AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?

Ultima actualizare: 20-10-2012 12:54
Bani

Agentia France Presse afirma ca imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a rezolvat problemele economice. Spune-ti si tu parerea despre solutia aleasa de politicieni!

Prestigioasa institutie internationala spune ca in primavara anului 2009, cu mult inainte de Grecia, Romania a primit un ajutor crucial de la FMI si UE pentru a depasi criza economica.

Un an mai tarziu, analistii considera ca statul a evitat ce era mai rau, dar n-a profitat de aceasta situatie pentru a-si reforma economia.

"Romania avea nevoie de bani de la FMI si UE, sau s-ar fi confruntat cu o criza de lichiditate, sistemul sau financiar riscand falimentul", a declarat pentru AFP economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante. Din pacate, adauga el, recesiunea a fost mai severa decat s-a anticipat, avand ca rezultat venituri mai mici, "in timp ce irosirea resurselor publice a continuat".

Dupa zece ani de crestere puternica, Romania a intrat in recesiune in 2009, cand Produsul Intern Brut a scazut cu 7,1%. In 2010, dupa un scenariu mai optimist vizand crestere economica de 1,3%, previziunile s-au inrautatit, analistii si autoritatile neexcluzand continuarea recesiunii.

Guvernul a cumparat timp, dar problemele nu au fost rezolvate; reformele trebuie sa fie puse in aplicare", spun analistii.

In schimbul imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, Bucurestiul a promis reducerea unui aparat birocratic considerat supradimensionat, astfel incat sa reduca deficitul bugetar de la 7,2% in 2009 la 5,9% in 2010.

Dar, un an mai tarziu, sectorul public pare sa fie intact, numarul angajatilor scazand usor, in timp ce eforturile guvernului de a elimina bonusuri si prime, care conduc adesea la o dublare a salariilor, au intampinat opozitie din partea sindicatelor.

Confruntat cu posibilitatea unei noi inghetari a imprumuturilor internationale, dupa cea din octombrie 2009, Bucurestiul a anuntat un pachet de masuri drastice de austeritate, inclusiv scaderea cu 25% a salariilor din sectorul public si cu 15% a pensiilor si somajului.

FMI nu a indicat, inca, daca institutia considera aceste masuri suficiente pentru eliberarea unei noi transe din acordul stand-by.

TU ce parere ai despre masurile anuntate de Presedinte?

Cum crezi ca s-ar fi descurcat Romania fara "centura de siguranta" de la FMI?

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO