Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni"
Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat marti seara la Bucuresti pentru a cere demisia prim-ministrului social democrat Victor Ponta si a ministrului de interne Gabriel Oprea, noteaza agentiile France Presse si Reuters.
"Ponta demisia", "Oprea demisia", "Criminalii", "Coruptia ucide", au strigat manifestantii adunati in Piata Victoriei, sediul guvernului din centrul capitalei, furiosi dupa unul dintre cele mai grave dezastre in capitala in ultimele decenii si pentru modul in care autoritatile acorda permise si inspecteaza localurile publice, noteaza Reuters, citata de Agerpres.
Multimea, iesita in strada dupa apeluri pe retelele sociale, s-a indreptat apoi spre Ministerul de Interne, scandand "Demisia!", inainte de a continua drumul spre parlament.
Bucurestenii, dintre care multi tineri dar si familii venite cu copiii lor, au cerut de asemenea plecarea primarului sectorului 4 al Capitalei, unde este situat clubul de noapte Colectiv devastat de un incendiu ucigator in timpul unui concert hard rock.
"Acesta este in primul rand un gest de solidaritate cu victimele incendiului de la clubul Colectiv si in al doilea rand un protest impotriva guvernului, contra primariei sectorului patru, impotriva sistemului ce a facut ca o astfel de tragedie sa aiba loc", a declarat pentru AFP Viorel Anastasoaie, un manifestant in varsta de treizeci de ani.
Responsabilii politici trebuie sa inteleaga ca "interesul public este cel care conteaza in primul rand si nu interesul personal", a adaugat el.
Dupa tragedia ce a traumatizat tara, seful conservator al statului Klaus Iohannis a pledat pentru o schimbare fundamentala a societatii romanesti, macinata cronic de coruptie, aminteste AFP.
Victor Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni in timp ce seful statului si opozitia i-au cerut in mod repetat demisia. Acuzat de fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani in perioada cand era avocat, el va trebui sa se apere in fata justitiei. El isi sustine nevinovatia si a asigurat in mod repetat ca doreste sa ramana la conducerea guvernului pana la sfarsitul mandatului sau, in decembrie 2016, mai aminteste France Presse.
Mai multe proteste sunt organizate prin intermediul social media pentru urmatoarele cateva zile, mai noteaza Reuters.