Vezi harta propagarii vaporilor radioactivi de la centrala Fukushima
In privinta vaporilor radioactivi eliberati deja in atmosfera, directia si viteza vantului vor juca un rol cheie intr-o eventuala raspandire a norului. Asadar, totul depinde de concentratia radiatiilor si de conditiile meteo-climatice.
Pentru perioada imediat urmatoare specialistii nu anticipeaza vant puternic, de natura sa impinga norul radioactiv in afara zonei zero. O estimare riguroasa ramane insa greu de facut. Istoria ne da insa fiori. In cazul de sinistra amintire de la Cernobil, norul radioactiv a parcurs 1.800 de kilometri in primele 24 de ore, iar in decurs de zece zile a atins Japonia. Deja autoritatile ruse se tem ca norul radioactiv ar putea ajunge in peninsula Kamtchatka, in aproximativ 20 de ore.
La cateva ore dupa explozia din aceasta dimienata, guvernul nipon a precizat ca explozia de la reactorul numarul 1 a fost provocata de vapori de apa proveniti din procesul de racire si nu a afectat reactoarele. Daca deflagratia de astazi ar fi afectat cumva cladirea care adaposteste reactorul, atunci Japonia s-ar fi confruntat cu un scenariu de tip Cernobil. In 1986, la centrala din Ucraina, inima reactorului era plasata intr-o cladire obisnuita care n-a rezistat exploziei reactorului si s-a facut praf.