"...Si Ghaddafi nu mai vine". 2.000.000 de dolari recompensa pentru cel care il gaseste pe dictator
Rebelii care controleaza capitala Libiei ofera doua milioane de dolari, recompensa celor care vor dezvalui unde se ascund Ghaddafi si apropiatii lui. In oras, fidelii colonelului inca opun rezistenta, desi insurgentii au ocupat resedinta acestuia.
Scene emotionante la Tripoli. Dupa 6 zile de cosmar, in care oficialii libieni i-au folosit ca scuturi umane, zeci de jurnalisti, politicieni si diplomati, sechestrati in hotelul Rixos, si-au recapatat libertatea.
Multi au ales sa paraseasca Libia imediat, din cauza instabilitatii. Printre ei si cei doi jurnalisti francezi loviti de gloantele care suiera bezmetic prin toate cartierele din Tripoli. Echipele CNN au ramas insa pe teren.
Matthew Chance, corespondent CNN: "Oamenii de aici nu sarbatoresc eliberarea mea, ci pe a lor, evident. Stiu ca, de la sectia Externe, de la Atlanta, colegii mi-au instiintat familia si, oricum, rudele mele pot urmari acest material. Una peste alta, a fost o experienta asemanatoare cu un montagne russe".
Tot de aseara, nu mai sunt informatii despre 4 jurnalisti italieni, rapiti de pe strada de barbati inarmati. Nu se stie daca rapitorii sunt din tabara colonelului sau a rebelilor. Guvernul de la Roma asteapta sa vada daca va primi o cerere de rascumparare.
Alte guverne occidentale, in frunte cu cel francez, se concentreaza asupra reconstructiei Libiei. Estimarile arata ca va fi nevoie de 120 de miliarde de dolari. O parte din bani, ar putea fi recuperati din investitiile extravagante ale lui Ghaddafi in alte tari africane, dupa ce s-a autotintulat Regele Regilor din Africa.
Cine va recupera acesti bani, si cum va influenta asta pozitia lui Ghaddafi, daca el va merge totusi in exil, ramane un mister.
Nikepile Mabuse, corespondent CNN: "Paradoxul imaginii lui Muammar Ghaddafi este ilustrat probabil cel mai bine prin relatia sa cu Nelson Mandela. O figura sacra in Africa, el a refuzat sa-l abandoneze pe Ghaddafi, datorita sprijunului acestui pentru lupta impotriva regimului de apartheid. Il numea chiar Fratele Lider."
Au fost momente cand euforia a lasat, din nou, locul confuziei si violentelor.
Dupa cinci zile de captivitate in hotelul de lux Rixos, in mainile unor militanti loiali lui Ghadadfi, treizeci de jurnalisti straini au fost lasati sa plece.