Franta revoltata de exodul studentilor la medicina catre Romania
Se pare ca exodul studentilor la medicina care nu trec exemanele in Franta a pus pe ganduri lumea academica din Hexagon, revoltata de faptul ca Romania se afla in topul preferintelor.
Toata polemica starnita de cotidianul francez "Le Point" a pornit de la faptul ca din ce in ce mai multi tineri care au picat examenul de la sfarsitul primului an de facultate in Franta, au preferat sa vina in Romania pentru a-si finaliza studiile de medicina avand apoi posibilitatea sa isi practice meseria chiar in tara natala. Asta deoarece diplomele obtinute in Romania de studentii francezi sunt recunoscute in Europa ca urmare a acordurilor stabilite intre tarile membre ale Uniunii Europene.
Spre exemplu, Universitatea din Cluj a inclus in programa inca de acum zece o sectie francofona de medicina, farmacie si chirurgie dentara, de altfel o optiune viabila pentru toti cei care nu au sanse sa termine facultatea de medicina in Franta.
Reprezentantii Consiliului Ordinului Medicilor au condamnat aceasta practica vorbind chiar despre discriminarea celorlalti studenti francezi care isi termina studiile in tara natala. Cu atat mai mult cu cat la finele celui de-al saselea an de studii, francezii de la Cluj revin in Franta. Asta deoarece in Romania, doar primii clasati au sansa de a gasi un loc de munca in spital pe cand in Franta, orice student care se prezinta la concurs obtine o repartizare la o unitate sanitara.
Pana de curand, reglementarea concursului din anul sase valida doar inscrierea studentilor europeni care si-au facut cursurile in Franta. Studentii francezi de la Cluj au declarat ca sunt discriminati si au avut castig de cauza.
Membrii Consiliului Ordinului Medical vorbesc si despre calitatea invatamantului superior romanesc pe acest segment catalogat drept "mascarada". Acestia spun ca la Cluj niciun francez nu a ramas repetent si ca e firesc ca majoritatea studentilor care repeta primul an de facultate in Franta sa fie atrasi de aceste cursuri paralele. Insa, in ultima vreme, tot mai multi absolventi de liceu se orienteaza direct catre Europa de Est.
Prin urmare, Consiliul Ordinului Medical a propus ca directiva europeana referitoare la recunoasterea reciproca a diplomelor in cadrul Uniunii Europene sa se aplice nu doar la durata studiilor, dar si la calitatea programelor.