Nivelul radiatiilor cu cesiu la Fukushima, de 8 ori peste limita normala
Cesiu 137 este un element chimic deosebit de periculos care le-a dat fiori medicilor dupa tragedia de la Cernobil, cand, impreuna cu iodul radioactiv, a cauzat leucemii si cancere tiroidiene.
Intre timp, responsabilii de la Bucuresti tin sa ne linisteasca. In prezent, nu exista risc sanitar pentru noi.
Nivelul radiatiilor cu cesiu de la Fukushima, de opt ori peste limita normala
Nivelul radiatiilor cu cesiu anuntate de autoritatile din Fukushima a fost de 1,015 microsieverts pe ora, adica, la un calcul pe an, rezulta o radiatie de opt ori mai mare decat doza anuala admisa in Romania.
Insa incarcatura cu cesiu a emisiilor de la Fukushima va fi mult scazuta, presupunand ca vor ajunge candva pe teritoriul Romaniei. Asa ca nu exista inca motiv de panica, spun cei de la Institutul de Sanatate Publica.
Oricum ne iradiem organsimul la fiecare investigatie cu raze X. Daca facem o radiolografie la plamani "consumam" deja jumatate din doza pe un an, iar la o tomografie, cantitatea de radiatii e de sase ori mai mare decat limita admisa. Milioane de oameni fac radiografii si nu au facut nicio boala de iradiere.
Emisia de la Fukushima contine particule radioactive, indeosebi unele de cesiu, spun japonezii.
Cum afecteaza Cesiul 137 organismul
Cesiul radioactiv 137 ar putea ajunge in organism prin inhalare sau prin intermediul alimentelor si al apei contaminate. In cazul in care ajunge in sange se distribuie cu o concentratie mai ridicata in muschi, grasime, piele, tendoane ori la nivelul testurilor moi din ochi.
Efectele? Medicii spun ca simptomele pot fi de la greata, varsaturi, diaree, sangerari, depresie imunitara, pana la manifestari severe de lesin, coma sau deces in termen de 48 de ore de la expunere.
Efectele unei potentiale contaminari radioactive sunt vizibile pe o perioada mare, intrucat cesiul are un timp de injumatatire - adica o perioada in care cantitatea periculoasa se elimina din organism - de 30 de ani.
In functie de doza care ar putea ajunge la un moment dat si deasupra tarii noastre, se vor lua masuri de precautie.
Categorii de varsta vulnerabile la radiatii
In primul rand copiii si adolescentii sunt cei mai expusi, pentru ca organismele lor sunt in crestere. La fel de vulnerabile sunt si femeile gravide.
Nu este cazul sa intram in panica
Autoritatile spun ca la nivel european, dar si la noi in tara este monitorizata activitatea radiatiilor, in aer, apa si alimente. Iar pentru orice depasire exista un plan de proceduri care deocamdata nu trebuie pus in aplicare.
Sursa: Pro TV
Etichete: explozie, centrale nucleare, radioactivitate,
Dată publicare:
12-03-2011 18:50