Fost spion rus, în stare critică, după ce a fost atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din M.Britanie

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Martie 2018 21:16
Categorie: Internaţional

Un cetățean rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii este în stare critică, după ce a intrat în contact cu o substanță necunoscută, în urma unui incient care a avut loc duminică în orașul britanic Salisbury.

Poliția a anunțat, duminică, că un „incident major” a avut loc duminică în centrul comercial Maltings din centrul orașului Salisbury. În urma acestuia, un bărbat identificat drept Sergei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și o femeie au ajuns la spital în stare critică, informează BBC News.

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciilor secrete din Rusia, a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, pentru că a efectuat spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui „schimb de spioni” între SUA și Rusia, în 2010, Skripal a primit azil în Marea Britanie.

O curte militară din Moscova l-a condamnat pe colonelul Serghei Skripal la „înaltă trădare sub forma spionajului”, în luna august 2006. Astfel, el a rămas fără titluri și decorații, pe motiv că ar fi oferit informații clasificate în schimbul unor sume de bani, potrivit Serviciului rus de Securitate (FSB). La acel moment, el a pledat vinovat și a încercat să coopereze cu anchetatorii.

El fusese condamnat că a oferit Serviciului Secret al Marii Britanii informații referitoare la identitățile spionilor ruși care lucrează sub acoperire pe teritoriul Europei. Autoritățile ruse l-au mai acuzat pe colonelul Skripal că ar fi primit 100..000 de dolari în schimbul acelor informații, pe care le-ar fi oferit agenților MI6 încă din anii 1990.

În 2010, el a fost unul din cei patru prizonieri eliberați de Moscova la schimb pentru 10 spioni americani. Ulterior, el s-a mutat în Marea Britanie. Ca urmare a atacului cu o substanță necunoscută, de duminică, fostul spion și o femeie de 30 de ani au ajuns la secția de terapie intensivă a Spitalului din Salisbury.

Vecinii fostului agent rus povestesc că acesta era prietenos și că de curând își pierduse soția. O martoră a declarat pentru BBC News că cei doi arătau de parcă „ar fi consumat ceva foarte puternic”.

„Pe bancă era un cuplu – un bărbat mai în vârstă și o femeie mai tânără. Ea părea să se sprijine de el, părea de parcă ar fi leșinat. El făcea niște semne ciudate cu mâinile, în timp ce se uita spre cer”, a povestit femeia.

Într-un comunicat, Poliția din Wiltshire a precizat, luni, că cei doi nu aveau răni vizibile pe surprafața corpului, ci că și-au pierdut cunoștința.

„Suntem într-o fază incipientă a anchetei, astfel că nu putem spune dacă a fost sau nu vorba de o crimă”, a spus Craig Holden, reprezentant al Poliției.

Ministerul Sănătății a anunțat că va delega o echipă care să se ocupe de acest incident. Pentru decontaminarea zonei, au fost mobilizate mai multe echipe care au purtat echipament de protecție.

Instalează GRATUIT aplicația Știrile ProTV:

CLICK AICI dacă ai telefon Android
CLICK AICI dacă ai iPhone

Un ofițer indian a divulgat informații clasificate în schimbul unor fotografii
Un ofițer indian a divulgat informații clasificate în schimbul unor fotografii
VIDEO PROTVPLUS.RO
O nouă manifestaţie a „vestelor galbene” în Franţa. O femeie rănită grav și 31 de arestări - 10
O nouă manifestaţie a „vestelor galbene” în Franţa. O femeie rănită grav și 31 de arestări
Decizia luată de Papa Francisc în cazul unui cardinal acuzat de pedofilie
Protest cu sute de mii de oameni, la Londra. Ei cer un nou referendum pentru Brexit. VIDEO
Analiză AFP: Ce urmează pentru Trump după ancheta lui Mueller
Atentat la o ceremonie publică din Afganistan. Un înalt oficial ar fi printre victime
Motivul pentru care unii piloți sunt nevoiți să mintă. De ce nu pot spune unde aterizează
urangutan in valiza
Turist prins la aeroport cu un urangutan viu în bagaje. Unde voia să-l ducă
Kurzii au anunţat înfrângerea completă a Statului Islamic în Siria. "Mii de martiri"
Trump a anulat o serie de sancțiuni impuse Coreei de Nord: "Îl place pe Kim Jong-un"
Momentul în care o termocentrală din perioada comunistă e aruncată în aer. VIDEO
Raportul privind rolul Rusiei în alegerea lui Trump a fost finalizat. Când va fi făcut public
Procurorul special Robert Mueller a finalizat raportul privind legătura lui Trump cu Rusia