza CNN.

Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri
Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri

La Tripoli au continuat luptele in jurul resedintei lui Muammar Ghaddafi, cazuta in mainile rebelilor, si in cartierul vecin Abu Slim, fief al trupelor fidele regimului. Liderul libian, in pofida prabusirii regimului sau, refuza sa cedeze.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.