Fost spion rus, în stare critică, după ce a fost atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din M.Britanie

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Martie 2018 21:16
Categorie: Internaţional

Un cetățean rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii este în stare critică, după ce a intrat în contact cu o substanță necunoscută, în urma unui incient care a avut loc duminică în orașul britanic Salisbury.

Poliția a anunțat, duminică, că un „incident major” a avut loc duminică în centrul comercial Maltings din centrul orașului Salisbury. În urma acestuia, un bărbat identificat drept Sergei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și o femeie au ajuns la spital în stare critică, informează BBC News.

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciilor secrete din Rusia, a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, pentru că a efectuat spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui „schimb de spioni” între SUA și Rusia, în 2010, Skripal a primit azil în Marea Britanie.

O curte militară din Moscova l-a condamnat pe colonelul Serghei Skripal la „înaltă trădare sub forma spionajului”, în luna august 2006. Astfel, el a rămas fără titluri și decorații, pe motiv că ar fi oferit informații clasificate în schimbul unor sume de bani, potrivit Serviciului rus de Securitate (FSB). La acel moment, el a pledat vinovat și a încercat să coopereze cu anchetatorii.

El fusese condamnat că a oferit Serviciului Secret al Marii Britanii informații referitoare la identitățile spionilor ruși care lucrează sub acoperire pe teritoriul Europei. Autoritățile ruse l-au mai acuzat pe colonelul Skripal că ar fi primit 100..000 de dolari în schimbul acelor informații, pe care le-ar fi oferit agenților MI6 încă din anii 1990.

În 2010, el a fost unul din cei patru prizonieri eliberați de Moscova la schimb pentru 10 spioni americani. Ulterior, el s-a mutat în Marea Britanie. Ca urmare a atacului cu o substanță necunoscută, de duminică, fostul spion și o femeie de 30 de ani au ajuns la secția de terapie intensivă a Spitalului din Salisbury.

Vecinii fostului agent rus povestesc că acesta era prietenos și că de curând își pierduse soția. O martoră a declarat pentru BBC News că cei doi arătau de parcă „ar fi consumat ceva foarte puternic”.

„Pe bancă era un cuplu – un bărbat mai în vârstă și o femeie mai tânără. Ea părea să se sprijine de el, părea de parcă ar fi leșinat. El făcea niște semne ciudate cu mâinile, în timp ce se uita spre cer”, a povestit femeia.

Într-un comunicat, Poliția din Wiltshire a precizat, luni, că cei doi nu aveau răni vizibile pe surprafața corpului, ci că și-au pierdut cunoștința.

„Suntem într-o fază incipientă a anchetei, astfel că nu putem spune dacă a fost sau nu vorba de o crimă”, a spus Craig Holden, reprezentant al Poliției.

Ministerul Sănătății a anunțat că va delega o echipă care să se ocupe de acest incident. Pentru decontaminarea zonei, au fost mobilizate mai multe echipe care au purtat echipament de protecție.

Instalează GRATUIT aplicația Știrile ProTV:

CLICK AICI dacă ai telefon Android
CLICK AICI dacă ai iPhone

Un ofițer indian a divulgat informații clasificate în schimbul unor fotografii
Un ofițer indian a divulgat informații clasificate în schimbul unor fotografii
VIDEO PROTVPLUS.RO
igor dodon
Igor Dodon a fost suspendat, după ce a refuzat să promulge 5 legi
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Carlos Ghosn, Tokyo, Nissan,
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Ninsori, gheaţă şi ploaie îngheţată în SUA. Școli închise și zboruri anulate
CNN: Ultimele cuvinte ale jurnalistului Khashoggi. Era dezmembrat cu un fierăstrău
PE discută azi un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen