Valuri seismice care spulbera omenirea. Cum se formeaza un tsunami
Cutremure si valuri seismice care spulbera omenirea. Un scenariu de film care a devenit real pentru locuitorii Japoniei. Dupa prapadul din arhipelagul nipon, alte tari s-au pregatit sau se pregatesc sa infrunte dezastrul botezat tsunami.
Pacificul a devenit un loc blestemat pentru sute de milioane de oameni, care se intreaba daca vor impartasi soarta greu incercatilor japonezi.
Cum se formeaza un tsumani
Pentru ca un tavalug de apa de sute de mii de tone forta trebuia sa poarte un nume, l-a primit chiar de la japonezi: tsunami, valul de port. Una dintre cele mai distructive forte ale naturii.
Cand un cutremur zguduie fundul Pacificului, placile tectonice intra una sub alta si imping in sus cantitati uriase de apa. Daca ai sta intr-o barca, in epicentru, n-ai simti nimic. Valul are un metru inaltime, dar, pe sute de metri adancime, unda seismica se propaga prin apa cu 800 de kilometri pe ora.
Pe masura ce se apropie de tarm si fundul oceanului se inalta, se intampla doua fenomene: viteza valului seismic scade la 80 de kilometri pe ora, dar inaltimea deja ajunge la peste 10 metri, cum s-a intamplat in Japonia.
Oricum, specialistii au dubii ca acesta este cutremurul cel mare asteptat oarecum in Japonia.
Alerta s-a dat imediat si in Honshu, tsunami a lovit in 20 de minute. Din satelit se vede cum valul formeaza un vartej si se propaga circular in Pacific. Viteza este aceeasi: cea a unui avion cu reactie.
Vartej urias provocat de tsunami de 10 metri inaltime. VIDEO
Evacuarile au inceput in Filipine, Indonezia si Noua Zeelanda. Tsunami a pierdut din putere, dar apa este asteptata sa ajunga in Mexic, in Nicaragua la miezul noptii, iar in Chile sambata dimineata la ora 5.
Distante de mii de kilometri dintre Japonia si restul tarilor din Pacific aproape ca nu mai conteaza. Cutremurul s-a simtit si la 2500 de kilometri distanta. Oceanul e doar un pahar, iar valul seismic va ajunge la marginea acestuia. Doar ca va pierde din putere.
Forta distructiva este uriasa. Ca e apa sau beton e acelasi lucru. Un metru cub de apa are o tona, iar valul impinge cantitati imense de apa pe uscat. Porturile si navele sunt spulberate, apa intra pe kilometri in zonele plane, multe cladiri nu rezista, iar ce mai ramane in picioare este lovit de ceea ce cara apa: masini, vapoare, pontoane, resturi uriase.
Exista un semn. Chiar inainte ca tsunami sa loveasca, apa se retrage pe sute de metri, lasand fundul oceanului la vedere. Apoi, in cateva clipe vine potopul.
Daca zona de coasta are tarmuri inalte de stanca, bariera naturala atenueaza socul valului seismic. Daca nu, se intampla ca in 2004 in Indonezia, unde tsunami a inecat 250.000 de oameni, neavertizati de ce urma sa vina peste ei.
Japonia este asezata la intalnirea a trei placi tectonice uriase, in Cercul de foc al Pacificului, cea mai activa zona seismica a planetei, cea mai activa vulcanic, zona cu cele mai mari adancimi ale Oceanului.
Este un fel de poarta catre iad, in inima celei mai populate zone a Terrei: Asia si Oceania. Locul in care astazi oamenii au infruntat ceea ce pare sa semene cu apocalipsa descrisa in filme.