Galeria ororilor din Libia. Cele mai impresionante imagini din razboiul rebelilor cu Ghaddafi

×
Codul embed a fost copiat

Razboiul din Libia este pe sfarsite, iar ororile acestui conflict incep sa iasa la suprafata. In aceste violente au murit nu numai soldati pro sau contra-Ghaddafi, ci si oameni nevinovati, copiii sau batrani. Libia este acum o tara aproape distrusa.

Ultimele informatii legate de numarul celor care si-au pierdut vietile in conflictul din Libia sunt din luna martie a acestui an. Purtatorul de cuvant al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan, a afirmat atunci ca violentele legate de reprimarea insurectiei in Libia s-au soldat cu 6.000 de morti, dintre care 3.000 doar la Tripoli.

"Numarul victimelor pentru toata tara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi si 1.000 in alte orase", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtatorul de cuvant, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului, la Paris.

Ali Zeidan a declarat ca acest bilant, mult mai mare decat cele care circulau pana in prezent, ar putea fi de fapt si mai mare. "De aceste informatii dispunem, dar (bilantul) ar putea fi mai mare", a spus el.

Intre acelasi timp, Libia are acum mare nevoie de sprijinul comunitatii internationale, pentru a-si reface ranile. Multe orase sunt aproape distruse de bombardamentele NATO, iar ruinele sunt cea mai obisnuita imagine in regiunile unde s-au dus lupte aprige intre rebeli si soldatii lui Ghaddafi.

Citește și
Libia
Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului. "In curand va fi o baie de sange"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De altfel, rebelii libieni au cerut miercuri deblocarea unui ajutor de urgenta de 5 miliarde de dolari, din fondurile regimului libian inghetate in baza sanctiunilor impuse de ONU. In afara necesitatilor umanitare urgente ale populatiei - printre care se numara inclusiv achitarea salariilor restante ale functionarilor -, Consiliului National de Tranzitie (CNT) intentioneaza sa foloseasca banii si pentru operatiuni de deminare a oraselor si de reabilitare a scolilor si spitalelor.

Printre prioritatile CNT se mai numara si relansarea economiei si reluarea productiei si exporturilor de titei si refacerea infrastructurii petroliere a tarii.

Iata, mai jos, doar cateva dintre fotografiile cele mai reprezentative ale razboiului din Libia:

1. Un soldat rebel ocupa un post de observatie, in cel mai indepartat punct al ocupatiei insurgentilor, monitorizand atent fortele lui Ghaddafi, pe 20 iulie 2011. Locatia: la 70 de km sud-vest de Tripoli, in Bir Ghanam.

2. Medicii trateaza un bebelus care a fost ranit de bucati de metal ale unei bombe, care a explodat la fereastra locuintei unde se afla micutul. Fotografia a fost realizata la spitalul din Misrata, Libia, pe 18 aprilie 2011.

3. Razboiul a distrus urmele civilizatiei pe bulevardul Tripoli din Misrata. Dupa doua luni de batalii violente si asediu prelungit, rebelii anti-Ghaddafi au reusit sa impinga armata dictatorului in afara orasului Misrata. Fotografia a fost realizata pe 27 mai 2011.

4. Cartierul El Ruesat din Misrata este imaginea razboiului din Libia. Fortele loiale lui Ghaddafi tin cu dintii de pozitia lor din orasul Zlitan, aflat la doar 15 km. Fotografia a fost realizata pe 4 iunie 2011.

5. O familie de libieni incearca sa se strecoare nevazuta pe langa peretii unei locuinte, in timp ce rebelii marsaluiesc spre bunkerul lui Muammar Ghaddafi, situat in cartierul Bab al Aziziya, pe 23 august 2011 in Tripoli.

6. Localnicii inspecteaza cadavrele soldatilor lui Ghaddafi, in timp ce rebelii ataca ultima reduta a colonelului din Tripoli, pe 22 august 2011.

7. Muncitorii straini din Nigeria, Ghana si alte tari africane se inghesuie in spatele unui camion, incercand cu disperare sa fuga din orasul Misrata, Libia, pe 18 aprilie 2011.

Vezi mai multe fotografii in GALERIA de mai jos.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"...Si Ghaddafi nu mai vine". 2.000.000 de dolari recompensa pentru cel care il gaseste pe dictator

Rebelii care controleaza capitala Libiei ofera doua milioane de dolari, recompensa celor care vor dezvalui unde se ascund Ghaddafi si apropiatii lui. In oras, fidelii colonelului inca opun rezistenta, desi insurgentii au ocupat resedinta acestuia.

Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului.
Unul dintre fiii lui Ghaddafi vrea sa negocieze incetarea focului. "In curand va fi o baie de sange"

Unul dintre fiii liderului libian Muammar Ghaddafi a afirmat ca vrea sa negocieze un acord de incetare a focului in Libia, avand mandat in acest sens din partea regimului de la Tripoli, relateaza CNN.

Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri
Era post-Ghaddafi a inceput. Viitorul Libiei, decis de triburi si clanuri

La Tripoli au continuat luptele in jurul resedintei lui Muammar Ghaddafi, cazuta in mainile rebelilor, si in cartierul vecin Abu Slim, fief al trupelor fidele regimului. Liderul libian, in pofida prabusirii regimului sau, refuza sa cedeze.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.