Sistemul de racire al reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima a cedat
UPDATE: Oficialii japonezi au anuntat ca sistemul de racire al reactorului 3 al centralei Fukushima 1 a clacat. Explozia de sambata dimineata a avut loc la reactorul 1.
Japonia dupa seism: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vezi harta propagarii vaporilor radioactivi de la centrala Fukushima
Cernobilul, cosmarul reactivat dupa explozia de la Fukushima
Valuri seismice care spulbera omenirea. Cum se formeaza un tsunami
Nivelul radiatiilor cu cesiu la Fukushima, de 8 ori peste limita normala
ora 02:00 CNN: Nu exista dovezi ca miezul unui reactor nuclear de la Fukushima s-a topit, a declarat ambasadorul Japoniei in SUA, Ichiro Fujisaki.
ora 01:35 BBC: Secretarul guvernului japonez, Yukio Edano, a facut declaratii la televiziunea de stat. Acesta a spus ca reactorul trei al Fukushima 1 este in pericol, dar se fac eforturi pentru o eliminare controlata a presiunii.
ora 01:25 Miezul unuia dintre reactoarele de la Fukushima Daiichi s-ar fi topit, scrie CNN, care citeaza un oficial din Agetia pentru siguranta nucleara si industriala din Japonia. Topirea miezului reactorului nuclear este definita ca o clacare "catastrofica" a inimii reactorului, scrie CNN. Toshiro Bannai, directorul biroului de afaceri externe al agentiei, s-a declarat optimist ca eforturile de a controla criza se vor dovedi a fi de succes.
ora 00:55 Potrivit Reuters, expertii de la Compania de energie electrica din Tokyo se pegatesc sa elibereze de presiune reactorul 3 al Fukushima 1, dupa ce sistemul de racire a cedat. Aburul eliberat din rector va contine cantitati mici de radiatii.
ora 00:40 Fukushmia are doua centrale nucleare: Fukushima Nr. 1, cu sase reactoare (dintre care trei nu functionau in momentul producerii cutremurului) si Fukushima Nr. 2, cu patru reactoare, informeaza BBC.
ora 00:30 BBC: Oficialii japonezi au anuntat ca sistemul de racire al reactorului 3 al centralei Fukushima 1 a clacat. Explozia de sambata dimineata a avut loc la reactorul 1.
Sambata, 12 martie
O explozie cu patru raniti s-a produs la centrala nucleara de la Fukushima, un nor de fum alb s-a ridicat imediat, iar mii si mii de oameni de pe o raza de 20 de kilometri au primit ordin de evacuare.
Toata populatia Japoniei a fost indemnata sa etanseizeze ferestrele, iar televiziunea nationala a transmis non-stop sfaturi.
Cantitatea de radiatii absorbita intr-o ora de o persoana aflata in acea zona a devenit rapid egala cu limita la care poate fi expusa intr-un an. Chiar daca autoritatile au incercat sa linisteasca lumea, specialistii japonezi nu ascund faptul ca pericolul nu este depasit. Automat, omenirea si-a adus aminte de dezastrul Cernobil.
Deflagratia a provocat prabusirea acoperisului si a zidurilor uneia dintre cladirile centralei de la Fukushima. Martori au auzit o explozie si apoi au vazut fum in jurul centralei. Imaginile surprinse de televiziuni arata ca din cladire n-a mai ramas decat scheletul.
Fara a astepta detalii despre circumstantele si consecintele incidentului, autoritatile au sfatuit populatia sa se baricadeze in case. Televiziunea nationala le-a dat oamenilor sfaturi precise de protectie.
Iata cum a sunat apelul facut la televiunea nipona si care pare desprins dintr-un film de razboi: "Materialul radioactiv se scurge in atmosfera sub forma de gaz. Oamenii care locuiesc in zonele expuse trebuie sa-si acopere gura si nasul cu prosoape umede. Si pielea trebuie acoperita cat mai mult. Legumele, fructele si apa de la robinet trebuie evitate pana cand autoritatile vor da unda verde pentru consumul lor".
Cum in cursul diminetii in sala de comanda a centralei a fost detectat un nivel de radioactiviate de 1.000 de ori mai mare decat normalul, premierul a dispus ca zona de evacuare sa fie extinsa de la 10 la 20 de km.
La cateva ore dupa cutremurul cu magnitudine 8,9, autoritatile nipone au recunoscut ca sistemele de racire si cele de protectie ale centralelor atomo-electrice au fost afectate de seism, iar temperatura din reactoare nu mai putea fi controlata. Specialistii au primit ordin sa deschida valvele reactorului pentru a elibera vaporii radioactivi si a scadea presiunea interna.
"Sistemul de racire este cel mai important. Insa este ca si cum ai pune o cratita in cuptor. Poti inchide cuptorul, dar daca incerci sa scoti cratita, te arzi, pentru ca e inca fierbinte. Reactorul este inca fierbinte, chiar daca centrala este inchisa. Deci trebuie sa o racesti, asa incat combustibilul sa nu se topeasca. Problema este ca sistemul principal de racire a cedat, la fel si sistemul de rezerva, care mergea pe Diesel, si s-a inundat. Problema este daca au electricitate suficienta sa alimenteze sistemul cu apa si sa mentina temperatura la nivel normal", a explicat Jim Walsh, expert in probleme de securitate.
Conditiile meteo, extrem de importante
In privinta vaporilor radioactivi eliberati deja in atmosfera, directia si viteza vantului vor juca un rol cheie intr-o eventuala raspandire a norului. Asadar, totul depinde de concentratia radiatiilor si de conditiile meteo-climatice.
Pentru perioada imediat urmatoare specialistii nu anticipeaza vant puternic, de natura sa impinga norul radioactiv in afara zonei zero. O estimare riguroasa ramane insa greu de facut. Istoria ne da insa fiori. In cazul de sinistra amintire de la Cernobil, norul radioactiv a parcurs 1.800 de kilometri in primele 24 de ore, iar in decurs de zece zile a atins Japonia. Deja autoritatile ruse se tem ca norul radioactiv ar putea ajunge in peninsula Kamtchatka, in aproximativ 20 de ore.
La cateva ore dupa explozia de sambata dimienata, guvernul nipon a precizat ca explozia de la reactorul numarul 1 a fost provocata de vapori de apa proveniti din procesul de racire si nu a afectat reactoarele. Daca deflagratia de sambata ar fi afectat cumva cladirea care adaposteste reactorul, atunci Japonia s-ar fi confruntat cu un scenariu de tip Cernobil. In 1986, la centrala din Ucraina, inima reactorului era plasata intr-o cladire obisnuita care n-a rezistat exploziei reactorului si s-a facut praf.
"Scurgeri mici de radiatii mai au loc in industria nucleara, insa fara efecte extraordinare. Problema principala a celor doua centrale inchise (Fukushima I si Fukushima II) este la sistemele de racire. Sunt temeri de scurgeri radioactive, dar mai rau este ca poate avea loc un accident catastrofal, pentru daca reactoarele nu sunt racite, se pot topi. Acest lucru nu se intampla des, dar atunci cand se intampla, cum a fost la Cernobil, este o problema majora", a spus Jim Walsh.
Cu toate ca se confrunta cu o situatie extrem de dificila, declaratia facuta de una dintre persoanele de nationalitate romana care se afla in Japonia in aceste momente este graitoare despre atitudinea pe care o au niponii in fata acestui incident cu perspective terifiante.
"Daca as avea de ales intre a fi in Romania la un cataclism si a fi in Japonia, cu siguranta as alege Japonia, pentru ca ei sunt foarte pregatiti. Hiroshima si Nagasaki i-au invata sa fie pregatiti pentru orice", a spus Irina Kaitar, o romanca stabilita in Japonia, via Skype.
ora 20:50 - Explozia produsa sambata la centrala nucleara japoneza Fukushima 1 nu a avut loc la reactorul 1, iar invelisul acestuia nu a fost avariat, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, citat de agentia Kyodo in pagina electronica.
El a precizat ca deflagratia a provocat prabusirea acoperisului si zidurilor cladirii care adaposteste reactorul, insa invelisul acestuia nu a fost afectat.
ora 18:46 - Un eventual nor radioactiv care s-ar fi putut forma in urma accidentului produs la un reactor nuclear in Japonia ar putea ajunge in peninsula Kamceatka in mai putin de 24 de ore, potrivit unei reprezentante a serviciului rus pentru supraveghere sanitara, citata de RIA Novosti, relateaza AFP.
ora 18:43 - Incidentul nuclear produs sambata in Japonia este evaluat la gradul 4 pe o scara cu sapte gradatii, a anuntat Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala, citata de AFP. In comparatie, dezastrul de la Cernobil din 1986 a fost evaluat la gradul 7.
ora 17:36 - Cel putin trei japonezi care locuiesc intr-un oras situat in apropierea centralei nucleare afectate de explozie au fost expusi radiatiilor, dupa cum relateaza postul public de televiziune NHK si agentia de presa nipona Jiji. Cele trei persoane faceau parte dintr-un grup de 90 de pacienti internati intr-un spital din orasul Futaba-machi si, potrivit AFP, au fost alese la intamplare de medici, pentru a fi supuse unor teste dupa incidentul nuclear.
ora 16:35 - O replica seismica avand magnitudinea preliminara de 6 s-a produs sambata in apropiere de centrala nucleara Fukushima Nr.1 din Japonia, afectata deja de o explozie, relateaza Sky News.
ora 16:34 - Seful laboratorului de igiena radiatiei din Institutul de Sanatate Publica, Ciupagea Fulger, sustine ca in prezent nu exista niciun risc asupra sanatatii romanilor in urma exploziei de la centrala Fukushima 1, care, din primele informatii, ar fi mai putin periculoasa decat accidentul de la Cernobil. "Nu exista niciun risc acum ca populatia Romaniei sa fie afectata de explozia de la centrala nucleara Fukushima", a declarat, sambata, pentru Mediafax, Ciupagea Fulger.
ora 16:33 - Comisia Europeana va convoca, la inceputul saptamanii viitoare, o reuniune a autoritatilor europene pentru securitate nucleara, pentru a analiza incidentul nuclear produs sambata in Japonia, relateaza AFP.
ora 15:20 - Explozia la centrala nucleara afectata de cutremur nu a fost cauzata de un defect la reactorul nuclear, ci de sistemul de pompare care a cedat in timp ce muncitorii incercau sa reduca temperatura in interiorul reactorului, a declarat secretarul-sef al executivului, Yukio Edano.
Urmatorul pas pentru muncitorii centralei nucleare Fukushima va fi sa umple containerul reactorului nuclear cu apa de mare ca sa reduca temperatura acestuia la un nivel normal. Procesul poate dura chiar si doua zile.
ora 15:14 - Reprezentantii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica au declarat ca autoritatile japoneze se pregatesc sa distribuie iod rezidentilor din zona centralei nucleare Fukushima.
ora 14:37 - Premierul japonez, Naoto Kan, a apreciat, sambata, ca seismul de vineri, urmat de un tsunami de proportii, a provocat "un dezastru national fara precedent", relateaza AFP.
ora 14:17 - Secretarul-sef al guvernului japonez a declarat ca explozia de la centrala Fukushima nu a fost cauzata de reactorul nuclear, ci de "vaporii de apa care au rezultat in urma procesului de racire". In urma exploziei nu au fost eliberare in atmosfera gaze periculoase.
ora 14:14 - BBC: Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca executivul japonez va face tot ce ii sta in putinta pentru a se asigura ca "nicio persoana nu va suferi probleme de sanatate", in urma exploziei de la centrala nucleara.
ora 14:13 - Explozia de sambata de la centrala nucleara japoneza Fukushima a fost provocata de vapori de apa proveniti din procesul de racire si nu a afectat reactoarele, a anuntat guvernul nipon, citat de CNN.
ora 14:04 - Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului japonez, containerul reactor al Centralei Fukushima nu a fost afectat, iar nivelul de radiatii a scazut, scrie AFP.
ora 13:50 - Prim-ministrul Naoto Kan i-a sfatuit pe oameni sa "actioneze responsabil" si sa asculte sfaturile date de specialisti si transmise de mass-media. "Siguranta cetatenilor care traiesc in jurul centralei nucleare Fukushima este prioritatea noastra numarul unu - prima data trebuie sa salvam vieti, apoi trebuie sa le asiguram confortul oamenilor din adaposturi, bazandu-ne pe experienta de la Kobe. Dupa accea, urmeaza eforturile de reconstructie".
ora 13:33 - Secretarul-sef al guvernului japonez, Yukio Edano, a declarat ca nivelul de radiatii la centrala nucleara s-a situat "in limitele asteptate" atunci cand s-a luat decizia de a elimina aburul din reactor pentru a-l elibera de presiune.
ora 13:23 - Agentia de presa japoneza Kyodo, citata de AFP, scrie ca cei patru raniti in explozia de la Centrala Nucleara Fukushima sunt constienti, iar ranile de care sufera nu le pun viata in pericol.
ora 13:21 - Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala considera ca este putin probabil ca explozia de sambata de la centrala nucleara Fukushima 1 sa fi avariat grav incinta reactorului, relateaza AFP.
ora 13:12 - BBC: Centralele sunt programate sa se inchida in mod automat, fapt care stopeaza procesul principal de fuziune nucleara, insa interiorul sistemului continua sa se incalzeasca. Generatoarele de rezerva pornesc automat si racesc sistemul - insa daca acestea se defecteaza, asa cum s-a iatamplat astazi, temperaturile cresc. Daca reactorul nu este oprit, recipientul reactorului se poate topi, iar substanta radioactiva se scurge.
ora 12:56 - BBC scrie ca oficialii japonezi cred ca emisiile de radiatii sunt mai degraba mici. Acestia adauga ca incidentele nucleare nu sunt tot timpul la fel de grave precum par si, de fapt, in termeni de distrugeri si pierderi de vieti umane, accidentele la centralele hidroelectrice sunt mult mai periculoase.
ora 12:45 - Gravitatea exploziei produse sambata la centrala nucleara Fukushima 1 depinde de locul exact unde s-a produs aceasta si de modul in care a afectat incinta reactorului, afirma experti citati de AFP.
"Intrebarea esentiala legata de explozie este legata de locul exact unde s-a produs: daca este vorba despre incinta reactorului, ar fi o configuratie similara celei de la Cernobil", a declarat Stephane Lhomme, de la Observatorul pentru energie nucleara, care militeaza pentru renuntarea la energia atomica.
"Dar poate fi vorba si despre o cladire din apropierea reactorului si, in acest caz, explozia nu agraveaza situatia", a adaugat el.
ora 12:30 - Autoritatile japoneze au decis sambata evacuarea persoanelor aflate pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralelor nucleare de la Fukushima, avariate in urma cutremurului violent care a devastat, vineri, nord-estul Japoniei, a anuntat presa nipona, citata de AFP.
ora 12:15 - Autoritatile japoneze iau toate masurile pentru a asigura securitatea locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima, unde o explozie a provocat sambata prabusirea partiala a unei cladiri, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului, citat de AFP.
ora 12:08 - Seful cabinetului sercretarului de stat japonez, Yukio Edano, a confirmat ca a fost o explozie si ca exista scurgeri radioactive. "Incercam sa vedem care a fost cauza exploziei si vom reveni cu informatii publice in momentul in care le vom avea", a declarat Edano, citat de Reuters.
ora 11:55 - Explozia s-a produs din cauza supraincalzirii reactorului. Raspandirea norului radioactiv depinde de conditiile meteo.
ora 11:51 - Partea de sus a reactorului s-a prabusit, a confirmat si o romanca aflata in Japonia. Oamenii fac provizii cu orez cu sare si apa.
ora 11:50 - Inca de ieri au fost eliberati vapori radioactivi in atmosfera in incercarea de a se evita o explozie.
ora 11:48 - Cantitatea de radiatii absorbita intr-o ora de o persoana in zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egala cu limita de radiatii maxima la care poate fi expusa o persoana intr-un an, a anuntat, sambata, agentia Kyodo, citata de AFP.
ora 11:46 - Televiziunea publica japoneza NHK le-a recomandat sambata locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima sa inchida ferestrele si sa-si etanseizeze locuintele, la scurt timp dupa o explozie produsa la una dintre centrale, relateaza AFP.
ora 11:24 - Inainte de explozie, guvernul japonez a declarat stare de urgenta la cinci reactoare nucleare dupa ce generatoarele care pompeaza apa de racire au clacat.
ora 11:17 - Autoritatile japoneze au extins aria de evacuare de la Fukushima la o distanta de 10 kilometri, din cauza faptului ca nivelul de radiatii este extrem de ridicat.
ora 11:09 - Postul de televiziune NHK relateaza ca oficialii japonezi au masurat nivelul de radiatii de la intrarea in centrala nucleara Fukushima-Daiichi. Daca oamenii se expun la acest nivel de radiatii pentru o ora este ca si cum s-ar afla sub influenta radiatiilor timp de un an. Practic, in zona nivelul de radioactivitate este de 20 de ori mai mare decat cel normal
ora 11:00 - Miezul reactorului s-ar fi topit.
ora 11:00 - BBC: Corespondentul BBC Nick Ravenscot era in drum spre Fukushima si a fost intors de politie la circa 60 de kilometri de centrala. Autoritatile i-au spus ca este daca inainteaza se pune in pericol. Sunt foarte multe masini care parasesc acea zona. Autoritatile in masini cu sirena fac periodic anunturi cu ce se intampla si ce trebuie sa faca populatia.
ora 10:53 - Autoritatile japoneze au informat Agentia Internationala a Energiei Atomice (IAEA) si Centrul pentru situatii de urgenta ca, imediat dupa producerea exploziei, au inceput pregatirile de golire a continutului Unitatii 1 a reactorului Fukushima Daiichi, prin eliberarea controlata de vapori. Operatiunea are ca scop scaderea presiunii din interiorul reactorului.
ora 10:36 - Potrivit televiziunii nipone NHK, citata de AFP, deasupra centralei nucleare Fukushima este vizibil un nor de fum alb, iar mai multi angajati au fost raniti.
ora 10:28 - Reuters: Patru oameni au fost dusi la spital in urma exploziei de la Fukushima.
ora 10:00 - Sky News citeaza relatarea agentiei japoneze Jiji potrivit careia au existat alerte de explozie la doua statii nucleare din Fukushima 1, la 240 de kilometri de Tokyo, din cauza problemelor la sistemul de racire. Nivelul de radioactivitate in zona este de 20 de ori mai mare decat cel normal.