Soarta parcului Gezi din Istanbul, decisa prin referendum. Oferta de pace a premierului Erdogan
Seful Guvernului turc s-a intalnit miercuri cu protestatarii, care ii cer demisia de aproape 2 saptamani. "Nu este decat praf in ochi", au obiectat manifestantii, suparati ca lista de persoane primite la Guvern a fost alcatuita de Erdogan si nu de ei.
Update 21:20
''Imi pare rau, dar prim-ministrul nu se schimba", a avertizat Erdogan.
Mai mult, el a anuntat ca nu va mai da dovada de niciun fel de toleranta.
Asa ca politia a primit ordin sa elibereze piata Taksim, din Istanbul, pe care protestatarii o ocupasera din nou in cursul zilei de miercuri. Demonstrantii au opus, insa, o rezistenta indarjita.
La scurt timp dupa lansarea interventiei, piata se umpluse de fum. Jurnalistii au avut si ei nevoie de masti, ca sa-si poata continua transmisiunile.
Mai ales ca politistii n-au facut economie de gaze lacrimogene, care s-au dovedit mai puternice ca pana acum.
Confruntarile au continuat ore la rand si politia a reusit sa puna stapanire pe piata Taksim abia inainte de rasaritul soarelui.
Apoi, impreuna cu lucratorii de la salubritate, fortele de ordine au inceput sa curete stradutele din jur, indepartand baricadele si corturile in care campau protestatarii.
Parcul Gezi - de unde a inceput miscarea de contestare a guvernului Erdoan - s-a transformat in spital de campanie pentru cei cu arsuri sau intoxicatii de la gazele lacrimogene.
ora 07:40
Erdogan a primit o delegatie formata din 11 reprezentanti ai protestatarilor, alcatuita in principal din artisti, profesori universitari si arhitecti. intrevederea a avut loc la sediul Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan.
Miscarea Solidaritate Taksim, platforma celor 116 partide si asociatii care au organizat protestele din Parcul Taksim Gezi, a denuntat aceasta reuniune, la care nu a fost invitata.
"Anuntam ca niciun membru al Miscarii Solidaritate Taksim nu a fost invitat si nu va participa la discutii", a comunicat organizatia.
Locuitorii din Istanbul ar putea decide prin referendum soarta parcului Gezi. Este oferta de pace pe care premierul Erdogan a inaintat-o, miercuri seara, la finalul intalnirii reprezentantii protestatarilor care de doua saptamani ii cer demisia. Solutia guvernamentala nu a avut deocamdata ecouri la Ankara, unde fortele de ordine s-au incaierat miercuri-noapte cu manifestantii.
2000 de oameni au iesit in strada, unde au dat piept cu scutierii. La Istanbul, propunerea guvernului de organizare a unui referendum privind ridicarea unui centru comercial in Parcul Gezi a fost primita cu neincredere. Mai ales ca, in schimbul acestui "gest de bunavointa", reprezentantii partidului de guvernamant le-au cerut manifestantilor sa elibereze acest spatiu verde pe care ei il ocupa de la finalul lunii trecute.
Bilantul violentelor care dureaza de doua saptamani in Turcia a ajuns la patru morti si peste 2.000 de raniti. Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. In urma cu doua saptamani, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci.
Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 12 iunie 2013:
La Istanbul, detasamente impresionante de politie, au evacuat marti-noapte, in forta, piata Taksim si imprejurimile, pentru a doua oara, in 24 de ore.
''Imi pare rau, dar prim-ministrul nu se schimba", a avertizat aseara Erdogan. Mai mult, el a anuntat ca nu va mai da dovada de niciun fel de toleranta. Asa ca politia a primit ordin sa elibereze piata Taksim, din Istanbul, pe care protestatarii o ocupasera din nou in cursul zilei de marti. Demonstrantii au opus, insa, o rezistenta indarjita.
"Dau cu pietre inspre tunurile de apa, arunca si cu petarde, fac tot posibilul ca sa reziste in fata liniilor politiei".
La scurt timp dupa lansarea interventiei, piata se umpluse de fum. Jurnalistii au avut si ei nevoie de masti ca sa-si poata continua transmisiunile. Mai ales ca politistii n-au facut economie de gaze lacrimogene care s-au dovedit mai puternice ca pana acum.
Confruntarile au continuat ore la rand si politia a reusit sa puna stapanire pe piata Taksim abia inainte de rasaritul soarelui. Apoi, impreuna cu lucratorii de la salubritate, fortele de ordine au inceput sa curete stradutele din jur, indepartand baricadele si corturile in care campau protestatarii.
Parcul Gezi - de unde a inceput miscarea de contestare a guvernului Erdogan - s-a transformat in spital de campanie pentru cei cu arsuri sau intoxicatii de la gazele lacrimogene.
Dupa primele confruntari pe strazile de acces in piata, bastionul miscarii de contestare a premierului Recep Tayyip Edrogan incepand din 31 mai, politia a tras ultimele salve de gaz lacrimogen in jurul orei 03.00 (03.00 ora Romaniei).
La scurt timp dupa ora 05.00 (05.00 ora Romaniei), in timp ce apelul la rugaciune se auzea pe strazile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colecteaza gunoiul terminau de strans cartusele de gaze lacrimogene, reziduurile si ramasitele baricadelor care, timp de opt zile, au blocat orice acces in piata Taksim si in parcul Gezi, spatiul verde aflat la originea protestelor manifestantilor.
Masinile de maturat ale primariei au umplut piata Taksim, in timp ce serviciile administratiei strazilor curatau bitumul din piata.
Politistii si vehiculele lor blindate s-au regrupat in fata centrului cultural Ataturk, o cladire neagra imensa al carei control l-au preluat marti dimineata, cu putin timp inainte de ora 08.00, invadand in forta piata Taksim. La baza monumentului Independentei, de cealalta parte a pietei, mai multe echipe de politie se odihneau sau dormeau.
Celebra strada Istiqlal, teatrul confruntarilor din cursul serii, era, de asemenea, goala si vanzatorii de sandvisuri aveau inca deschis, unii politisti luandu-si acolo masa.
Parcul Gezi, unde manifestantii au fost supusi timp de cateva ore unor tiruri sustinute de gaze lacrimogene, se afla in intuneric si liniste. Doar cativa manifestanti supravegheau curatarea pietei.
Cateva mii de manifestanti ocupa in continuare parcul Gezi. Reprezentantii miscarii de contestare se vor intalni in cursul zilei cu premierul turc. Acesta din urma vine de pe o pozitie de forta la discutii dupa ce a etalat fermitatea politiei pentru a prelua controlul pietei.
Au fost necesare doua operatiuni in forta, ore de confruntari si folosirea gazelor lacrimogene si a tunurilor cu apa pentru a dispersa manifestantii care au replicat aruncand pietre, sticle, cocteiluri Molotov si petarde.
La Ankara, confruntarile au tulburat o parte din noapte.
Erdogan a promis toleranta zero .. si s-a tinut de cuvant
"Imi pare rau, dar prim-ministrul nu se schimba'', a declarat sfidator marti seara Recep Taip Erdoan. El a promis si "toleranta zero" si s-a tinut de cuvant. La Istanbul, forte impresionante de politie au evacuat piata Taksim si imprejurimile, pentru a doua oara in aceeasi zi. Demonstrantii s-au opus cat au putut, aruncand pietre, petarde si sticle incendiare.
Insa fortele de ordine i-au imprastiat cu gaze lacrimogene si jeturi de la tunurile cu apa. De acelasi tratament au avut parte si protestatarii din Ankara.
Katie Stallard, corespondent Sky News: "Vedeti in spatele meu cum fortele de politie inainteaza... Se aude zgomotul munitiei cu gaze lacrimogene.... Trebuie sa ne retragem pentru ca politistii vin spre noi, sa ne ferim intr-o parte. Puteti vedea cum inainteaza politistii in spatele tunurilor cu apa... Trebuie sa ne retragem, pentru ca trag cu gaze lacrimogene".
Ferm decis sa puna capat acestei fronde fara precedent din partea celor care il contesta, Erdoan a declarat ca guvernul sau nu va mai da dovada de niciun fel de toleranta. Asa ca politia a primit ordin sa elibereze piata Taksim, din Istanbul, pe care protestatarii o ocupasera din nou in cursul zilei de marti. Demonstrantii au opus, insa, o darza rezistenta.
Katie Stallard, corespondent Sky News: "Arunca cu pietre inspre tunurile de apa, arunca si cu petarde, fac tot posibilul ca sa reziste in fata liniilor politiei. Politistii folosesc tunuri cu apa ca sa-i impinga inapoi si, cand isi dau seama ca nu e suficient, arunca spre ei cu gaze lacrimogene. Incearca sa creeze o zona tampon intre ei si protestatari, in tentativa de a prelua cumva controlul asupra pietei."
Parcul Gezi - de unde a inceput miscarea de contestare a guvernului Erdoan - s-a transformat in spital de campanie pentru cei cu arsuri sau intoxicatii de la gazele lacrimogene.
Cronologia evenimentelor, marti, 11 iunie 2913:
Zeci de politisti au preluat marti dimineata controlul asupra Pietei Taksim, la Istanbul, centrul unei miscari de protest fata de Guvern ce afecteaza Turcia de 12 zile, utilizand gaze lacromogene la scara larga.
Update 21:14 Un incendiu declansat de artificii utilizate de protestatari a izbucnit in Piata Taksim din Istanbul, in cursul interventiei fortelor de ordine, relateaza CNN.
Update 21:00 Fortele de ordine au intervenit marti seara, cu gaze lacrimogene, si au evacuat Piata Taksim din Istanbul, unde erau mii de manifestanti, relateaza AFP.
Marti dupa-amiaza, fortele de ordine se retrasesera temporar, astfel ca protestatarii ocupasera din nou Piata Taksim.
Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum cateva ore ca Guvernul nu va mai da dovada de niciun fel de "toleranta" fata de manifestantii care cer demisia sa.
Bilantul violentelor care dureaza de doua saptamani in Turcia a ajuns la patru morti si peste 2.000 de raniti.
Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. In urma cu doua saptamani, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci.
Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.
UPDATE 20:00 Mii de manifestanti au revenit, marti seara, in Piata Taksim din Istanbul, in contextul in care fortele de ordine s-au retras dupa ore intregi de confruntari cu protestatarii, relateaza AFP.
Fortele de ordine intervenisera marti dimineata si aveau controlul asupra acestui bastion de protest fata de politicile premierului Recep Tayyip Erdogan.
Politistii, urmati de vehicule blindate prevazute cu tunuri cu apa, au luat cu asalt baricadele ridicate de manifestanti pe anumite bulevarde ce duc spre piata, dar nu se indreptau spre Parcul Gezi, adiacent pietei, unde sute de protestatari au instalat corturi.
Guvernatorul Istanbulului Hüseyin Avni Mutlu a subliniat ca obiectivul operatiunii nu este indepartarea manifestantilor din parc. "Intentia noastra este sa indepartam pancarte si desene din piata. Nu avem alt obiectiv", a anuntat Mutlu intr-un mesaj postat pe Twitter.
"Nu ne vom atinge in niciun caz de Parcul Gezi, iar (in Piata) Taksim nu va vom atinge absolut deloc. Incepand din aceasta dimineata, sunteti incredintati fratilor vostri politisti", a adaugat guvernatorul, indemnandu-i pe manifestanti "sa se fereasca de posibile fapte" ale unor provocatori.
Numerosi tineri s-au dispersat pe strazi in apropierea Pietei Taksim si ripostau aruncand cu pietre si cocteiluri Molotov spre politisti, care au inceput sa utilizeze tunuri cu apa.
Marti dimineata, politistii, urmati de vehicule blindate prevazute cu tunuri de apa, au luat cu asalt baricadele ridicate de manifestanti pe anumite bulevarde ce duc spre piata, unde sute de protestatari si-au instalat corturi.
Erdogan anunta un nou bilant de patru morti in cursul manifestatiilor
Manifestatiile de pe intreg teritoriul Turciei s-au soldat cu moartea a patru persoane, trei manifestanti si un politist, a declarat marti premierul Recep Tayyip Erdogan intr-un discurs sustinut in Parlament, la Ankara, relateaza AFP. "Trei tineri si un politist si-au pierdut viata in evenimente", le-a spus Erdogan deputatilor din formatiunea sa, AKP.
Ulterior, Asociatia Turca a Medicilor (TBB), care mentinea marti dimineata bilantul sau anterior de trei morti, a publicat un comunicat, la pranz, in care a confirmat bilantul anuntat de catre premier. Cel de-al patrulea mort este un muncitor in varsta de 26 de ani, ranit la cap in timpul unei manifestatii din capitala Ankara.
Potrivit presei din Turcia, el a fost lovit la cap de mai multe gloante trase de politie, dar scenariul nu a fost confirmat de autoritati. Conform TBB, protestele care afecteaza Turcia de 12 zile s-au soldat, in afara de cei patru morti, cu un total de 4.947 de raniti.
In plus, TBB a anuntat marti ca un muncitor in varsta de 47 de ani a murit in urma unui atac de cord, in cadrul manifestatiilor, la 5 iunie, la Ankara, si a anuntat o investigatie pentru a stabili daca decesul a fost cauzat de gazele lacrimogene ale politiei.
Tayyip Erdogan avertizeaza ca Guvernul turc nu va mai arata "toleranta" fata de manifestanti
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat marti ca Guvernul sau nu va mai da dovada de niciun fel de "toleranta" fata de manifestantii care cer de 12 zile demisia sa, in toata Turcia, relateaza AFP. "Acest dosar s-a incheiat. Nu vom mai da dovada de toleranta", a declarat Erdogan in cadrul unui discurs sustinut in fata deputatilor din cadrul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), cu cateva ore dupa ce politia a preluat controlul pietei Taksim din Istanbul.
Erdogan a mai spus ca Parcul Gezi din Istanbul, centrul miscarii de contestare a Guvenului sau, care afecteaza Turcia de 12 zile, nu este o "zona de ocupatie", relateaza AFP.
"Parcul Gezi este un parc, nu o zona de ocupatie. ii invit pe toti cei care sunt sinceri sa se retraga", a indemnat el, intr-un discurs sustinut in fata deputatilor din cadrul formatiunii pe care o conduce, AKP, la cateva ore dupa ce politia a preluat controlul asupra Pietei Taksim din Istanbul, langa care se afla parcul respectiv.
Luni-noapte, la Ankara, politia a recurs din nou la gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i pune pe fuga pe manifestanti. Totul s-a petrecut pe cochetul bulevard comercial Tunali Hilmi, blocat cu baricade. Patronii de restaurante s-au inchis in imobile alaturi de clienti pentru a scapa de gazele lacrimogene.
Protestatarii au iesit pe strazi si la Istanbul, pentru a 11-a noapte la rand, si au promis ca nu vor accepta sa fie tratati ca o minoritate de premierul Erdoan. De la inceputul crizei, cel putin trei oameni au murit in protestele din Turcia, unde demonstrantii denunta islamizarea societatii si acapararea puterii de catre partidul premierului.
Recep Tayyip Erdogan se intalneste cu reprezentantii protestatarilor
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se va intalni marti cu reprezentantii manifestantilor, care ii cer demisia, anunta purtatorul de cuvant al Guvernului turc, citat de AFP. "Premierul le-a dat intalnire anumitor grupuri care organizeaza manifestatiile. Cred ca se vor intalni miercuri", a declarat vicepremierul Bülent Arinç.Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anuntat ca este dispus sa renunte la planul de construire a unui mall in cadrul complexului, precizand ca poate decide construirea unei moschei in locul mall-ului.
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. in urma cu doua saptamani, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci.
Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.
MAE: Persoanele aflate in deplasare in Turcia, sfatuite sa aiba in permanenta asupra lor pasaportul
MAE recomanda persoanelor aflate in deplasare in Turcia sa aiba in permanenta asupra lor pasaportul si alte documente care sa ateste scopul sederii in aceasta tara, iar companiilor romanesti de turism sa contacteze partenerii lor turci pentru a confirma sejururile contractate si siguranta turistilor"Intrucat exista perspectiva ca manifestatiile stradale zilnice din mai multe centre urbane din Turcia, respectiv Ankara, Istanbul si Izmir, sa continue si pe parcursul zilelor urmatoare, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza atentionarile precedente si recomanda sa fie evitate zonele unde sunt anuntate demonstratii", se arata intr-un comunicat al MAE.
Tinand seama de masurile adoptate de autoritati, persoanele aflate in deplasare in Turcia, atat in centrele mentionate, cat si in alte zone, sunt sfatuite sa aiba in permanenta asupra lor pasaportul si alte documente care sa ateste scopul sederii in aceasta tara.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomanda companiilor nationale romanesti de turism sa contacteze partenerii lor turci pentru a confirma sejururile contractate si siguranta turistilor, se mentioneaza in comunicat.
Protestatarii din Turcia au cumparat o pagina de spatiu publicitar in ziarul The New York Times
Protestatarii din Turcia au cumparat o pagina de spatiu publicitar in ziarul The New York Times, pentru a-si promova revendicarile impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza site-ul publicatiei Huffington Post. in editia de vineri, ziarul The New York Times a acordat, contracost, o pagina intreaga de spatiu publicitar protestelor antiguvernamentale din Turcia.Protestatarii din Turcia lansasera o campanie de stangere de fonduri pe platforma online Indiegogo, colectand peste 100.000 de dolari (75.000 de euro).
in spatiul publicitar cumparat in New York Times, protestatarii au prezentat o imagine cu un cartus de gaze lacrimogene deasupra urmatorului mesaj: "CE SE iNTAMPLa IN TURCIA?"
"Cerem incetarea brutalitatii politiei; cerem o presa libera; cerem initierea unui dialog democratic intre cetateni si cei alesi in functii publice; cerem investigarea abuzurilor de putere savarsite de Guvern", au scris protestatarii.
Lira turceasca s-a depreciat, dupa ce premierul a avertizat ca speculatorii vor fi "stransi de gat"
Lira turceasca s-a depreciat cu peste 1%, iar actiunile bancilor au scazut puternic, dupa ce premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat protestatarii si a amenintat speculatorii interesata sa obtina profit ca urmare a situatiei din Turcia ca vor avea pierderi mari si "vor fi stransi de gat".Moneda Turciei s-a deprciat luni cu 1,1% pana la ora 13:00, in Istanbul, la 1,8962 lire pentru un dolar. Daca ar inchide la acest nivel, lira ar avea ca mai slaba cotatie fata de dolar incepand din decembrie 2011.
Bursa din Istanbul a scazut cu 1,7%, in timp ce actiunile Garanti Bank, cea mai mare institutie de credit din Turcia au coborat cu 3%.
Guvernul ar fi dispus sa se intalneasca cu reprezentanti ai protestatarilor, insa daca acestia vor ramane pe strazi "va trebui un raspuns pe limba lor", a declarat, duminica, Erdogan. Premierul a participat, pe parcursul weekend-ului la mai multe manifestatii ale sustinatorilor regimului.
"Mesajul a fost intransigent, argumentand ca protestatarii din Piata Taksim si alte locuri sunt extremisti, jefuitori si reprezinta o minoritate nedemocratica, iar premierul nu va ceda in fata lor", a declarat economistul sef pentru piete emergente al Standard Bank, Tim Ash.
"Voi cei care ati inceput aceasta lupta impotriva noastra veti plati un pret mare. (...) Lobby-ul dobanzilor a exploatat sudoarea poporului meu ani de zile, dar nu va mai putea face asta", a spus Erdogan.
Afirmatia premierului vizeaza bancile private si un "lobby al dobanzilor", un grup de interese despre care acesta sustine ca incearca sa faca profit subminand economia Turciei prin mentinerea dobanzilor la niveluri ridicate.
Guvernul turc va "strange de gat" speculatorii pe piata de capital, a spus Erdogan. "Daca va prindem speculatiile, va vom strange de gat. Nu conteaza cine sunteti, va vom strange de gat", a spus seful executivului de la Ankara, citat de CNBC.
Premierul a adaugat ca exista forte in interiorul si exteriorul Turciei care nu sunt multumite de succesul economic al tarii si a indemnat sustinatorii sa-si depuna banii la bancile de stat, intrucat bancile private se opun guvernului.
Actiunile Garanti a scazut luni cu pana la 4,1%, iar titlurile Akbank cu pana la 3,1%.
Protestele constituie un risc tot mai mare pentru ratingul de tara al Turciei, intrucat evidentiaza posibile probleme in balanta de plati, prin reducerea turismului si investitiilor pe piata financiara, a avertizat agentia de rating Moody's. Agentia a imbunatatit calificativul Turciei in luna mai, cu numai doua saptamani inainte de proteste, incluzand astfel tara in categoria celor recomandate pentru investitii.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Turcia, istanbul, proteste, erdogan, ankara, taksim,
Dată publicare:
11-06-2013 07:11