Francois Hollande este primul sef de stat occidental primit de presedintele Chinei, Xi Jinping

Ultima actualizare: 28-04-2013 06:54
Francois Hollande

Presedintele francez François Hollande a ajuns in Beijing, in cadrul unei vizite oficiale de doua zile.

In cursul acestei vizite de aproximativ 37 de ore, care include vineri o etapa la Shanghai, capitala economica a tarii, presedintele francez se va intalni in trei randuri cu noul presedinte chinez Xi Jinping, instalat in functie in urma cu aproximativ cinci saptamani.

François Hollande este primul sef de stat al unei puteri occidentale primit de catre Xi Jinping, in cadrul unei vizite de stat, in capitala chineza. Beijingul continua, astfel, o relatie speciala cu Parisul, dupa ce Franta a recunoscut, prin generalul de Gaulle, Republica Populara China a lui Mao Mao Tse Tung, pe 27 ianuarie 1964, devenind prima mare putere ce a facut acest lucru.

Presedintele francez va pleda pentru o reducere a deficitului comercial abisal caree afecteaza comertul exterior francez cu China. Acesta a crescut anul trecut cu aproape 26 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ 40% din deficitul extern global acuzat de economia franceza.

O serie de acorduri institutionale si cateva contracte ar putea sa fie semnate joi. Noi comenzi de avioane de tip Airbus A320 si de cursa lunga sunt asteptate. In domeniul nuclear civil, se pare ca vor fi semnate doua scrisori de intentie cu privire la construirea unui centru de tratare a deseurilor, similar celui din La Hague, in vestul Frantei, dar si unei noi transe de doua reactoare EPR la Taishan.

Renault ar putea, de asemenea, sa obtina unda verde definitiva din partea Beijingului pentru a construi impreuna cu partenerul sau chinez Dongfeng o fabrica ce va produce 150.000 de vehicule pe an la Wuhan (centru).

Franta spera sa semneze, de asemenea, o serie de acorduri institutionale sau contracte in sectoare ce reflecta evolutia modului de viata chinez, si anume dezvoltarea urbana durabila, sectorul agroalimentar, sanatate sau economia informatica.

Presedintele Hollande este insotit de opt ministri si aproximativ 60 de conducatori de intreprinderi, intre care cele mai importante firme cotate pe CAC 40 (Total, EDF, Saint Gobain, LVMH, Alstom), dar si intreprinderi mari sau mijlocii.

La capitolul diplomatie, el ar urma sa discute cu omologul sau chinez despre analiza acestuia cu privire la intensificarea tensiunii in peninsula coreeana, Beijingul fiind principalul aliat al Phenianului.


 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO