PROTESTE IN TURCIA. Fanii rivalelor Galatasaray, Besiktas si Fenerbahce, uniti impotriva lui Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in Turcia pentru a noua noapte consecutiv, in ciuda apelului premierului de a renunta la proteste. Nemultumiti de liderul autoritar care ii conduce, manifestantii s-au ciocnit cu politia in Ankara si in Istanbul.

UPDATE DUMINICA

8:10

Protestele au continuat pentru a doua noapte consecutiv in cartierul Sultangazi, din Istanbul. Cateva sute de oameni au ridicat baricade si le-au incendiat, iar politia a intervenit in forta, cu tunuri de apa.

Manifestatii au avut loc si in centru, in piata Taksim, dar atmosfera a fost mai degraba pasnica.

Citește și
turcia
Protestele din Turcia:25 de arestati pentru ca au folosit retele sociale ca sa cheme lumea in strada
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Potestatarilor de acolo li s-au alaturat suporterii unor echipe rivale de fotbal - Galatasaray, Besiktas si Fenerbahce.

Peste 5 mii de oameni au iesit in strada si la Ankara. Oamenii au fost pusi pe fuga de tunuri de apa si gaze lacrimogene, dupa ce au intrerupt traficul rutier si au refuzat sa elibereze strazile.

Totul s-a intamplat dupa ce premierul a declarat ca "nu organizez alegeri anticipate pentru ca oamenii protesteaza in strada", intrebat fiind daca se gandeste la demisie.

In timpul interventiei violente a autoritatilor, mai multe persoane au fost ranite.

 

UPDATE SAMBATA

7:00

Erdogan a spus ca e gata sa asculte "revendicarile democratice", exact ceea ce ii cer si cancelariile europene.

Bursa a salutat imediat schimbarea din ton, incheind tranzactiile cu o crestere de trei procente. Manifestantii au primit, insa, cu reticenta vorbele premierului, si anunta pe retelele de socializare noi proteste in acest weekend. 

Indirect, Erdogan a spus ca nu primeste lectii de la nimeni, intr-o aluzie la acele tari europene care au denuntat brutalitatea fortelor de ordine. Ciocniri intre manifestanti si politie s-au produs de altfel si-n alte state, precum Grecia, Franta si Germania.

"Joi seara, Erdogan a spus ca doar divinitatea poate stopa ascensiunea Turciei. E usor de inteles de ce are atata incredere in sine daca te uiti cum arata centrul financiar al Turciei. Toate aceste cladiri cat si Safirul, cel mai inalt zgarie nor din Istanbul, de 261 de metri de pe al carui acoperis filmam, au fost construite cu euro si dolari imprumutati. Problema este ce se intampla daca toate aceste linii de finantare vor fi taiate pentru ca investitorii se sperie de ce vad la TV sau pentru ca bula imobiliara se sparge. Guvernul nu pare insa foarte ingrijorat si are in plan constructia unui al treilea aeroport in nordul Istanbulului de 150 milioane de pasageri anual care ar trebui sa fie gata pana 2020 cand Turcia vrea sa organizeze Jocurile Olimpice", a transmis Paul Angelescu din Istanbul.

Pentru a acoperi datoriile acumulate de-a lungul timpului firmele private au nevoie in acest an de 220 de miliarde de dolari. Este drept ca multe proiecte au fost finantate direct de investitori de renume.

Istanbul e intr-o continua dezvoltare, si centrul financiar este legat acum de restul orasului printr-un drum cu 3 benzi pe sens plus doua benzi doar pentru autobuze.

Dar in timp ce sefii marilor companii se deplaseaza cu elicopterul, o mare parte a populatiei traieste sub limita saraciei.
 

Update 13:30:

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a antrenat vineri sustinatorii intr-o batalie vizand incetarea miscarii de contestare fara precedent ce afecteaza tara de peste o saptamana, cu riscul de a provoca o escaladare a violentelor, relateaza AFP.

Contestat pe strazile Istanbulului, Ankarei si altor orase importante turce de catre tineri care denunta islamizarea pe nesimtite a societatii si acapararea puterii de catre partidul sau, seful Guvernului a transformat noaptea de joi spre vineri, la intoarcerea dintr-un turneu de trei zile in Magreb, intr-o adevarata demonstratie de forta.

Fidel tonului ferm pe care l-a adoptat de la inceputul crizei, el a cerut incetarea "imediata" a manifestatiilor, in fata catorva mii de sustinatori adunati la aeroport.

"Manifestatiile (...) si-au pierdut caracterul democratic si s-au transformat in vandalism", le-a spus Erdogan celor cateva mii de sustinatori, care agitau steaguri turce si scandau "Suntem pregatiti sa murim pentru tine, Tayyip" sau "Haideti sa ii zdrobim".

"Ne-au cerut retragerea politiei. Iar, dupa aceea, ce urmeaza? Nu este un «no man's land»!", a continuat seful Guvernului, care revendica sustinerea unei parti largi a populatiei.

Erdogan urmeaza sa sutina vineri la pranz un discurs, la Istanbul, dupa care il va primi pe comisarul pentru Integrare UE Stefan Füle.

Este pentru prima data cand sustinatorii liderului AKP ies in strada. Desi nu este vorba despre o confruntare directa, reuniunea marcheaza un viraj in modul de gestionare a crizei politice din partea lui Recep Tayyip Erdogan.

In plus, potrivit presei turce, un manifestant in varsta de 17 ani a fost batut, la Eskisehir (nord-vest), de catre barbati inarmati cu bastoane, care l-au ranit grav la nivelul capului.

Reuniti in simbolica Piata Taksim, in centrul Istanbulului, zeci de mii de manifestanti au dezbatut, dansat, cantat si strigat "Tayyip, demisia", iar cei mai indrazneti dintre ei consolidau baricade ce blocau accesul politiei. O reuniune similara a avut loc la Ankara.

Vineri dimineata, situatia era calma in aceste doua orase, in care manifestanti au dormit pe iarba sau in corturi instalate in Parcul Gezi.

- "Nu ne este frica de nimic", "Nu vom pleca", a declarat pentru AFP Murat Tepe, un stilist in domeniul modei, in varsta de 36 de ani.

"Oamenii vor continua sa vina", a apreciat el. "Nu ne este frica de nimic. Inainte tuturor le era frica sa vorbeasca, dar acum s-a terminat", a adaugat tanarul.

Parcul Gezi cu plantele sale impozante a fost factorul care a declansat miscarea de contestare, protestatarii cerand oprirea unui proiect de amenajare. Insa aceasta prima revendicare a deschis calea indemnurilor la demisia Guvernului.

Critici ai premierului ii reproseaza un exercitiu dupa modelul lui Putin de putere, si anume mass-media sub controlul puterii, concentrarea in mana AKP a tuturor parghiilor, arestari in masa a unor opozanti kurzi si de extrema stanga.

Liderul conservator care provinde dintr-o miscare islamista, un artizan in cei 11 ani de putere al unei politici care a transformat Turcia intr-o putere regionala cu o economie in plina expansiune ce bate la poarta Uniunii Europene (UE), a putut sa constate in Maroc si in Tunisia o pierdere de credit. Regele Marocului Mohammed al VI-lea nu l-a primit, iar vizita sa in Tunisia a fost marcata de manifestatii ostile.

Comunitatea internationala, cu Statele Unite si tari europene in frunte, indeamna de mai multe zile Guvernul turc la "retinere" si denunta brutalitatea reprimarii prin intermediul politiei.

Washingtonul, un partener al Ankarei pe scena internationala, a denuntat "retorica inutila" a premierului turc, care "nu contribuie la calmarea situatiei".

Miscarea de contestare a provocat moartea a doi manifestanti si unui politist. In afara de cei trei morti, 4.785 de persoane au fost ranite intr-o singura saptamana, dintre care 48 de persoane au fost ranite grav, potrivit ultimului bilant prezentat de un sindicat al medicilor turci.

Dupa o zi de la o prabusire puternica (-4,70%), Bursa de la Istanbul a deschis vineri in scadere cu 1,20%, iar pierderile ar putea creste, in functie de declaratiile sefului Guvernului vineri, potrivit unor analisti.

Ministrul Finantelor, Mehmet Simsek, a atacat presa straina pentru modul in care a acoprit tulburarile, acuzand-o ca vrea sa prezinte "o imagine negativa" a Turciei. El a admis, insa, "o crispare" a pietelor financiare din cauza acestor evenimente.

 

ora 08:15

Inca o data, premierul a facut referire la "vandalii" si "extremistii", care ii contesta autoritatea in strada. Asta dupa ce joi i-a anuntat ca va mentine proiectul urbanistic controversat, care a declansat protestele violente. La fel ca in serile trecute, Piata Taksim a fost plina de oameni, iar atmosfera a fost mai degraba de petrecere.

Premierul turc a fost primit ca un adevarat erou, pe aeroportul Ataturk, din Istanbul. "Suntem gata sa ne dam viata pentru tine" - au scandat miile de sustinatori care l-au asteptat ore intregi pe seful guvernului, pentru a-i arata ca in ciuda manifestatiilor din ultima saptamana, el se bucura inca de sustinerea oamenilor.

Cu o asa primire, parca prea bine organizata pentru un miting de sustinere "spontan", premierului i-a venit mai usor sa-si arate intransigenta. A cerut din nou incetarea protestelor, insa a lansat un apel la calm si le-a spus sustinatorilor sai sa se intoarca la casele lor.

Lui Recep Tayyip Erdogan nu a parut sa ii pese ca in tot acest timp, la cativa kilometri distanta, in Piata Taksim, protestatarii, si ei cateva mii la numar, ii cereau demisia intr-un glas, pentru a saptea noapte la rand. Cei din parcul Gezi vor sa transmita un singur mesaj: protestul lor este pasnic. Si pentru a se face cat mai bine intelesi, cativa membri ai unei scoli de dans din Istanbul au transformat strada in ring de dans. O mana de ajutor pretioasa vine si din partea artistilor, care se solidarizeaza cu protestatarii.

Atitudinea premierului, care pare sa-i ignore pe demonstranti, nu face decat sa alimenteze si mai mult sentimentul de ostilitate care creste in strada.

"Nu ne place de el fiinca este un dictator."
"Pentru Erdogan, oamenii nu sunt importanti, asa ca oricati oameni ar iesi in strada, Erdogan nu va demisiona."
"A devenit un monstru. Nu te poti intelege cu el.
" - sunt reactiile oamenilor.

Manifestantii din Piata au si cateva solicitari punctuale, pe care le-au prezentat deja oficialilor din guvern. Printre acestea se numara demisia sefilor de politie din orasele unde au avut loc proteste. In toate cazurile, agentii de ordine au reactionat cu o violenta disproportionata fata de manifestanti.

Cronologia evenimentelor, joi, 06 iunie 2013

Zi cruciala pentru Turcia. Seful guvernului, Recep Erdogan, se intoarce in tara dintr-o vizita facuta in Africa de Nord. Opinia publica asteapta in tensiune sa vada daca cel mai contestat personaj al momentului isi va schimba atitudinea fata de protestatari.

Nu pare ca se va intampla asta, pentru ca deja a denuntat implicarea unor "elemente teroriste" in miscarile de strada. Joi, la Ankara au avut loc noi confruntari intre autoritati si cei care contesta regimul Erdogan. La Istanbul, in Piata Taksim s-au adunat aproximativ 6.000 de protestatari.

Erdogan s-a laudat ca daca in piata ies 10 mii de protestatari, el scoate 20 de mii si daca ies 100 de mii, el scoate 200 de mii de simpatizanti.

Premierul Erdogan trebuie sa revina joi acasa dupa o vizita in Magreb. A insistat ca va mentine proiectul urbanistic controversat, care a declansat protestele violente. Interul e cel mai mare hotel din piata Taksim, luminile sunt aprinse, semn ca nu toti turistii s-au speriat. Daca protestele vor continua, turismul va fi afectat.

Istanbulul are 2 aeroporturi, unde vin 60 de milioane de turisti, de trei ori populatia Romaniei. Turcii vor sa mai construiasca inca unul de 150 mil pasageri, pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Anca lucreaza intr-un bazar egiptean in care se vand mirodenii si locuieste de 10 ani in Turcia. Desi nu-l sustine pe Erdogan, recunoaste ca acesta a facut reforme importante. "Strainii cumpara liber teren, unui turc i se vinde cu 10 mii de euro, unui strain cu 50 de mii.", spune Anca.

Reformele introduse de Erdogan in Turcia au atras miliarde de euro sub forma de investitii straine si au transformat tara in a 15-a economie a lumii, cu un PIB de 700 de milarde de dolari anual si un ritm de crestere de peste 8 % pe an. In plus, Turcia nu mai are datorii fata de FMI.

In Instabul locuiesc 30 de miliardari, locul 5 in lume dupa Londra, Moscova si Honk Kong. Turcia are 14 companii in top 2000 cele mai puternice din lume, cu vanzari de 150 de miliarde de dolari, cam cat PIB-ul Romaniei.

Cei mai bogati oameni de afaceri turci au afaceri si in Romania, mai ales in domeniul bancar, dar si in imobiliare, comert si industrie. Credit Europe, Plaza Mall si Vitan Mall sunt detinute de cel mai bogat om de afaceri turc, la fel ca Garanti Bank sau fabrica de frigidere de la Gaiesti.

Viorica este de 20 de ani in Instabul si este asociata la o firma care face transport de persoane intre Romania si Turcia.

"Se traieste mai bine cu Erdogan, oriunde se duce ia oamenii de afaceri cu el.", spune Viorica.

In ultimii ani, Turcia a cunoscut un adevarat boom imobiliar finantat si cu bani din strainatate. Multi analisti spun insa ca e o sabie cu doua taisuri si ca investitorii, ca si turistii, pot fi influntati de protestele pe care le vad la televizor.

Turcia are si cateva recorduri negative: este tara cu cei mai multi ziaristi la inchisoare, chiar mai multi decat China si Iran.

Protestatarii il acuza pe Erdogan ca vrea sa controleze presa. Erdoan este singurul premier din istoria tarii care a castigat trei alegeri succesive, insa in viziunea unora s-a transformat intr-un dictator.

Acestia il acuza ca aluneca spre islamism prin ultimele sale masuri: vanzarea bauturilor alcoolice nu mai e permisa dupa ora 10 in magazine, iar unii dintre contestatari au fost inchisi pentru postarile lor de pe Twitter si Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Orhan Pamuk, premiat cu Nobel, sustine protestatarii din Turcia si denunta atitudinea guvernului
Orhan Pamuk, premiat cu Nobel, sustine protestatarii din Turcia si denunta atitudinea guvernului

Scriitorul turc Orhan Pamuk, recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2006, a denuntat atitudinea "represiva" a guvernului islamo-conservator turc si a adus un omagiu compatriotilor sai protestatari.

Protestele din Turcia:25 de arestati pentru ca au folosit retele sociale ca sa cheme lumea in strada
Protestele din Turcia:25 de arestati pentru ca au folosit retele sociale ca sa cheme lumea in strada

Autoritatile din Turcia au arestat 25 de persoane din Izmir pentru ca au folosit retelele sociale pentru a chema noi protestatari in strada impotriva guvernului turc.

PROTESTE IN TURCIA, cu Paul Angelescu din Istanbul. Erdogan, asteptat in tara de mii de manifestanti
PROTESTE IN TURCIA, cu Paul Angelescu din Istanbul. Erdogan, asteptat in tara de mii de manifestanti

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DIN ISTANBUL | In Turcia, scuzele cerute de vicepremier pentru violenta fortelor de ordine n-au domolit deloc furia protestatarilor.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.