France Presse: "Clasa politica din Romania e condamnata sa se reformeze. Romanii s-au saturat sa accepte jumatati de masura"
Confruntata cu furia populara dupa drama din "Colectiv" din Bucuresti, clasa politica din Romania e condamnata sa se reformeze, in contextul in care romanii s-au saturat sa accepte jumatati de masura, afirma analisti citati de France Presse.
Presedintele Klaus Iohannis a facut joi un gest catre manifestanti, iesiti din nou miercuri seara cu zecile de mii in intreaga Romanie pentru a-si striga nemultumirea fata de un sistem politic pe care il considera "corupt si incompetent".
"V-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre", a declarat el, precizand ca a convocat la consultarile privind formarea unui nou guvern "un grup care reprezinta atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste "strada".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Acest consultari sunt prevazute pentru vineri, dupa o prima runda de discutii cu partidele politice.
Sarcina se anunta una dificila pentru presedintele conservator, noteaza AFP. Romanii l-au ales in urma cu un an cu speranta ca el va actiona cu fermitate impotriva coruptiei endemice din tara, adauga agentia citata.
Insa pentru multi, drama de saptamana trecuta dintr-un club bucurestean, soldata cu 32 de morti si aproape 200 de raniti, arata ca nimic nu s-a schimbat.
Tragedia "a fost picatura de apa care a umplut paharul", a declarat miercuri, pentru AFP, unul dintre manifestanti, Marian Matache, intalnit in Piata Universitatii din centrul Bucurestiului.
"Prietenii nostri morti in clubul "Colectiv" au fost ucisi de un sistem infam. Oamenii vor o schimbare profunda, nu sunt suficiente jumatatile de masura", a atras el atentia.
Miercuri, dupa o prima zi de manifestatii masive, premierul social-democrat Victor Ponta, acuzat de asemenea de coruptie, si-a anuntat demisia, afirmand ca este "legitima" dorinta ca responsabilitatea pentru aceasta drama sa fie asumata la nivel inalt, comenteaza AFP.
Radacinile raului dateaza din anii "90. "Romania nu a putut indeplini obiective nationale importante din cauza furtului si a coruptiei. De 26 de ani ne confruntam cu acest lucru", a spus un alt manifestant, Ciprian Iordache, facand referire la tranzitia postcomunista, relateaza Agerpres.
In opinia editorialistului Iulian Anghel de la cotidianul Ziarul Financiar, demisia surpriza a guvernului Ponta vine prea tarziu, in contextul in care nemultumirea in cadrul societatii a crescut continuu.
Intr-o tara "in care Parlamentul refuza sa-i ridice imunitatea premierului acuzat de coruptie, in care acelasi premier ramane in functie chiar si in urma dovedirii faptului ca este un plagiator (...), atunci te intrebi: cum de au rezistat atat de mult acest guvern si premierul?", a scris el, potrivit AFP.
Comparand Romania cu un "vulcan care risca sa erupa in orice moment", analistul politic Razvan Orasanu a spus ca prabusirea guvernului Ponta "va avea un sens doar daca presiunea populara va constrange partidele politice sa inceapa o schimbare de generatie si o asanare in profunzime in randurile lor".
In opinia sa, "includerea comunitatii protestatarilor in negocierile publice, inclusiv oferindu-le un minister, ar intari legitimitatea viitorului guvern".
"Toate partidele simt ca se intampla ceva in cadrul societatii, ca nu mai au de-a face cu acelasi electorat ca pana acum, si incearca sa faca fata acestei schimbari", a afirmat la randul sau, pentru AFP, Corina Rebegea, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.
Insa in strada, manifestantii au cerut un guvern tehnocrat, afirmand ca nu mai au incredere in nicio formatiune politica. "Toate partidele, aceeasi mizerie", au scandat ei, reaminteste AFP.
Desi mai multe nume de posibili premieri fara eticheta politica au fost mentionate, Corina Rebegea a spus ca presedintele nu va avea prea multe optiuni: "Pare ca Romania si-ar fi epuizat rezervele de tehnocrati".