France Presse: "Clasa politica din Romania e condamnata sa se reformeze. Romanii s-au saturat sa accepte jumatati de masura"

Proteste - Colectiv - Agerpres - 3

Confruntata cu furia populara dupa drama din "Colectiv" din Bucuresti, clasa politica din Romania e condamnata sa se reformeze, in contextul in care romanii s-au saturat sa accepte jumatati de masura, afirma analisti citati de France Presse.

Presedintele Klaus Iohannis a facut joi un gest catre manifestanti, iesiti din nou miercuri seara cu zecile de mii in intreaga Romanie pentru a-si striga nemultumirea fata de un sistem politic pe care il considera "corupt si incompetent".

"V-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre", a declarat el, precizand ca a convocat la consultarile privind formarea unui nou guvern "un grup care reprezinta atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste "strada".

Acest consultari sunt prevazute pentru vineri, dupa o prima runda de discutii cu partidele politice.

Sarcina se anunta una dificila pentru presedintele conservator, noteaza AFP. Romanii l-au ales in urma cu un an cu speranta ca el va actiona cu fermitate impotriva coruptiei endemice din tara, adauga agentia citata.

Citește și
conducta de gaze
Razboiul gazelor ar putea fi declansat din nou. Surse: Ucraina refuza sa plateasca factura Rusiei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Insa pentru multi, drama de saptamana trecuta dintr-un club bucurestean, soldata cu 32 de morti si aproape 200 de raniti, arata ca nimic nu s-a schimbat.

Tragedia "a fost picatura de apa care a umplut paharul", a declarat miercuri, pentru AFP, unul dintre manifestanti, Marian Matache, intalnit in Piata Universitatii din centrul Bucurestiului.

"Prietenii nostri morti in clubul "Colectiv" au fost ucisi de un sistem infam. Oamenii vor o schimbare profunda, nu sunt suficiente jumatatile de masura", a atras el atentia.

Miercuri, dupa o prima zi de manifestatii masive, premierul social-democrat Victor Ponta, acuzat de asemenea de coruptie, si-a anuntat demisia, afirmand ca este "legitima" dorinta ca responsabilitatea pentru aceasta drama sa fie asumata la nivel inalt, comenteaza AFP.

Radacinile raului dateaza din anii "90. "Romania nu a putut indeplini obiective nationale importante din cauza furtului si a coruptiei. De 26 de ani ne confruntam cu acest lucru", a spus un alt manifestant, Ciprian Iordache, facand referire la tranzitia postcomunista, relateaza Agerpres.

In opinia editorialistului Iulian Anghel de la cotidianul Ziarul Financiar, demisia surpriza a guvernului Ponta vine prea tarziu, in contextul in care nemultumirea in cadrul societatii a crescut continuu.

Intr-o tara "in care Parlamentul refuza sa-i ridice imunitatea premierului acuzat de coruptie, in care acelasi premier ramane in functie chiar si in urma dovedirii faptului ca este un plagiator (...), atunci te intrebi: cum de au rezistat atat de mult acest guvern si premierul?", a scris el, potrivit AFP.

Comparand Romania cu un "vulcan care risca sa erupa in orice moment", analistul politic Razvan Orasanu a spus ca prabusirea guvernului Ponta "va avea un sens doar daca presiunea populara va constrange partidele politice sa inceapa o schimbare de generatie si o asanare in profunzime in randurile lor".

In opinia sa, "includerea comunitatii protestatarilor in negocierile publice, inclusiv oferindu-le un minister, ar intari legitimitatea viitorului guvern".

"Toate partidele simt ca se intampla ceva in cadrul societatii, ca nu mai au de-a face cu acelasi electorat ca pana acum, si incearca sa faca fata acestei schimbari", a afirmat la randul sau, pentru AFP, Corina Rebegea, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.

Insa in strada, manifestantii au cerut un guvern tehnocrat, afirmand ca nu mai au incredere in nicio formatiune politica. "Toate partidele, aceeasi mizerie", au scandat ei, reaminteste AFP.

Desi mai multe nume de posibili premieri fara eticheta politica au fost mentionate, Corina Rebegea a spus ca presedintele nu va avea prea multe optiuni: "Pare ca Romania si-ar fi epuizat rezervele de tehnocrati".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania.
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni"

Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat marti seara la Bucuresti pentru a cere demisia prim-ministrului social democrat Victor Ponta si a ministrului de interne Gabriel Oprea, noteaza agentiile France Presse si Reuters.

Razboiul gazelor ar putea fi declansat din nou. Surse: Ucraina refuza sa plateasca factura Rusiei
Razboiul gazelor ar putea fi declansat din nou. Surse: Ucraina refuza sa plateasca factura Rusiei

Surse citate de AFP au declarat ca Ucraina refuza sa plateasca factura venita din partea gigantului Rusiei in materie de gaze, Gazprom. Aceasta disputa, mai scrie France Press, risca sa se transforme din nou intr-un nou razboi al gazelor.

AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?
AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?

Agentia France Presse afirma ca imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a rezolvat problemele economice. Spune-ti si tu parerea despre solutia aleasa de politicieni!

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.