Francois Hollande exclude o interventie militara in Libia in afara unui cadru ONU

Ultima actualizare: 03-06-2013 06:54
Francois Hollande

Presedintele francez François Hollande a indepartat vineri orice angajament militar al Frantei in Libia in afara cadrului rezolutiilor ONU, intr-un interviu pentru France 24, RFI si TV5Monde, relateaza AFP.

"Exista reguli pentru orice interventie franceza. Noi intervenim in legitimitatea pe care ne-o confera rezolutiile ONU si in niciun alt cadru", a declarat Hollande, subliniind ca "pana in prezent nu am fost chemati de autoritatile libiene".

"Vreau, deci, sa tai din scurt ceea ce nu este o informatie", a declarat el referindu-se la informatii de presa ce evoca o interventie din partea Frantei.

In schimb, "va fi necesar sa sustinem toate eforturile autoritatilor libiene pentru ca sa putem lupta impotriva terorismului", a continuat seful statului francez, apreciind ca grupari teroriste instalate in sudul Libiei sunt foarte probabil la originea atacurilor recente din Niger. "Este cel mai probabil", a apreciat el.

"Este necesar, deci, ca impreuna cu autoritatile libiene si numai cu ele sa vedem ce cooperare angajam pentru a impiedica aceste grupari teroriste sa dauneze", a preconizat presedintele Republicii.

Dupa interventia militara a NATO in 2011, "era de datoria comunitatii internationale sa fie mult mai prezenta (in Libia), inclusiv cu forte la fata locului", a spus el, apreciind ca "amploarea armelor aflate in circulatie si a gruparilor care le utilizau" au fost subestimate la vremea respectiva.

El a apreciat totodata ca operatiunea Serval in Mali este o "reusita (din punct de vedere) militar (si) practic" si ca aceasta este pe cale sa devina o "reusita politica", odata cu organizarea de alegeri in aceasta tara din Sahel.

In opinia presedintelui francez, "nu mai exista vreun petec (de pamant) in Mali care sa poata sa se afle sub controlul teroristilor", iar "o mare parte" dintre acestia nu mai pot dauna, restul gruparilor repliindu-se "altundeva", aparent "in sudul Libiei".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO