Orhan Pamuk, premiat cu Nobel, sustine protestatarii din Turcia si denunta atitudinea guvernului
Scriitorul turc Orhan Pamuk, recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2006, a denuntat atitudinea "represiva" a guvernului islamo-conservator turc si a adus un omagiu compatriotilor sai protestatari.
Reamintind ca miscarea contestatara care zguduie Turcia de sapte zile a inceput de la o actiune de aparare a arborilor dintr-un parc din centrul Istanbulului, amenintati de un proiect imobiliar al guvernului, Orhan Pamuk a condamnat atitudinea cabinetului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.
"Sa doresti sa realizezi aceste schimbari mari care privesc un loc istoric si parcul din acel loc, care au generat amintiri placute pentru milioane de persoane, fara sa ceri parerea locuitorilor din Istanbul, si sa incerci sa tai in mare graba acei arbori reprezinta o mare eroare a guvernului Erdogan", a declarat celebrul scriitor intr-un text publicat pe site-ul cotidianului Hürriyet.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
"Aceasta politica insensibila tine fara niciun dubiu de atitudinea tot mai autoritara si represiva a guvernului", a adaugat Orhan Pamuk. Autor al mai multor romane despre Istanbul, scriitorul a adus un omagiu luptei duse de protestarii din Istanbul: "Cand vad ca ei nu renunta usor la amintirile lor, asta imi da incredere si speranta in viitor".
Intr-un alt interviu publicat pe site-ul newyorker.com, scriitorul turc vorbeste despre protestul inedit al propriei sale familii, in anul 1957. "In volumul meu de memorii, intitulat «Istanbul», am scris despre familia mea care locuia intr-un bloc de apartamente in cartierul Nisantasi. In fata cladirii se afla un castan vechi de 50 de ani care, din fericire, se afla si astazi acolo. In 1957, municipalitatea a decis sa taie castanul pentru a largi strada. Birocratii ingamfati si guvernantii autoritari au ignorat opozitia celor din cartier. Atunci cand a venit vremea sa taie castanul, familia noastra a decis sa isi petreaca toata ziua si toata noaptea in strada, pazindu-l cu randul. In acest fel, am reusit sa aparam nu doar copacul, ci am creat si o amintire colectiva, de care intreaga familie vorbeste si acum cu placere si care ne apropie de fiecare data. Astazi, piata Taksim reprezinta acel castan pentru Istanbul. Am trait in Istanbul 60 de ani si nu imi imaginez ca exista un singur locuitor al acestui oras care sa nu aiba cel putin o amintire legata de Piata Taksim", a relatat scriitorul turc.
Orhan Pamuk, in varsta de 60 de ani, este unul dintre foarte putinii intelectuali turci care au recunoscut public, in 2005, genocidul armean. El a fost de mai multe ori anchetat de justitia din tara lui si apoi amenintat cu moartea de extremisti. Scriitorul a criticat totodata tratamentul la care este supusa minoritatea kurda de guvernul de la Ankara.
Orhan Pamuk este scriitorul turc ale carui opere sunt cele mai vandute in lume, fiind traduse in peste 60 de limbi straine. In 2006, el a devenit, totodata, primul scriitor turc recompensat cu premiul Nobel pentru literatura. Multe dintre romanele sale au devenit "clasice": "Casa tacerii", "Ma numesc Rosu", "Fortareata alba", "Cartea neagra", "Viata cea neagra", "Zapada" - recompensat cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman strain pe 2005 -, "Muzeul Inocentei".