Razboiul gazelor ar putea fi declansat din nou. Surse: Ucraina refuza sa plateasca factura Rusiei
Surse citate de AFP au declarat ca Ucraina refuza sa plateasca factura venita din partea gigantului Rusiei in materie de gaze, Gazprom. Aceasta disputa, mai scrie France Press, risca sa se transforme din nou intr-un nou razboi al gazelor.
"Nu vom plati asa ceva", a spus un inalt oficial al Ucrainei pentru AFP, care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.
Grupul rus Gazprom a trimis Ucrainei o factura de 7 miliarde de dolari pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012, a declarat un purtator de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Elena Iurieva, transmite RIA Novosti. "Exista o astfel de factura", a spus Iureva, adaugand ca Ucraina a platit pentru 24,9 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut.
Iureva a precizat ca Naftogaz Ukraina considera ca si-a indeplinit toate obligatiile financiare catre Gazprom pentru 2012. "Am platit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom", a spus ea.
Rusia si Ucraina se afla in disputa in privinta livrarilor de gaze inca de cand cele doua state au semnat un contract in 2009. Contractul stipuleaza ca Ucraina trebuie sa plateasca minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze. Contractul prevede corelarea pretului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorand semnificativ facturile suportate de Ucraina.
Autoritatile de la Kiev sustin ca acest contract este nedrept si au insistat atat pentru reducerea pretului, cat si al volumului de gaze importate. Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru depasirea atributiilor in semnarea acestui contract.
Romania, victima colaterala in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina
In 2009, in plina iarna, Romania a ajuns victima colaterala a razboiului gazelor dintre Rusia si Ucraina. Astfel, cantitatea de gaze rusesti livrate noua, a scazut cu o treime, la doar o zi si jumatate dupa ce compania rusa Gazprom a inchis robinetul pentru Ucraina.
Reducerea livrarilor a fost anuntata de dispeceratul balcanic al Gazprom, in conditiile in care importurile din Rusia acopera o treime din consumul Romaniei.
Criza a pornit in dimineata de 1 ianuarie, cand Gazprom a sistat complet livrarea gazelor catre consumatorii din Ucraina. Si asta pentru ca atunci a expirat vechiul contract, Kievul nu a fost de acord sa semneze altul la un pret mult mai mare.
Problema este ca aceleasi conducte din Ucraina sunt folosite si pentru transportul gazelor catre celelalte tari. Iar rusii au acuzat Kievul ca isi "completeaza" necesarul de gaze luand din conducta gazul destinat altor tari.
Ucraina a negat atunci categoric acuzatia.